Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Βαρδινογιάννης: «Ξεχάστε μας»


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Γ. Βαρδινογιάννης: «Ξεχάστε μας»
Δημοσίευση: 06-09-2011 00:17 | Δημήτρης Καραγκούνης


Η χθεσινή, αιφνίδια αναγγελία της συνέντευξης Τύπου του Γιάννη Βαρδινογιάννη κατέληξε σε αυτό που όλοι υποψιάζονταν, ήτοι την ανακοίνωση της αποχώρησης της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά από 32 χρόνια, η οποία βέβαια θα ολοκληρωθεί μόλις βρεθεί η διάδοχη κατάσταση.

«Η σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΠΑΕ ΠΑΟ καταδεικνύει ότι η μόνη λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η αποχώρηση τόσο της οικογένειάς μου όσο και εμού προσωπικά από τον ΠΑΟ. [...] Αποχωρούμε άμεσα, καθιστώντας πλέον τις μετοχές που κατέχουμε, ήτοι το 54,7%, ανενεργές και αδρανείς, παραδίδοντάς αυτές σε πληρεξούσιο αναγνωρισμένο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. [...] Οι υπόλοιποι μέτοχοι που κατέχουν το 45,3% -ιδιώτες και Ερασιτέχνης- έχουν πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία και μπορούν να ασκήσουν διοίκηση και να λάβουν τις αποφάσεις τους για την επόμενη μέρα της ομάδας. [...]
Ο ΠΑΟ αυτήν τη στιγμή σπαράζεται από έναν άνανδρο πόλεμο που χτίζεται μεθοδικά εδώ και πολύ καιρό. Κυρίαρχο ρόλο στην αντιπαράθεση αυτή έχει η στοχοποίηση της οικογένειάς μου και εμού προσωπικά ως η πηγή των δεινών για την ομάδα. Πολλοί, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την αντιπαλότητά τους στο πρόσωπό μου, προχωρούν σε ύβρεις και βανδαλισμούς στο γήπεδο, απαξιώνοντας και αποσυντονίζοντας την ομάδα. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης δίνουμε σήμερα ένα τέλος στον εμφύλιο αυτό, [...] μετά από 32 χρόνια συνεχούς προσφοράς και αρωγής η ΠΑΕ ΠΑΟ θα πρέπει να πορευτεί χωρίς την οικογένεια Βαρδινογιάννη».

Τα επόμενα βήματα
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο Γ. Βαρδινογιάννης θα αποσύρει από το 20μελές Δ.Σ. τα έξι μέλη που έχει ορίσει απευθείας, ενώ άλλα έξι (θέσεις που ανήκουν στο ποσοστό της οικογένειας Βαρδινογιάννη) είχε ορίσει ο πρόεδρος Δημήτρης Γόντικας (δεν σκοπεύει να παραιτηθεί), ως ανεξάρτητους μεν, που θεωρούνται της επιρροής Βαρδινογιάννη δε. Το Δ.Σ. μπορεί να λειτουργήσει μέχρι και με 11 μέλη, ωστόσο το πιθανότερο πλέον είναι να συγκληθεί έκτακτη Γ.Σ. που θα ορίσει νέο Δ.Σ., με δικαίωμα ψήφου να έχει το υπόλοιπο 45,3% των μετόχων.

Αν και οι υπόλοιποι αποσύρουν τους εκπροσώπους τους, τότε η ΠΑΕ θα οδηγηθεί σε διοίκηση Πρωτοδικείου. Ουσιαστικά δηλαδή μέχρι να (και αν) βρεθεί κάποιος να καταθέσει (χωρίς να αποκλείονται από τους υποψήφιους οι νυν μέτοχοι της ΠΑΕ εφόσον το θελήσουν, όπως τόνισε ο Γ. Βαρδινογιάννης) μια «σοβαρή πρόταση» (ήτοι όχι κάποιος «τυχάρπαστος»), η ΠΑΕ συνεχίζει ως είχε και μέχρι προχθές, δηλαδή χωρίς να περιμένει οικονομική ενίσχυση από κάποιον από τους νυν μετόχους της.
Συνεπώς, αν δεν προκύψει νέος μεγαλομέτοχος να αναλάβει παίρνοντας άνευ αντιτίμου το 54,7% των μετοχών, από τον Ιανουάριο και μετά θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και... στάση πληρωμών, αφού το φετινό έλλειμμα της ομάδας υπολογίζεται στα 15-20 εκατ. ευρώ.

Κανείς από τους υπόλοιπους μετόχους δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί όσων είπε χθες ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, με τον Παύλο Γιαννακόπουλο να επιφυλάσσεται να το πράξει σήμερα και αφού ενημερωθεί πλήρως για τα όσα ειπώθηκαν, τον Νικόλα Πατέρα να επαναλαμβάνει ότι δεν ασχολείται πλέον και από την πλευρά του Ανδρέα Βγενόπουλου να φημολογείται πως θα υπάρξει τοποθέτησή του εντός των επόμενων ημερών.

Από αβεβαιότητα σε αβεβαιότητα
Αυτό που έγινε χθες, λοιπόν, ήταν ότι τελείωσε η αβεβαιότητα του τύπου «θα διοικήσει ή όχι ο Βαρδινογιάννης», «τι σκέφτεται να κάνει», αν «ασκεί σκιώδη διοίκηση και σκοπεύει να αναλάβει μόλις μειωθεί το μπάτζετ», σενάρια που ακούστηκαν κατά καιρούς. Όπως επίσης τελείωσε και η βεβαιότητα πως «Βαρδινογιάννηδες είναι και δεν θα αφήσουν την ομάδα να... διαλύσει».

Αντιθέτως, πλέον προέκυψε ξεκάθαρα η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας της ΠΑΕ χωρίς την οικογένεια Βαρδινογιάννη στο προσκήνιο, η αβεβαιότητα του ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση και... αν θα υπάρξει τέτοια. Όπως τόνισε ο Γ. Βαρδινογιάννης, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για την ΠΑΕ, ενώ «αν προκύψει κάποια συμφωνία να είστε βέβαιοι ότι δεν θα τη χαλάσω για την Παιανία. Μου κάνει εντύπωση που αναφέρεται ως αγκάθι η Παιανία».

Εν συντομία, βάσει των όσων είπε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, αποφάσισε να αποχωρήσει αφενός λόγω των υβριστών του και αφετέρου επειδή δεν προτίθεται να καλύψει το έλλειμμα της ΠΑΕ που δημιουργήθηκε καθ’ υπόδειξη άλλου, ήτοι του «κύριου Ανδρέα», όπως αναφερόταν στον Ανδρέα Βγενόπουλο χθες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων (στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο τι συνέβη επί πολυμετοχικότητας και πως οδηγήθηκαν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση, για την οποία θεωρεί ως βασικό υπεύθυνο τον Α. Βγενόπουλο, πράγματα που στην πλειονότητά τους ήταν γνωστά): «Ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα τον πρώτο χρόνο, αλλά δεν ήταν αυτό το βασικό λάθος. Όταν ανέλαβε ο Πατέρας έπρεπε να κάνει μεταγραφές. Κάποιες ήταν ανούσιες και ακριβές, ωστόσο απαραίτητες για να φανεί ότι είχαν αλλάξει τα πράγματα. Άλλωστε ο Πατέρας δεν είχε εμπειρία και δεν του παραδόθηκε κάποιο πλάνο, επειδή προηγουμένως ο ΠΑΟ κινούνταν για διαφορετικού μπάτζετ παίκτες.
Εντελώς λάθος ήταν να συμφωνήσουμε ομόφωνα τον προϋπολογισμό και να γίνουν υπερβάσεις. Αλλά σε αυτό δεν έχει ευθύνη ο Πατέρας. Όταν έχεις τον κόσμο να πιέζει για μεταγραφές και έναν μέτοχο να λέει “ξόδεψε κι εγώ είμαι εδώ”, δεν είναι εύκολο να αντισταθείς. [...] Ας μην κακολογούμε τον κύριο Ανδρέα. Δεν είπε ποτέ ότι ήθελε να αγοράσει ο ίδιος τον ΠΑΟ. Ήθελε να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά και στις επιχειρήσεις του: “να μαζευτούμε, να βάλετε εσείς τα χρήματα, να ηγηθώ εγώ”».

Τα 2+1 λάθη
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ρωτήθηκε και για τα μεγάλα λάθη της θητείας του στον Παναθηναϊκό, με την απάντησή του να είναι από αυτές με το μεγαλύτερο «ζουμί» στη συνέντευξη Τύπου της αποχώρησής του:
«Είναι δύο-τρία λάθη που μπορώ να πω ότι δύο απ’ αυτά θα τα ξαναέκανα και ένα δεν θα το ξαναέκανα. Το ένα λάθος είναι ότι δεν έφερα κοντά μου τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Το συγκεκριμένο κόσμο του Παναθηναϊκού, που για να τους φέρεις κοντά πρέπει να τους δίνεις εισιτήρια σε χαμηλή τιμή να βγάζουν το κατιτί τους, να τους έχω στην ασφάλειά μου, να τους ανοίγω σουβλατζίδικα, να τους βγάζω από τη φυλακή όταν κάνουν επεισόδια. Ναι, ήταν λάθος μου που πολέμησα τη βία, ήμουν άλλωστε ο μοναδικός που το έκανα. Τα αποτελέσματα αυτού του κομματιού των φιλάθλων τα ζούμε καθημερινά και πολύ έντονα. [...] Ήταν ένα λάθος που θα το ξαναέκανα, αλλά μου κόστισε. Όταν το 2004 είχαμε τη χαρά να έχουν κάνει αποχή από το γήπεδο, πήραμε το νταμπλ.

Το δεύτερο λάθος ήταν το πόσο διαφορετικά θα είχε εξελιχθεί το πρωτάθλημα του 2005, που φέραμε σε τρία παιχνίδια στην έδρα μας δύο ισοπαλίες. Λύση υπήρχε εύκολη και αποτελεσματική. Αλλά η προστασία της ομάδας είναι ένα πράγμα. Πληρώνεις παράγοντες, διαιτητές, παίκτες και παίρνεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Είναι ο τρόπος με τον οποίο τα πρωταθλήματα “διαφυλάσσονται” και “προστατεύονται” στην Ελλάδα. Προτίμησα να χάσουμε το πρωτάθλημα του 2005, παρά να είναι πρωτάθλημα κάλπικο και ψεύτικο. Και είναι ένα λάθος που θα το ξαναέκανα.

Το τρίτο λάθος που δεν θα το ξαναέκανα αφορά το γήπεδο. Λίγοι ξέρουν τον πόλεμο που έχω δεχτεί εγώ και η οικογένειά μου για να μη γίνει το γήπεδο. Καταλήξαμε στον Βοτανικό. Είχαμε καταφέρει το 2008, τη χρονιά που όλος ο Παναθηναϊκός ήταν υπ’ ατμόν, να έχει ξεκινήσει το πρότζεκτ. Πρακτικά ο Βωβός είχε αρχίσει να χτίζει το εμπορικό του κέντρο για σχεδόν πάνω από ένα χρόνο. Είχαμε εμπορικές συμφωνίες που εξασφάλιζαν χρηματορροές, είχαμε κλείσει με τις τράπεζες τη χρηματοδότηση, είχαμε κλείσει με το δήμο, υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2008 με την εταιρεία που θα αναλάμβανε να εκτελέσει το έργο.
Αυτό το ήξεραν πέντε άνθρωποι και ίσως λέω και πολλούς. Το έργο του Παναθηναϊκού είχε φτάσει πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί. Είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια, δεν υπήρχε πρόβλημα. Ιανουάριο ξεκινούσαμε με “κλειδωμένες” τις συμφωνίες. Έκανα το λάθος και το ανακοίνωσα στο Δ.Σ. του ΠΑΟ. Γιατί το λέω λάθος; Γιατί τυχαία και συμπτωματικά πάνω στις 15 μέρες και πριν λήξει η τελευταία προθεσμία που μπορούσε  να γίνει καταγγελία στο έργο Βωβού έγινε η καταγγελία που έφερε τα σημερινά αποτελέσματα. Δεν το θεωρώ τυχαίο, ίσως να διέρρευσε αυτή η συμφωνία στους λάθος ανθρώπους τη λάθος στιγμή. Αυτό είναι λάθος που δεν θα το ξαναέκανα».

«Χάσαμε από τους υβριστές μας»
Από εκεί και πέρα, στις σημαντικότερες ατάκες του ο Γ. Βαρδινογιάννης τόνισε: «Αν ο Πέτρος Κόκκαλης δεν είχε καρατομηθεί για να πάρει ο Ολυμπιακός ένα ακόμη πρωτάθλημα, το ποδόσφαιρο σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερο», «τις άλλες επιχειρήσεις μου τις έχω στο εξωτερικό και δεν χρειάζονται προστασία. Υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός, κερδίζουμε, χάνουμε. Αλλά να είστε σίγουροι ότι είναι υγιής ανταγωνισμός και δεν χρειάζεται... παραγοντισμός», «δεν νομίζω πως φεύγω ηττημένος. Αν κυβερνά η μειοψηφία που λεηλατεί και τα σπάει, τότε έχασα. Με τον τρόπο που παίρνονται τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα, ναι, αποτύχαμε.
Πετύχαμε όμως να είναι ο ΠΑΟ η καλύτερη και πιο δημοφιλής ελληνική ομάδα στην Ευρώπη και μια ομάδα που δεν χρωστούσε πουθενά. Το 2004 πανηγυρίσαμε το Euro με παίκτες του ΠΑΟ, που ήταν ο μοναδικός που παρήγαγε ποδοσφαιριστές και ήθος. Ο Παναθηναϊκός πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Super League και τότε αποφάσισα να σκύψουμε το κεφάλι, να μην αντιδράσουμε στο πρώτο εναντίον μας πέναλτι, για να δούμε κάτι καλύτερο. Το 2006 χάσαμε ένα πρωτάθλημα στο οποία αδικηθήκαμε. Αποτύχαμε στα πρωταθλήματα και δυστυχώς μόνο αυτά μένουν στην ιστορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου