create your own banner at mybannermaker.com!

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πιο αυστηρή η ελληνική νομοθεσία, εναρμονίζεται με τον WADA, καθιστώντας τα ανεφάρμοστα... υποχρεωτικά



Σε τάξη το αντιντόπινγκ στην Ελλάδα










Πιο αυστηρή η ελληνική νομοθεσία, εναρμονίζεται με τον WADA, καθιστώντας τα ανεφάρμοστα... υποχρεωτικά
Ν. Α. Κωνσταντοπουλος

Η ελληνική νομοθεσία για το ντόπινγκ γίνεται πιο αυστηρή με την υπουργική απόφαση 3956/17-2-2012, εναρμονίζεται με τον κώδικα του Διεθνούς Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και εισάγει νέους κανόνες ή καθιστά ουσιαστικά υποχρεωτικούς κάποιους ήδη υπάρχοντες, που δεν εφαρμόζονταν πάντα όπως έπρεπε: ισόβιος αποκλεισμός για ντόπινγκ σε ανηλίκους, καθιέρωση του προσωρινού αποκλεισμού από τον ΕΟΚΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ, που αντικαθιστά το ΕΣΚΑΝ και θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) υπό προϋποθέσεις (να ακουστεί ο αθλητής και η πειθαρχική δίκη να γίνει πολύ σύντομα), οι ποινές δεν θα είναι κατώτερες απ’ ό, τι προβλέπει ο κώδικας του WADA (υπήρχε η διάταξη, αλλά δεν εφαρμοζόταν πάντα), θεσπίζεται βιολογικό διαβατήριο, εισάγεται το δικαίωμα προσφυγής στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), οι κανόνες αντιντόπινγκ είναι ανεξάρτητοι από την εθνική νομοθεσία εκδίκασης ποινικών υποθέσεων, οι αθλητές θα έχουν την ευθύνη για ό, τι παίρνουν ή για τη μέθοδο ενίσχυσης που εφαρμόζουν. 

Αν σε ομάδα ομαδικού αθλήματος βρεθούν θετικοί περισσότεροι των δύο αθλητές σε μια διοργάνωση, η ομοσπονδία, πέρα από τις ατομικές ποινές, μπορεί να τιμωρεί και την ομάδα τους.

«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία του WADA με τις διεθνείς ομοσπονδίες (κυρίως τη FIFA) για το τι θα γίνεται στην περίπτωση αυτή. Ομως, ομοσπονδίες μεμονωμένα βάζουν ποινές στους κανονισμούς τους», διευκρίνισε σχετικά ο ΓΓΑ, Πάνος Μπιτσαξής. Είπε, επίσης, ότι η πολιτεία έχει την ευθύνη για τους ελέγχους στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. «Σούπερ Λίγκα, ΕΠΑΕ, ΕΣΑΚΕ (μπάσκετ) και ΕΣΑΠ (βόλεϊ) οφείλουν να έχουν πόρους για ελέγχους», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος του ΕΟΚΑΝ, καθηγήτρια Τοξικολογίας Χαρά Σπηλιoπούλου, ζήτησε καλύτερη στελέχωση του οργανισμού και περισσότερα χρήματα για να διενεργούνται πιο πολλοί έλεγχοι. Το ίδιο ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) στο ΟΑΚΑ, Δημήτρης Χατζημιχάλης. Ο διευθυντής του κέντρου αθλητικών ερευνών (ΕΚΑΕ) του ΟΑΚΑ, Σταύρος Χάντζος, τόνισε πως και χωρίς χρήματα, έλεγχοι πρέπει να γίνονται. Το πώς δεν εξήγησε.

«Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στην πρωτοκαθεδρία του αθλητικού πνεύματος κι ας μη βρεθεί ποτέ στην πρωτοκαθεδρία των επιτυχιών. Λέμε όχι στη μεταλλιολαγνεία, ναι στον καθαρό αθλητισμό», τόνισε ο ΓΓΑ, που είπε πως το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ πρέπει να αναλάβει ευρωπαϊκό ρόλο.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου