create your own banner at mybannermaker.com!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ανησυχία για την Ολυμπιακή εκπροσώπηση


ΒΑΡΕΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ 
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2011



Ανησυχία 
για την 
Ολυμπιακή εκπροσώπηση


του Νίκου Κωνσταντόπουλου

Βαρέα αθλήματα – Ανασκόπηση 2010

Ο Ηλίας Ηλιάδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα βαριά αθλήματα και το 2011
Ανησυχητικά, εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου, ήταν τα μηνύματα που εστάλησαν από τους αγώνες των βαρέων αθλημάτων το 2011. Λίγες οι εξασφαλισθείσες, έως τώρα, προκρίσεις και δύσκολα θα γίνουν πολλές. Είναι σχεδόν βέβαιο, πάντως, ότι θ’ αυξηθούν. Αμφιβάλλουμε, όμως, αν θα φθάσουν στον επιθυμητό, από τον κόσμο, αριθμό. Κατά τ’ άλλα, όπως όλα τ’ αθλήματα, έτσι και τα βαριά αντιμετώπισαν  οικονομικά προβλήματα, ενώ σε κάποια δεν έλειψαν οι… καθιερωμένες εσωτερικές «κόντρες». Στον απολογισμό μας, όμως, θα σταθούμε σχεδόν αποκλειστικά στο αγωνιστικό σκέλος. 


Αρχή θα κάνουμε από το ΤΖΟΥΝΤΟ, για να τιμήσουμε έναν μεγάλο αθλητή. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2004, Ηλίας Ηλιάδης αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου για δεύτερη συνεχή φορά στην κατηγορία των 90 κιλών.
 Επίσης κατέκτησε και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αλλά η ελληνική ομοσπονδία «υπνώττει». Είναι, άλλωστε, από αυτές που διοικητικά παρουσιάζουν προβλήματα. Στο προφίλ του αθλητή (προσέξτε, του κορυφαίου αθλητή της, τού ίσως κορυφαίου εν ενεργεία Ελληνα αθλητή σε όλα τ’ αθλήματα) αναφέρει επί λέξει: «Τελευταία Διάκριση 9/9/10 - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών 2010 Κατηγορία: -90Kg, Θέση: 1». Σαν ο χρόνος να σταμάτησε στο 2010… Από τις γυναίκες ξεχώρισε η Ιουλιέττα Μπουκουβάλα (57κ.), που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον αγώνα του κυπέλλου κόσμου της Μαδρίτης (Ισπανία).

Για την ΠΑΛΗ η χρονιά ήταν κακή. Σκεφθείτε πως δεν πήρε έστω μια πρόκριση για τους Ολυμπιακούς μέσω του πρωταθλήματος κόσμου. Με άλλα λόγια, δεν είχε θέση στην εξάδα. Θα περιμένει, λοιπόν, τους αγώνες τού 2012, μήπως και στείλει στο Λονδίνο 3-4 αθλητές. Θα σταθούμε, κυρίως, στον Γιάννη Αρζουμανίδη (120κ.),
Πάλη
 που αναδείχθηκε 5ος στην Ευρώπη και 9ος στον κόσμο στην ελευθέρα, στον Ξενοφώντα Κουτσιούμπα (7ος στον κόσμο στα 120κ. της ελληνορωμαϊκής) και στην Μαρία Πρεβολαράκη (55κ.), που πήρε το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο και το χάλκινο παγκόσμιο στις νεανίδες, ενώ ήταν 7η στην Ευρώπη στις γυναίκες. Στα πρωταθλήματα Ευρώπης διακρίθηκαν κάπως και οι Απόστολος Τασκούδης (8ος στα 74κ. της ελευθέρας), Εμζάριος Μπεντινίδης (9ος στα 84κ. της ελευθέρας) και Αγόρω Παπαβασιλείου (8η στα 63κ.). Ο Τιμόθεος Ξενίδης (84κ.) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς της ελευθέρας εφήβων.

Χειρότερα σαφώς, ήταν τα πράγματα στην ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ. Ούτε αυτή έχει κερδίσει πρόκριση για τους Ολυμπιακούς και δύσκολα θα πάρει μέσω του πρωταθλήματος Ευρώπης, τον Απρίλιο. Ελπίζει περισσότερο σε απονομή 1-2 καρτών «ελευθέρας συμμετοχής». Την καλύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο οποίο δεν αγωνίσθηκε, λόγω 
Μετάλλιο διεκδικεί ο Δημήτρης Παπαγερίδης
τραυματισμού, ο καλύτερος αθλητής μας, ο Δημήτρης Παπαγερίδης, πήρε ο Δαβίδ Καβαλασβίλι στα 94 κιλά: 18ος… Στην ίδια κατηγορία, στους Ευρωπαϊκούς, ο Χρήστος Σαλτσίδης κατετάγη 9ος. Ο Αντώνης Μαρτασίδης (77κ.) αναδείχθηκε 8ος στο σύνολο στο πρωτάθλημα Ευρώπης ανδρών, ενώ στο εφήβων κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επωλέ ζετέ και κατετάγη 5ος στο αρασέ και στο σύνολο. 

Η κατάσταση στην ΠΥΓΜΑΧΙΑ 
είναι απελπιστική. Η ομοσπονδία στις προτάσεις της προς τον σύνδεσμο αθλητικού τύπου (ΠΣΑΤ), περιέλαβε μόνο κάποια μετάλλια σε τουρνουά! Θα ήταν πιο έντιμο να πράξει ό,τι προ πολλών ετών (επί Γιάννη Ψιλόπουλου) η ομοσπονδία τζούντο, που στην επιστολή της στον ΠΣΑΤ, ανέφερε πως, επειδή οι σημαντικότερες επιτυχίες ήταν κάποια μετάλλια σε τουρνουά, δεν υποβάλλει πρόταση.

Παρότι το ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ δεν έχει ρίζες στην Ελλάδα, πάει πολύ καλύτερα από άλλα αθλήματα. Ο δις «ασημένιος» Ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης (+80κ.) πήρε 3η θέση στο παγκόσμιο προολυμπιακό τουρνουά.
Τάε Κβον Ντο
Εχει εξασφαλίσει την τέταρτη παρουσία του σε Ολυμπιακούς. Ο αδελφός του Ανέστης (80κ.) αναδείχθηκε 5ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών. Στους Ευρωπαϊκούς εφήβων – νεανίδων, χρυσά μετάλλια κατέκτησαν οι Κατερίνα Πιπεράκη (51κ.) και Κατερίνα Γκουτούλα (+68), ασημένιο η Νεφέλη Παππά (46) και χάλκινο ο Νίκος Πολίτης (51κ.).

Αν και το ΚΑΡΑΤΕ δεν είναι Ολυμπιακό άθλημα, θ’ αναφερθούμε στις επιτυχίες του. Πολλές ήταν αυτές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: 
1ος ο Δημήτρης Τριανταφύλλης (67κ.) στους άνδρες, 3ος ο Γιώργος Τζάνος (75κ.) στους άνδρες, 1η η Κυράτσα Πουλίδου (54κ.) στις κορασίδες, 2η η Ελένη Χατζηλιάδου (+59κ.) στις νεανίδες και 3ος ο Μιχάλης Γιαννέλης (61κ.) στους εφήβους. Το χρυσό μετάλλιο πήρε η ομάδα του Κούμιτε (Τριανταφύλλης, Τζάνος, Κώστας Παπαδόπουλος, Ηρακλής Τσαμουρλίδης) Ο Νίκος Κοσμάς (68κ.) αναδείχθηκε 3ος στο Παγκόσμιο νέων.

Υπάρχει και η ΠΑΛΗ ΓΚΡΑΠΛΙΝΓΚ (επίσης μη Ολυμπιακό άθλημα, μίξη κυρίως πάλης, ζίου ζίτσου και σάμπο, αλλά και άλλων ειδών μαχητικών τεχνών), στην οποία σημειώσαμε παγκόσμιες επιτυχίες. Ο Δαβίδ Δημόπουλος (70κ.) 



πήρε ασημένιο και χάλκινο μετάλλια, ο Ερμής Δημόπουλος (75κ.) ασημένιο και ο Γιώργος Κατσινόπουλος (100κ.), χάλκινο.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους αθλητές με σωματική αναπηρία. Στην ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟ,



 ο Παύλος Μάμαλος (100κ.), σε μεγάλους διεθνείς αγώνες στο Ντουμπάι, κατέρριψε το ευρωπαϊκό ρεκόρ με 234 κιλά. Αργότερα, στο πρωτάθλημα Ελλάδος, σήκωσε 235κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου