Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

ΦΕΤΟΣ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ 100 ΕΤΩΝ...
ΦΕΤΟΣ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ 100 ΕΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΙΤΛΟ ΜΑΣ


ME ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ...

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κατάκτηση του Α’ επίσημου Πανελλήνιου τίτλου και βεβαίως αυτό πρέπει να εορτασθεί δεόντως, για 2 σοβαρούς λόγους, τους οποίους θα τους δούμε αμέσως μετά.
Πρώτη επιτυχία μας αποτελεί η κατάκτηση της Α΄ θέσης στο τρίτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που διοργάνωνε τότε ο ΣΕΓΑΣ, στον οποίο υπάγετο και το Ποδόσφαιρο, όπως και όλα τα αθλήματα.
Μάλιστα αρχικά ο ΣΕΓΑΣ είχε αντιρρήσεις για τη διεξαγωγή του, αλλά με επέμβαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αυτό διεξήχθη.
Ο ΠΑΟ κέρδισε σε τελική φάση το Γουδί με 12 – 0 ενώ με τον Πειραϊκό Σύνδεσμο έδωσε 3 αγώνες ως εξής:
20/11/1911 ΠΑΟ – Πειραϊκός 4 – 0
27/11/1911 ΠΑΟ – Πειραϊκός 2 – 3
04/12/1911 ΠΑΟ – Πειραϊκός 10 – 2
Οι λόγοι οι οποίοι επιβάλουν την εορταστική αναφορά στο γεγονός επικεντρώνονται στα εξής:
Πρώτον ότι ο ΠΑΟ είναι το μόνο από τα τότε ποδοσφαιρικά Σωματεία (ΠΑΟ – Πειραϊκός Σύνδεσμος – Γουδί – Εθνικός Γ.Σ και ΣΣ Ευελπίδων) που υπάρχει ακόμη και διατηρεί ποδοσφαιρική ομάδα.
Δεύτερον αποτελεί επιβεβαίωση για την UEFA και τη FIFA που έχουν αναγνωρίσει τον ΠΑΟ ως τον αρχαιότερο Ποδοσφαιρικό Σύλλογο της χώρας.
Οι επιτυχίες του ΠΑΟ τη χρονιά εκείνη προήρχοντο και από την ισχυροποίησή του με παίκτες από την Κωνσταντινούπολη όπως ο Μιχάλης Παπάζογλου (στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας του ΠΑΟ) ο Κουσουβέλης, ο Κίσας, ο Κοστομένος, ο Ρόκος από το Κατικιόι και ο Μακρής από τη Ρουμανία.
Οι παραπάνω ενίσχυσαν ιδιαίτερα την ομάδα που τότε αποτελούσαν οι αφοι Καλαφάτη (μπάκχαφ), ο Χοϊδάς (χαφ), ο Μαντζάκος (φορ), ο Ρέππας (μπακ), ο περίφημος τερματοφύλακας Δημήτρης Δεμερτζής που πήγε μέχρι τους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας το 1920 και άλλοι.
Τέλος είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι το 1911 Γενικός Αρχηγός και προπονητής του ΠΑΟ ήταν ο Τζων Κάμπελ, απόφοιτος της Οξφόρδης, επιχειρηματίας στην Αθήνα και γαμπρός του τότε Προέδρου του ΠΑΟ Μαρινάκη, αλλά ουσιαστικά όλο το εποικοδομητικό έργο προαγωγής του ΠΑΟ έκαναν οι Αφοι Γιώργος και Αλέξανδρος Καλαφάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου