Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Η ΔΟΜΝΙΤΣΑ ΛΑΝΙΤΟΥ – ΚΑΒΟΥΔΙΝΟΥ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ


Η ΔΟΜΝΙΤΣΑ ΛΑΝΙΤΟΥ – ΚΑΒΟΥΔΙΝΟΥ
ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Σε ηλικία 97 ετών αλλά πλήρεις ημερών έφυγε από το μάταιο τούτο κόσμο η Δόμνα Λανίτου – Καβουδίνου. Η Ελληνοκύπρια πρωταθλήτρια, η οποία υπήρξε η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια στίβου που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
          Γεννήθηκε στις 10/4/1914 και ήταν κόρη του Εθνάρχη της Κύπρου Νικλή Λανίτη, του οποίου οι αγώνες για την ανεξαρτησία της Κύπρου έμειναν στην ιστορία.
          Από μικρή ηλικία έδειξε το πλούσιο ταλέντο της σε όλα τα αγωνίσματα του Στίβου.
          Ανάλογα προσόντα παρουσίασε και η αδελφή της Ισμήνη. Το 1936 επιλέγηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Επίσης, μετά 12 χρόνια το 1948 ήταν και πάλι η καλύτερη ελληνίδα αθλήτρια και έλαβε μέρος στους Αγώνες του Λονδίνου.
          Με επιτυχία επιδίδετο σε όλα τα τότε τελούμενα αγωνίσματα, αλλά περισσότερο της άρεσαν τα 80μ. εμπόδια με επίδοση 12.2, το μήκος με ρεκόρ 5.09 και το ύψος με βαλκανικό ρεκόρ 1.50.
          Μετά την απομάκρυνσή της από τους στίβους ασχολήθηκε ενεργά με τα διοικητικά του ΣΕΓΑΣ, την Επιτροπή Γυναικών της Ομοσπονδίας, αλλά και με την Εστία των Κυπρίων κ.λ.π.
          Υπήρξε μια ιδιαιτέρως δραστήρια προσωπικότητα χωρίς όμως να επιζητά την αυτοπαρουσίαση και την προβολή.
          Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 22 Ιουνίου και στις 2 το μεσημέρι από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
          Οι Έλληνες Olympians θα αποχαιρετήσουν με όλο το σεβασμό μια πρωτοποριακή μορφή του γυναικείου μας αθλητισμού και ένα από τα 67 ιδρυτικά μέλη της Ένωσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου