Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

O Δ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ στη freesundayΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Προσωρινή χρηματοδότηση χωρίς οριστική λύση
Αν κάτι έγινε σαφές μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός την Παρασκευή, είναι πως έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο που οι μέτοχοί της εν πολλοίς αρνούνταν να ασχοληθούν μαζί της και είχαν κόψει κάθε χρηματοδότηση, πλέον υπάρχουν κάποιοι που δραστηριοποιούνται εκ νέου. Η πρόταση του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της ΠΑΕ Ανδρέα Βγενόπουλου πέρασε και η τιμή της μετοχής ενόψει της ύψους 15 εκατ. ευρώ αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ορίστηκε στα 0,33 ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό με το οποίο μπορεί να συμμετάσχει κανείς είναι τα 99 ευρώ (300 μετοχές). Το σημαντικότερο είναι πως από τη Δευτέρα θα μπουν στα ταμεία της ΠΑΕ τα χρήματα που θα βάλουν οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Αδαμάντιος Πολέμης. Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή (προς το καλύτερο), ο πρώτος θα συμμετάσχει βάσει του ποσοστού του, βάζοντας 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο δεύτερος, όπως έχει τονίσει, σκοπεύει να βάλει 1 εκατ. ευρώ (αντί 275.000 που θα ήταν βάσει του ποσοστού του), συνολικά δηλαδή 2,8 εκατ. ευρώ. 
Από αυτά, τα 2,47 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το σύνολο των χρεών προς πρώην παίκτες της ομάδας, που είναι και το απολύτως απαραίτητο για να μην ενεργοποιηθεί η ποινή του ενός έτους αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που έχει επιβάλει η UEFA. Το δεύτερο σκέλος για τη μη ενεργοποίηση της ποινής αφορά περίπου 6,5 εκατ. ευρώ που οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στους νυν παίκτες αλλά και στην εφορία. Το πλάνο είναι ό,τι μείνει από τα λεφτά που θα βάλουν οι Βγενόπουλος - Πολέμης να δοθεί στους παίκτες, όπως επίσης και τα χρήματα που, όπως όλα δείχνουν, θα μπουν από τον νυν μέτοχο Μιχάλη Ζολώτα (περίπου 800.000 ευρώ) και τον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο, που φαίνεται πως έχει πειστεί να συμμετάσχει στην ΑΜΚ με άλλο 1 εκατ. ευρώ. Φυσικά, δεν φτάνουν για την πλήρη εξόφληση των παικτών, είναι αρκετά όμως ώστε να επιτευχθεί διακανονισμός και να πειστεί η UEFA, ενώ παράλληλα οι παίκτες θα νιώσουν ότι δεν παλεύουν μόνοι τους για τον τίτλο. 
Ο επόμενος έλεγχος της UEFA για το αν τηρείται ο διακανονισμός και αν υπάρχουν χρέη θα λάβει χώρο στο επίσημο φινάλε της σεζόν, δηλαδή στις 31 Ιουνίου. Συνεπώς, με αυτό τον τρόπο ο Παναθηναϊκός κερδίζει τρεις μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα γνωρίζει και αν θα συμμετάσχει την επόμενη σεζόν απευθείας στους ομίλους του Champions League, οπότε θα έχει εξασφαλισμένα τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Όπως επίσης κερδίζει τρεις μήνες και ο Ανδρέας Βγενόπουλος για να ολοκληρώσει το πλάνο του. Ένα πλάνο στο οποίο είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν θα έχει συμμετοχή ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Βαρδινογιάννης, που εμμένει στο «δεν ασχολούμαι», ενώ, εκτός απροόπτου, δεν θα έχουν οικονομική συνεισφορά ούτε οι υπόλοιποι μέτοχοι που μπήκαν στην ΠΑΕ με την πολυμετοχικότητα, δηλαδή ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο Νικόλας Πατέρας, ο Γιώργος Νίκας, ο Γιάννης Ξυλάς και ο Παναγιώτης Δάβαρης. Άλλωστε, παρ’ ότι ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ως εκπρόσωπος μόνο του Ερασιτέχνη και όχι και του μετόχου αδερφού του Παύλου, συναίνεσε στο να οριστεί η τιμή της μετοχής στα 0,33 ευρώ, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του, ο γιος του Παύλου Δημήτρης με δήλωσή του εμφανίστηκε αντίθετος με τον ορισμό τόσο μικρής τιμής της μετοχής, καθώς έτσι προφανώς υποβαθμίζεται η αξία των μετοχών νυν μετόχων, που είχαν μπει στην πολυμετοχικότητα με τιμή μετοχής στα 3 ευρώ. 

Κερδισμένος… 100-0
Τα πάντα βέβαια θα ήταν πιο εύκολα –καθώς τότε ο Α. Βγενόπουλος θα αναλάμβανε να καλύψει το σύνολο της ΑΜΚ μαζί με γκρουπ επιχειρηματιών– αν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ή ο Βαγγέλης Σαμαράς, ο άνθρωπος που έτρεξε το πρότζεκτ του γηπέδου, παρίσταντο στη Γ.Σ., ώστε να δώσουν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που υπάρχουν. Άλλωστε, με την απόφαση του Γιάννη Βαρδινογιάννη να μην παραστεί για να ορθώσει αντίλογο στον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο δεύτερος βγήκε κερδισμένος… 100-0 σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας. Τα κυριότερα από τα ερωτήματα είναι: γιατί ενώ καταγγέλθηκε η σύμβαση με το Δήμο Αθηναίων με αίτημα αποζημίωσης 26 εκατ. ευρώ, δεν έγινε και αγωγή εναντίον του δήμου, γιατί αντικαταστάθηκαν στις 7/7/2011 οι Γ. Βαρδινογιάννης και Β. Σαμαράς από το Δ.Σ. της ΓΗΠΕΛ με απόφαση του οικονομικού της διευθυντή (ο οποίος είχε το δικαίωμα να το κάνει, ενώ παράλληλα είχε μπει στην ΠΑΕ όταν ήταν ακόμη… μονομετοχική) Αλ. Παπαδοσπυριδάκη χωρίς να ενημερωθεί το Δ.Σ. και οι μέτοχοι, με ποια διαγωνιστική διαδικασία επιλέχθηκε η κατασκευαστική εταιρεία (Άκτωρ) του έργου και γιατί συνέχισε η ΠΑΕ να δίνει χρήματα στη ΓΗΠΕΛ για το γήπεδο ακόμη κι όταν είχε σταματήσει το έργο. Τέλος, υπάρχει το ερώτημα γιατί η ΠΑΕ εμφανίζεται ως εγγυητής στη σύμβαση με τον Άκτωρα, τη στιγμή που ο Γ. Βαρδινογιάννης ισχυρίζεται πως όλες οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί από τη ΓΗΠΕΛ και παράλληλα προβλέπεται αποζημίωση 2,8 εκατ. ευρώ στην κατασκευαστική εφόσον δεν προχωρήσει το έργο.  
Ερωτήματα που θα μπορούσαν να απαντηθούν και αν ήταν εξουσιοδοτημένος σχετικά ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την πλευρά Βαρδινογιάννη, ο οποίος αποχώρησε πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη ΓΗΠΕΛ και μαζί του αποχώρησε το 54,7% των μετοχών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ληφθεί  απόφαση. Και τα ερωτήματα πλέον είναι πάρα πολλά, τη στιγμή που η απάντηση του Γ. Βαρδινογιάννη σε αυτά μετά τη λήξη της Γ.Σ. ήταν «αν κάποιος πιστεύει ότι έχω κάνει κάτι μεμπτό, τώρα που επιτέλους μπορεί να πάρει τον έλεγχο του Δ.Σ. και της ομάδας, ας κινηθεί δικαστικά εναντίον μου να τελειώνουμε». Και, όπως όλα δείχνουν, εκεί θα οδηγηθεί η κατάσταση, όπως φάνηκε και από τα όσα εισηγήθηκε ο Α. Βγενόπουλος, δηλαδή να μην απαλλάξει το Δ.Σ. της ΠΑΕ το πρώην Δ.Σ. της ΓΗΠΕΛ από τις ευθύνες του, αλλά και να προσληφθεί δικηγόρος που θα αναζητήσει τις νομικές ευθύνες για τη ΓΗΠΕΛ. Παράλληλα, απαίτησε (ειδάλλως «θα υποκατασταθείτε εσείς στις ευθύνες») από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Δημήτρη Γόντικα και το Δ.Σ. να έρθουν σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο θέμα του γηπέδου, δηλαδή το Δήμο Αθηναίων, τον Μπάμπη Βωβό και την κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ, ώστε να γίνουν γνωστές οι θέσεις και οι απαιτήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου