Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

40 ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΙΚΗΤΗ ΓΕΝΙΑ»40 ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΙΚΗΤΗ ΓΕΝΙΑ»
 

Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης


          Στην Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της Βασιλόπιτας του 2012 του Σωματείου των Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού οι προσκεκλημένοι βρήκαν στα καθίσματά τους ένα βιβλίο. Ήταν η συγγραφική δουλειά του Γιάννη Ανδρέου με τίτλο: «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1963 – 64 ΑΝΙΚΗΤΗ ΓΕΝΙΑ» και υπότιτλο «Η πορεία της αήττητης ομάδας του Στέφαν Μπόμπεκ».
          Στο εξώφυλλο υπάρχει η φωτογραφία του μεγάλου  Γιουγκοσλάβου (Κροάτη) παίκτη και προπονητή Στέφαν Μπόμπεκ, το σύνολο των σελίδων είναι 272 και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κείμενα 78, μικρές και μεγάλες οι περισσότερες σε πρώτη παρουσίαση καθώς προέρχονται κυρίως από το αρχείο του Βαγγέλη Πανάκη,


που προλογίζει το βιβλίο, ως μέχρι πρότινος Πρόεδρος των παλαιμάχων παικτών.
   
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Δίαυλος» προς το τέλος του 2010, αλλά μόλις τώρα περιήλθε σε γνώση μας, ίσως διότι δεν έτυχε της απαραίτητης προώθησης, που οπωσδήποτε πρέπει να έχει κάθε γραπτή ιστορική αναδρομή. Αλλά και κάθε προσεγμένη πνευματική εργασία.
          Είναι ενδιαφέρον ότι μαζί με το βιβλίο του μεγάλου πρωταθλητή του Μπάσκετ Απόστολου Κόντου «Έρωτας με το Καλάθι» και το επετειακό Λεύκωμα για τα 40 χρόνια από την πορεία προς το Γουέμπλεϋ
 
 και το Μοντεβιδέο των Αντώνη Αντωνιάδη – Γιώργου Δόγα, φθάνουν τα 40, τα βιβλία που έχουν γραφτεί και αφορούν αποκλειστικά τον Παναθηναϊκό. Αυτά από το 1948 (που κυκλοφόρησε το πρώτο) μέχρι σήμερα, δηλαδή σε 64 χρόνια. Ένα ρεκόρ μοναδικό για την Ελλάδα και σπάνιο ακόμη και για κάθε ομάδα του εξωτερικού. Π.χ με το υψηλό όριο τα 100 βιβλία, για το αυτό αντικείμενο, έχουμε περιορισμένες περιπτώσεις όπως του Β’ ΠΠ, τις αναλύσεις για τον Όμηρο, τις βιογραφίες του Αδόλφου Χίτλερ ή τα βιβλία των Ολυμπιακών Αγώνων.
          Το βιβλίο του Γιάννη Ανδρέου παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, χωρίς να είναι Λεύκωμα αλλά είναι γραμμένο με πλούσιο και φροντισμένο γραπτό λόγο, έχει μια πρωτοτυπία. Είναι απόλυτα εξειδικευμένο. Αφορά, μια χρονιά, ένα πρωτάθλημα, ένα ρεκόρ και μια μοναδική επιτυχία ενός συγκεκριμένου αριθμού ανδρών που πέτυχαν μέγα κατόρθωμα. Να κερδίσουν το 1964 το Πρωτάθλημα Ελλάδος χωρίς ήττα και μάλιστα με νέο ρεκόρ 84 β.
          Στις σελίδες του βιβλίου, οι λάτρεις των λεπτομερειών, οι θερμοί φίλοι του Ομίλου, αυτοί που αγαπούν την ιστορία, αλλά και οι αναγνώστες των ποιοτικών κειμένων, πραγματικά θα γοητευτούν από τις αναπολήσεις – με κάθε λεπτομέρεια – του συγγραφέα.
          Οι συντελεστές εκείνης της μεγάλης επιτυχίας, σύμφωνα και με τα ατράνταχτα ντοκουμέντα του βιβλίου ήσαν οι εξής:
          Διοικητικοί Παράγοντες: Απόστολος Νικολαΐδης, Λουκάς Πανουργιάς, Αντώνης Μαντζαβελάκης, Κώστας Ντελεάνο.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ
(αριστερά) ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
(δεξιά)ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ
(κέντρο) ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΤΖΑΒΕΛΑΚΗΣ
 

          Προπονητής: Στέφαν Μπόμπεκ με βοηθό τον Λάκη Πετρόπουλο.
          Παίκτες: (αλφαβητικά) Σωτήρης Αγγελόπουλος, Γιώργος Ανδρέου, Ηρακλής Βόμβας, Μιχάλης Βουτσαράς, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Μίμης Δομάζος, Δημήτρης Θεοφάνης, Αριστείδης Καμάρας, Γιάννης Κομιανίδης, Τάκης Λουκανίδης, Τάκης Οικονομόπουλος, Στέλιος Παναγιωτίδης, Βαγγέλης Πανάκης, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, Τάκης Παπουλίδης, Κώστας Παπουτσάκης, Ζαχαρίας Πιτυχούτης (τότε στις 24/5/1964 μετά το 0-1 επί του ΟΣΦΠ σήκωσε το λάβαρο με το τριφύλλι μέσα στο Στάδιο Καραϊσκάκη) Φραγκίσκος Σούρπης, Νίκος Τζουνάκος, Κώστας Τουμπέλης, Γιάννης Χολέβας και στην ουρά ο πρωτοεμφανισθής το 1964, ο μόλις 17 ετών Βασίλης Κωνσταντίνου.
 
          Σημ.: Το Πανελλήνιο ρεκόρ των 1088 λεπτών χωρίς να δεχθεί τέρμα δεν το πέτυχε ο Τάκης Οικονομόπουλος το 1964 αλλά το 1965.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου