Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

«Νηστικό αρκούδι»...


ΒΟΛΕΣ«Νηστικό αρκούδι»


Tου Ν. Α. Kωνσταντοπουλου
Ο διαβόητος Βίκτορ Κόντε (ή Κόντι, όπως προφέρεται), ιδρυτής και «ψυχή» του περιβόητου εργαστηρίου παρασκευής (και) απαγορευμένων, για τον αθλητισμό, ουσιών BALCO, όταν αποκαλύφθηκε και αποφάσισε να συνεργασθεί με τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου, έδωσε στους ιθύνοντες του αντιντόπινγκ μια συμβουλή: Αν θέλετε να έχετε αποτελέσματα, δεν έχει νόημα να κάνετε τους ελέγχους στους αγώνες. Ούτε καν όταν αυτοί πλησιάζουν. Να τους κάνετε από τον Οκτώβριο, όταν οι αθλητές αρχίζουν την προετοιμασία τους. Και όταν αυτοί εξέφρασαν την απορία τους, τους αποκάλυψε πως εκείνος τότε άρχιζε τις «θεραπείες».
Τούτο δεν σημαίνει, βεβαίως, πως οι εντός αγώνων έλεγχοι ή όσοι διενεργούνται λίγο πριν από τις διάφορες διοργανώσεις είναι άχρηστοι. Και τέτοιοι έχουν αποδώσει. Δείχνουν, όμως, τα προταθέντα από τον ειδικό πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι έγκαιροι αιφνίδιοι έλεγχοι.
Στην Ελλάδα, το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης του ντόπινγκ. Ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν την άνοιξη του 2008 με πρωταθλητές της άρσης βαρών. Εδώ και σχεδόν ένα έτος, όμως, οι εκτός αγώνων έλεγχοι έχουν περιορισθεί, κατά βάση σε μπασκετμπολίστες. Βάσει όσων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΕΣΚΑΝ, το 2009 διενεργήθησαν 646 εκτός αγώνων έλεγχοι. Το 2010, περιορίσθηκαν σε... 161. Από αυτούς, οι 56 έγιναν ώς τον Μάιο και οι 105 από τον Ιούνιο. Ομως, οι αριθμοί ξεγελούν. Διότι από τους 56, οι 54 αφορούσαν εννέα αθλήματα συν δύο σε αθλητές με αναπηρία, ενώ οι 105 σχετίζονταν με τέσσερα αθλήματα. Οι 81 διενεργήθηκαν σε μπασκετμπολίστες.
Εξ όσων μαθαίνουμε, η ευθύνη δεν είναι του ΕΣΚΑΝ. «Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» και επιτροπή χωρίς χρήματα δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της σωστά. Γι’ αυτό, άλλωστε, προχθές ο ΣΕΓΑΣ απηύθυνε έκκληση στην πολιτεία «να επιλύσει το συντομότερο τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα του ΕΣΚΑΝ και του εργαστηρίου ελέγχου του ΟΑΚΑ». Τα οποία χρονίζουν, συμπληρώνουμε εμείς.
Αν η πολιτεία επιθυμεί να υπάρχει ουσιαστικό αντιντόπινγκ, πρέπει να εισακούσει την έκκληση. Διαφορετικά, ας διαλύσει το ΕΣΚΑΝ.
πηγη:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου