Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΚΤΟ
Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου (Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου) στεγάζει μόνιμα την έκθεση «Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι». Μια έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης - δωρεά προς το Δήμο Μαραθώνα - που αποτελείται από κείμενα και φωτογραφίες, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η ιστορία των Ολυμπιακών  Μαραθωνίων. 


Κο
Ιορδάνη Λουίζο                          Χαλάνδρι 16/2/2012
Δήμαρχο Μαραθώνος                  Αρ. Πρωτ: 31
Ενταύθα

                    Κοιν: ΕΟΑ, ΔΟΑ, ΣΕΓΑΣ, ΕΘΝΟΑ, ΟΕΒΑΣ, ΕΠΑΠ, ΕΦΙΒΑ.               
                             
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Με το από 14/2/2012/ 3274 έγγραφό σας μας προσφέρατε μεγάλη ικανοποίηση με τα εμπεριστατωμένα στοιχεία τα οποία μας προσφέρατε, αναφορικά με τη λειτουργία  του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου. Επίσης τα στοιχεία αυτά κονιορτοποιούν τις φήμες περί αναστολής λειτουργία του και επιτρέπουν σε όλους μας να περιλαμβάνουμε στους σχεδιασμούς μας και προγραμματισμούς επίσκεψης στο Μουσείο σας.
Κρίνουμε ότι από τα εκθέματα του Μουσείου εμάς ιδιαίτερα μας συγκινεί το Μετάλλιο του Σπύρου Λούη, το οποίο θεωρούμε ανυπολόγιστης αξίας και σημασίας και οραματιζόμεθα να βρεθεί στο μέλλον τρόπος «χρήσης» ή απονομής αντιγράφου του σε ειδικές περιπτώσεις και σε εξαιρετικές προσωπικότητες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΟΕ σε μια τελευταία της έκδοση μιας «MAGNA KARTA» των Ολυμπιακών Πόλεων από το 1896 μέχρι το 2008, σε περίοπτη θέση αναφέρει μεταξύ άλλων και το εξής: «….the Greek Spyros Louis was the top athlete of the first Modern Olympic Games». Επομένως πέρα από τις δικές μας  πεποιθήσεις  υπάρχει και η επίσημη  πλέον αναγνώριση της ΔΟΕ πως ο πρώτος Κορυφαίος Ολυμπιονίκης υπήρξε ο Σπύρος Λούης.
Ευαισθητοποιούμενοι από την προσπάθειά σας συντήρησης, επέκτασης και εμπλουτισμού του Μουσείου κρίνουμε ότι οι φορείς του Ολυμπιακού, αλλά και του ευρύτερου αθλητικού κινήματος είναι απαραίτητο να έχουν μια πλήρη ενημέρωση για τη σχετική δραστηριότητά σας , για την κινητικότητα του Μουσείου, αλλά και για την ενίσχυσή του, η οποία φυσιολογικά θα προέρχεται και από τις ετήσιες διοργανώσεις του Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου.
                                             Με Ολυμπιακούς          Χαιρετισμούς
                                             Ο Γενικός Γραμματέας HOA
     Γιώργος Λιβέρης
                                                     (Ιδρυτικό Μέλος)  
Ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ 

Η είσοδος του Λούη στο Στάδιο ξεσήκωσε όλους τους θεατές που όρθιοι παραληρούσαν και ζητωκραύγαζαν ρυθμικά το επίθετό του όπου και τερματίζει με χρόνο 2 ώρες, 58΄ και 50΄΄, ενώ δεύτερος εισήλθε στο Στάδιο, μόλις μετά επτά λεπτά, ο Χαρίλαος Βασιλάκος τερματίζοντας σε χρόνο 3 ώρες, 06΄ και 30΄΄.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 έζησαν εκείνη την ημέρα την σπουδαιότερη στιγμή. Απευθυνόμενος ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στο Σπύρο Λούη του είπε «Σήμερα έγραψες ιστορία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου