Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Στον Νιάρχο με 656.000 ευρώ το τρόπαιο του Λούη!ΠΟΣΟ - ΜΑΜΟΥΘ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΤΟΥ 1896

Στον Νιάρχο με 656.000 ευρώ το τρόπαιο του Λούη!


Στον Νιάρχο με 656.000 ευρώ το τρόπαιο του Λούη!

Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έσωσε τα προσχήματα και κράτησε σε ελληνικά χέρια το Κύπελλο του Σπύρου Λούη που δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο, με την τιμή να φτάνει στα 656.738 ευρώ!!!

Η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Christie's στο Λονδίνο ήταν 140.000 ευρώ και ύστερα από αλλεπάλληλα «χτυπήματα» έφτασε σ' αυτό το μυθικό νούμερο που αποτελεί έκπληξη...
Θυμίζουμε ότι η οικογένεια του Λούη έβγαλε το Κύπελλο στη δημοπρασία, αφού το μεν υπουργείο στην Ελλάδα απάντησε πως δεν είναι ιδιαίτερης αξίας επειδή έχει προέλευση τη νεώτερη και όχι την αρχαία Ελλάδα...
Ετσι, το παραχώρησε λοιπόν λίγο αργότερα στον οίκο Christie's με ρήτρα 75.000 ευρώ σε περίπτωση υπαναχώρησης του. Στο διάστημα αυτό, μέχρι δηλαδή να γίνει η δημοπρασία, έγιναν προσπάθειες για να μεταπειστεί και να πάρει πίσω την συμφωνία, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό…
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Λάτση ήταν πρόθυμος να προσφέρει χρήματα προκειμένου να παραμείνει το Κύπελλο σε ελληνικά χέρια, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, αφού δεν υπήρξε συμφωνία στις δύο συζητήσεις που έχουν γίνει, παρότι το ποσό άγγιζε τις 300.000 ευρώ.
Τελικά, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ήταν αυτό που έκανε την ευχάριστη έκπληξη και κράτησε το τρόπαιο στην Ελλάδα, καθώς έκανε την καλύτερη προσφορά, η οποία έφτασε στις 656.738 ευρώ!
«Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie's στο South Kensington του Λονδίνου.
Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό» ανέφερε η ανακοίνωση του ιδρύματος.
«Η σημασία και η αξία του Ασημένιου Κυπέλλου που κέρδισε ο Έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημασία οποιουδήποτε άλλου αναμνηστικού των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896», είπε ο Alexander Kitroeff, Καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Haverford και διακεκριμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Το γεγονός ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη κατάφερε να διατηρήσει το κύπελλο για παραπάνω από έναν αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ταραχώδη γεγονότα, πολυάριθμους πολέμους, καθώς και την Κατοχή της Ελλάδας, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Έλληνες στην αρχαία κληρονομιά τους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Bréal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», είπε ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Πρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου