create your own banner at mybannermaker.com!

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1908 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1908
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΙΜΗ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


         
του 
Γιώργου Λιβέρη
 Έπρεπε να περάσουν 100 χρόνια για να επιβεβαιωθεί και γραπτά η πιστοποίηση της γέννησης του Παναθηναϊκού στις 3 Φεβρουαρίου 1908. Από ένα κείμενο του ΣΕΑΓΣ (τώρα ΣΕΓΑΣ). Το παρουσίασε ο εμβριθής και σχολαστικός μελετητής της ιστορίας του Συλλόγου Βαγγέλης Μελέκογλου στην εφημερίδα «DERBY» του Αντώνη Δελατόλλα.
          Το Δεκέμβριο του 1910 ο ΣΕΑΓΣ εξέδωσε για πρώτη φορά το  Επίσημο Δελτίο του όπου δημοσίευσε  τις ημερομηνίες των Συλλόγων του, ανάμεσα στις οποίες με την ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου του 1908 αναφέρεται και η επισημοποίηση του Σωματείου των Αφων Αλέξανδρου και Γεωργίου Καλαφάτη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

          Εκείνη την εποχή όλα τα αθλήματα υπήγοντο στον Σύνδεσμο Ελληνικών Αθλητικών – Γυμναστικών Συλλόγων. Δεν ήσαν βέβαια πολλά, αλλά ήσαν τα βασικά των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως: Γυμναστική, Στίβος, Πάλη, Άρση Βαρών, Ποδόσφαιρο, Τένις, Σκοποβολή, Ξιφασκία, Κολύμβηση, Κωπηλασία και Ποδηλασία. Ακολούθως το 1926 ιδρύθηκε η ΕΠΟ, το 1927 η Κολυμβητική και η Κωπηλατική Ομοσπονδία, το 1935 η Ομοσπονδία Πάλης, το 1938 η Ομοσπονδία Τένις κ.λ.π.
          Στο ίδιο Δελτίο του ΣΕΑΓΣ αναφέρεται, πέραν της ημερομηνίας ίδρυσης και η πρώτη συμμετοχή του Σωματείου στο επίσημο ποδοσφαιρικό Τουρνουά που διοργανώθηκε από το Δήμο Τρικαίων (σήμερα Τρικάλων) το Φθινόπωρο του 1908.
          Με την ευκαιρία είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ίδρυση του ΣΕΑΓΣ έγινε επίσημα στις 27 Φεβρουαρίου 1897 με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
          Το κείμενο που αφορά τον Παναθηναϊκό στο Δελτίο του ΣΕΑΓΣ (το πρώτο Δελτίο της Ομοσπονδίας που κυκλοφόρησε ποτέ)

 έχει ως εξής:  «Ούτος ιδρύθη την 3ην Φεβρουαρίου 1908 υπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη επίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν εργαζόμενος πάντοτε υπέρ της ως οίον τε ευρυτέρας διαδόσεως της παιδίας ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού…»
          Είναι επίσης σημαντικό και ιστορικά εξακριβωμένο ότι όταν ο νέος Ποδοσφαιρικός Όμιλος, μεταξύ των πρώτων ενημέρωσε και τον Πανελλήνιο Γ.Σ για την ίδρυσή του, με το υπ’ αριθμ. 7/18-2-1908 έγγραφό του, έλαβε απαντητική επιστολή συγχαρητηρίων και αναγνώρισης από τον ΠΓΣ, όπως λεπτομερώς αναφέρεται και στην έκδοση του Σήφη Βοτζάκη «100 χρόνια Παναθηναϊκός».
          Μάλιστα είναι ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς λίγες και μόνο αράδες από το κείμενο εκείνης της εποχής».
          Π.χ το έγγραφο του Ποδοσφαιρικού Ομίλου προς τον ΠΓΣ αρχίζει ως εξής: «Μετά χαράς ανακοινούμεν Υμίν την ίδρυσιν του «Ποδοσφαιρικού Ομίλου». Η ευρεία διάδοσις ην εσχάτως έλαβεν η παιδία της Ποδοσφαιρίσεως, ο ενθουσιασμός μεθ’ όν εγένετο δεκτή παρά τοις αθληταίς εν γένει και ιδία παρά τη μαθητική νεολαία, το ενδιαφέρον καθ’ όλου υπέρ πάσιν εγείρει, πάντα διαδηλούσι την πρωτεύουσαν θέσι ην η Ποδοσφαίρισις έχει καταλάβη εν τη αθλητική κινήσει…»
          Και η απάντηση του ΠΓΣ,μετά 4 μόλις ημέρες, αφού αρχικά συγχαίρει καταλήγει ως εξής:
          «…Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος μεθ’ ευχαριστήσεως θα παρέχη υμίν εκάστοτε την ηθικήν αυτού αρωγήν και παν ότι συντελεί εις επίτευξιν του ευγενούς υμών έργου».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου