create your own banner at mybannermaker.com!

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΜΑΔΑ ΧΟΚΕΪ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..


ΟΜΑΔΑ ΧΟΚΕΪ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ΑΠΟ ΤΟ 1928 ΜΟΝΙΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ
 
  Η ομάδα ΧΟΚΕΫ του Παναθηναϊκού, η οποία ανεδείχθη πρωταθλήτρια Ελλάδος από το 1931 και σε όλη τη δεκαετία του ’30. Μόνο ο Β’ Π.Π ανέκοψε τη δράση της. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Αποστολίδης (τερμ.), Κϊμων Ζάχος, Παντελίδης, Αναστασίου, Δημητράκος, Μπούκας, Αγγ. Φιλίππου (αρχηγός), Κλέων Ζάχος, Νικ. Ματζάρογλου, Καμπουράκης και Λίτσας.




     Παγκόσμια το Χόκεϊ είναι γνωστό ότι διεξάγεται σε χόρτο ή σε πάγο αλλά ο Παναθηναϊκός το ξεκίνησε το 1928 σε ξερό γήπεδο και το διατήρησε μέχρι το 1940 όταν πλέον ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τη δράση του.
    
Δημιουργοί της ομάδας Χόκεϊ του Παναθηναϊκού ήταν οι Κύπριοι Παντελίδης και Φραγκούδης και οι Αθηναίοι Δαπόντες και Αραβοσιτάς. Για μία τριετία τα παιχνίδια ήσαν μόνο φιλικά με ομάδες της Αγγλικής παροικίας ή του Κυπριακού Ομίλου.
    
Από τα τέλη του 1931 όταν άρχισαν να τελούνται πρωταθλήματα ή ομάδα του Παναθηναϊκού έδειξε την αξία της καθώς κέρδισε όλους τους αγώνες και όλους τους τίτλους δεδομένης της πείρας της καθώς αγωνίσθηκε ακόμη και με ισχυρή ινδική ομάδα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Ινδοί αναδείχθηκαν χρυσοί Ολυμπιονίκες στο Χόκεϊ στους Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ, του 1932 στο Λος Άντζελες και του 1936 στο Βερολίνο. Μετά τον Β΄ ΠΠ, συνέχισαν τις χρυσές επιτυχίες τους μέχρι το 1956, πριν αντικατασταθούν από του Πακιστανούς το 1960. Ξανακέρδισαν χρυσό το 1964 στο Τόκιο, αλλά και το 1980 στη Μόσχα.
    
Την πρωταθλήτρια ομάδα της δεκαετίας του ΄30 αποτελούσαν οι εξής:
Άγγελος Φιλίππου (αρχηγός από το 1934), ο Κύπριος σπρίντερ Παντελίδης, ο Νίκος Μαντζάρογλου, οι αφοί Κλέων και Κίμων Ζάχος, ο Ρένος Φραγκούδης και ακόμη οι: Καλατζιανός, Γιαννόπουλος, Λίτσας, Κόκκοτας, Δημητράκος, Αναστασίου, Καμπουράκης, Μπούκας, και ο Αποστολίδης που ήταν ο βασικός τερματοφύλακας. Κατά καιρούς την ομάδα ενίσχυαν και οι ποδοσφαιριστές Άγγελος Μεσσάρης, Συμεωνίδης, Αργυράκης και Φρατζεσκάκης,

Ας σημειωθεί, σε ανάμνηση της εποχής εκείνης ότι στο Αλβανικό Μέτωπο έχασαν τη ζωή τους, ο Κλέων Ζάχος και ο Λευτέρης Φρατζεσκάκης.
Έγραψε:ο Γιώργος Λιβέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου