Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Ο Δημήτρης Καραγκούνης γράφει:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Το μετάλλιο του Τσάκα
Το προσύμφωνο μεταξύ του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ υπογράφηκε και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ που έχει στην κατοχή της η οικογένεια Βαρδινογιάννη, καθώς πλέον υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Μέχρι τις 18 του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τους εντεταλμένους του πρίγκιπα στην ΠΑΕ και, εφόσον δεν προκύψει κάτι που να ανατρέπει τα δεδομένα, στις 21/11 θα πρέπει ο Σαουδάραβας να βάλει σε ειδικό, ελεγχόμενο από την ΠΑΕ λογαριασμό τα 15 εκατ. ευρώ με τα οποία θα καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που προκηρύχθηκε την Παρασκευή, οπότε θα του μεταβιβαστεί το 54,7% των μετοχών. Μάλιστα, από τη στιγμή που η τιμή της μετοχής για την ΑΜΚ ορίστηκε στα 0,33 ευρώ, με τα 15 εκατ. ευρώ ο πρίγκιπας δεν θα αποκτήσει μόνο το 54,7% των μετοχών αλλά παραπάνω, καθώς η συγκεκριμένη ΑΜΚ βασίστηκε στο πλάνο του Ανδρέα Βγενόπουλου, που δεδομένης της τιμής της μετοχής προέβλεπε πως όποιος μέτοχος δεν συμμετάσχει σ’ αυτήν θα δει το ποσοστό του να μειώνεται έως και 60%.
Εφόσον ο πρίγκιπας καταθέσει τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό, θα συμμετάσχει στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 του μηνός ως ο νέος μεγαλομέτοχος και θα ορίσει Δ.Σ. της επιλογής του, οπότε και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ΠΑΕ τα 15 εκατ. ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει ο πρίγκιπας Σουλτάν μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού είναι να υπάρξει τροποποίηση στον ισχύοντα νόμο, που θα επιτρέπει σε υπήκοο εκτός Ε.Ε. να αποκτήσει μετοχές ελληνικής ΠΑΕ. Πρόκειται για ρύθμιση την οποία έχει υποσχεθεί ο υπουργός πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ωστόσο με τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα υλοποιηθεί.
Πάντως, το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία για κάποιο λόγο εξακολουθεί να υφίσταται. Για παράδειγμα, αν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα της ιθαγένειας, μέσω νομοθετικής ρύθμισης ή άλλης λύσης (οπότε βέβαια θα εξεταστεί η προοπτική που αναφέρει ο Βλάσης Τσάκας να συσταθεί εταιρεία στην Κύπρο η οποία θα αποκτήσει τις μετοχές της ΠΑΕ, κάτι που όμως δύσκολα θα δεχτεί η ΕΕΑ). Ή αν βρεθεί κάτι στον έλεγχο της ΠΑΕ που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στα σχέδια του πρίγκιπα. Ή αν πτωχεύσει η… Σαουδική Αραβία, όπως συνέβη με την Αργεντινή όταν ο Βλάσης Τσάκας, εκπροσωπώντας επενδυτές από τη χώρα, προσπάθησε να κάνει την «μπίζνα», όπως την αποκάλεσε, της αγοράς της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Γιώργο Μπατατούδη, με το θέμα να χαλάει την τελευταία στιγμή (όταν έπρεπε να μπουν τα λεφτά) κι ενώ είχαν πέσει οι υπογραφές στο συμφωνητικό. 

Πρέπει να υπάρχει ή να εφευρεθεί νέος
Το σίγουρο είναι πως αν τελικά για κάποιον προβλεπόμενο ή απρόβλεπτο λόγο δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον πρίγκιπα Σουλτάν, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να… εφεύρει έναν νέο πρίγκιπα, ή έναν μαχαραγιά, ένα σουλτάνο… κάτι τέλος πάντων. Ακόμη καλύτερα, να εφεύρει έναν νέο Βλάση Τσάκα ή να θέσει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση με οποιονδήποτε μελλοντικό ενδιαφερόμενο να εκπροσωπείται αυτός από τον Βλάση Τσάκα. Τα 15 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να βγει η χρονιά χωρίς προβλήματα και στάση πληρωμών ωχριούν μπροστά στην ανάγκη ύπαρξης του Τσάκα στην επικαιρότητα του συλλόγου.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, που ο Βλάσης Τσάκας κατέφθασε με ταξί στα γραφεία της ΠΑΕ, την ώρα που διεξαγόταν το Δ.Σ., για να μεταφέρει το ενδιαφέρον του πρίγκιπα Σουλτάν να επενδύσει 220 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό, οι «πράσινοι» προέρχονταν από δύο διαδοχικούς θερινούς ευρω-αποκλεισμούς και από ένα γεμάτο γκρίνια και δικαιολογημένη απαισιοδοξία ξεκίνημα της σεζόν, ενώ –μετά τις όχι ιδιαίτερα πειστικές νίκες με Κέρκυρα και Γιάννενα– πριν λίγες μέρες είχε καταγραφεί η πρώτη απώλεια βαθμών στο πρωτάθλημα, στο Περιστέρι. Παράλληλα, η πολεμική μεταξύ Γιάννη Βαρδινογιάννη και Ανδρέα Βγενόπουλου βρισκόταν στο απόγειό της, η επόμενη μέρα φάνταζε μαύρη κι άραχλη και η πλέον δελεαστική λύση που υπήρχε στο τραπέζι ήταν το «εγώ είμαι εδώ για να προσπαθήσω, αλλά δεν είμαι όσο δυνατός ήμουν πριν από τρία χρόνια» του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Δύο μήνες μετά τη θεαματική είσοδο του «one man show» Βλάση Τσάκα στα παναθηναϊκά δρώμενα, ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος στη βαθμολογία, αποτελεί κατά γενική ομολογία την πιο φορμαρισμένη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος και στα τελευταία ματς παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο, αναδεικνύει (νέους και παλιούς) πρωταγωνιστές, πέρασε απολύτως πειστικά από την Τούμπα, ενώ ο «ξεμωραμένος» Φερέιρα, που έμεινε επειδή δεν υπήρχε διάθεση για επιπλέον έξοδα (αποζημιώσεις και νέος προπονητής) έχει εξελιχθεί στον «μάγο» Φερέιρα, που βγάζει από τη μύγα ξύγκι και διδάσκει μπάλα στην Ελλάδα. Επιπλέον, σε αυτούς τους δύο μήνες οι «πράσινοι» έχουν αποκτήσει προοπτική επιστροφής στην ευρωστία των δύο πρώτων χρόνων της πολυμετοχικότητας, καθώς ακόμη κι αν δεν… κάτσει του πρίγκιπα, στην ουρά περιμένει η Arboris Capital. 

Πού θα… κάτσει η μπίλια
Η προσφορά του Τσάκα στην αγωνιστική πορεία του Παναθηναϊκού είναι επίσης δεδομένη, όσο κι αν στο μεσοδιάστημα έχει χαθεί το μέτρημα στις τοποθετήσεις του που παίζουν μπουνιές η μία με την άλλη ή στις μεγαλοστομίες του που στη συνέχεια διαψεύδονται ή τις αυτοδιαψεύδει. Το πιο… χαριτωμένο παράδειγμα αποτελεί ο Φερέιρα, που αρχικά ήταν για να τον… σουτάρει, στη συνέχεια κρίθηκε καλός αλλά για τεχνικός διευθυντής, μετά έγινε καλός και για προπονητής αλλά με τοποθέτηση Έλληνα γενικού αρχηγού και Έλληνα βοηθού (προφανώς για να τον… προσέχουν), προτού καταλήξουμε στην απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται το… προσύμφωνο με τον Σικαμπάλα, για το οποίο ο Αιγύπτιος βάσει δηλώσεών του δεν είχε ιδέα, αλλά και οι δηλώσεις για τον Ροναλντίνιο, που αρχικά αναμενόταν το καλοκαίρι εφόσον αναλάβει ο πρίγκιπας, αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι τέτοιοι παίκτες δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτά και (πάρα) πολλά άλλα, χωρίς καν να έχει αναλάβει ο πρίγκιπας την ΠΑΕ, ενώ πλέον το μοναδικό που αγχώνει τον Τσάκα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η «πολιτική ρευστότητα».
Με το τρομερό ταλέντο να στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας (και τις συζητήσεις) πάνω του, λοιπόν, ο Βλάσης Τσάκας αφαίρεσε όλη την πίεση από τον Φερέιρα και τους παίκτες του και τους έδωσε το χρόνο και την ηρεμία να εξελιχθούν ως ομάδα και να βγάλουν στο γήπεδο αυτά που δουλεύουν στις προπονήσεις. Κάτι στο οποίο βοήθησε επίσης σημαντικά το γεγονός πως γρήγορα παίκτες και προπονητής κατάλαβαν ότι φέτος είναι μόνοι τους και πως ό,τι καταφέρουν θα είναι με τις δικές τους δυνάμεις και ενάντια στους πάντες. Το συγκεκριμένο κίνητρο είναι ως γνωστόν ισχυρότατο: ο Ζοζέ Μουρίνιο δίνει (…κυριολεκτικά) μάχη κάθε χρονιά για να το δημιουργήσει στην ομάδα του.
Παράλληλα, ελέω του σίφουνα Τσάκα σε πολύ μεγάλο βαθμό χαμήλωσαν την ένταση της διαμάχης τους και οι Βαρδινογιάννης, Βγενόπουλος, όπως και οι φανατικοί υποστηρικτές της κάθε πλευράς, καθώς όλοι περιμένουν να δουν πού θα καταλήξει η ιστορία και κανείς δεν θέλει να χρεωθεί ότι εμπόδισε τον πρίγκιπα Σουλτάν και τα 220 εκατ. ευρώ του να μπουν στην ΠΑΕ.
Ό,τι και να συμβεί πάντως, αν ο Παναθηναϊκός κατακτήσει φέτος από το πουθενά τον τίτλο, θα πρέπει στην απονομή να κληθεί και ο Βλάσης Τσάκας να παραλάβει το μετάλλιό του…

πηγη:citypress.gr
Σχολιάστε αυτό το άρθρο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου