Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

ΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΜΑΣΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΜΑΣτου Γιώργου Λιβέρη


Η Δ/νση Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής με το έγγραφο της υπ’ αριθμ. 25.344 της 23/2/2012 με θέμα: «Ενημέρωση Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Σωματείων, Αγωνιστικού Αθλητισμού» γνωρίζει τα εξής:
Ότι στην Περιφέρεια Αττικής δημιουργήθηκε μια ΝΕΑ Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού, με αρμοδιότητα την εποπτεία και τον έλεγχο των αθλητικών Σωματείων, των ΕΝΩΣΕΩΝ και ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ.
Αυτό τι μπορεί να σημαίνει;
Το έγγραφο, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μια Εγκύκλιο απευθυνόμενη προς όλους, ανάγκασε τις ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ με ημερομηνία 28/3/2012 να ενημερώσουν τα Σωματεία τους.
Από το 1959 μέχρι σήμερα την αρμοδιότητα, την εποπτεία κι τον έλεγχο των παραπάνω Νομικών Προσώπων (Ομοσπονδιών, Σωματείων, Ενώσεων κ.λ.π.) είχε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στην πραγματικότητα είχε τον έλεγχο σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα που επιχορηγούσε.
Με τη ΝΕΑ Διεύθυνση αλλάζει κάτι τυπικό ή και ουσιαστικό;
Οι Νομαρχίες έχουν έσοδα. Στο παρελθόν ο Γιάννης Σγουρός σε επίσημη εκδήλωση παρέδωσε στον αρμόδιο φορέα 60 εκατ. Ευρώ (!) για τις ανάγκες του Αρχαίου Θεάτρου Ηρόδου του Αττικού (το γνωστό Ηρώδειο) στην Ακρόπολη. Σε άλλη περίπτωση είχε την ευκαιρία να δηλώσει (εάν δεν με απατά η καλή μου μνήμη) ότι έχει δώσει στην Πολιτεία πάνω από 200 εκάτ. Ευρώ (!!).
Μήπως με τη νέα μορφή που δίνεται στην εποπτεία και τον έλεγχο των Ομοσπονδιών απεγκλωβίζεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από τις ευθύνες αυτές οι οποίες μετακυλίονται στις Νομαρχίες;
Η Εγκύκλιος εστάλη σε συγκεκριμένο πίνακα αποδεκτών. Δεν πήγε προς κάθε Σωματείο. Πήγε προς τα Σωματεία κ.λ.π. τα οποία ενισχύονται. Άρα η ύπαρξη ενδιαφέροντος για οικονομικό έλεγχο είναι δεδομένη.
Μια αρχική σκέψη προσανατολίζεται στην ιδέα ότι η Πολιτεία επιθυμεί ο Αθλητισμός πλέον να ενισχύεται από τα έσοδα της Νομαρχίας και όχι από τα υποβαθμισμένα δικά της ομόλογα.   Αυτό ίσως σημαίνει ότι ο Βασίλης Σεβαστής κάθε 6 μήνες όταν «κατεβάζει τα ρολά» του ΣΕΓΑΣ θα τα βάζει με τον Γιάννη Σγουρό και όχι με τον Πάνο Μπιτσαξή. Εάν έτσι γίνει, θα το μάθουμε. Είναι θέμα «ρεπορτάζ» αλλά και διευκρινήσεων των αρμοδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου