Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Το «έγκλημα» του ξιφομάχου


Το «έγκλημα» του ξιφομάχου

Μου έγραψαν δύο φίλοι να κάνω κριτική στον Ανδρέα Βγενόπουλο για τη στάση του στα παναθηναϊκά δρώμενα. Κατ’ αρχήν έχω να τους επισημάνω ότι μπορούν να διαβάσουν σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες και στο 80% των σάιτ, να ακούσουν από κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς ό,τι τραβάει η ψυχή τους κατά του Βγενόπουλου. Δεν χρειάζεται να αλωθούν όλα από τον άριστα δουλεμένο επικοινωνιακό μηχανισμό του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Δεν το έπαιξα ποτέ αντικειμενικός γιατί σας έχω εξηγήσει ότι εφόσον ένας γράφει την άποψή του επί των γεγονότων προτάσσει μια υποκειμενική κρίση. Αντικειμενικοί άλλωστε έχουν βαφτιστεί μόνο όσοι βλέπουν μια κρυστάλλινη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ που βλέπω σκοτεινό το βυθό είμαι υποκειμενικός. Αλλά για να μη χαλάσω το χατήρι των δύο φίλων του matigarrida θα σας γράψω τι ισχυρίζονται στα κατά καιρούς ραβασάκια που στέλνουν με τα κοράκια οι αυλικοί (α λα Game of Thrones για όποιον παρακολουθεί τη σειρά) και πού φταίει ο Βγενόπουλος.
Αρχίζοντας από το… προπατορικό αμάρτημα, ο Βγενόπουλος σύμφωνα με το πρώτο ραβασάκι, ήταν πάντα φρου -φρου και αρώματα, παίζοντας με την επικοινωνία, λαϊκίζοντας περισσότερο και από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πρώτα απ’ όλα ας θυμηθούμε τι είναι τα φρου- φρου και τα αρώματα. 18 μύρια έβαλε ο ξιφομάχος το καλοκαίρι του 2008. Για να πάρει τι; Το τεράστιο ποσοστό του 10,8%! Τι είπατε; Μα, φυσικά ήξερε τι θα έπαιρνε με αυτά τα λεφτά. Αλλά δεν ήθελε και δεν μπορούσε να πουλήσει όσους φίλους του Παναθηναϊκού επένδυσαν πάνω του για την αλλαγή σελίδας, μόνο και μόνο γιατί ο Βαρδινογιάννης εμφάνισε μια αποτίμηση αξίας της ΠΑΕ που αφορούσε συλλόγους της Αγγλίας και της Ισπανίας ίσως, αλλά όχι μια ομάδα δίχως γήπεδο, δίχως προπονητήριο, δίχως πρωτοκαθεδρία τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα, δίχως πολλά έσοδα, δίχως μεγάλη βάση φιλάθλων από τα εισιτήρια διαρκείας. Τα έβαλε τα λεφτά. Θυμίζω απλά ότι σε ό,τι πιο μαρινακική έκδοση υπάρχει, το 67% των μετοχών του Κόκκαλη αγοράστηκε με 50 εκατ. ευρώ. Λιγότερο από το τριπλάσιο των χρημάτων του Βγενόπουλου ο οποίος όμως πήρε το 1/4 των μετοχών και φυσικά δεν διοίκησε τον Παναθηναϊκό.
Παρακάτω τώρα. Έπαιξε λένε με την επικοινωνία ο Βγενόπουλος επειδή μίλησε για τρεις Πιζάρο και ανάγκη μόνιμης ενίσχυσης της ομάδας. Ο Ζιλμπέρτο και ο Σισέ έχουν πετύχει τόσα στην καριέρα τους που είναι σαν έξι Πιζάρο. Για να μην βάλω τον Λέτο και τον Κατσουράνη. Ήρθαν λοιπόν αυτοί οι παίκτες. Όσο για τη μόνιμη ενίσχυση, αναρωτιέμαι τι σόι λοβοτομή μπορεί να έχει υποστεί κάποιος για να επιθυμεί να ακούει από ένα μέτοχο της ομάδας του «πλέον δεν χρειάζεται να ενισχυθούμε. Βγήκαμε δεύτεροι αλλά δεν πειράζει». Μάλλον αυτή είναι μια politicaly correct δήλωση για τους λάτρης των καβουριών.
Συνεχίζουμε. Το ραβασάκι λέει ότι ο Βγενόπουλος είναι ρίψασπις και κυρίως Μπαινοβγενοπουλος διότι αποχώρησε το καλοκαίρι του 2010, επανήρθε το Σεπτέμβριο και ξανάφυγε το Δεκέμβριο του 2010. Ναι, αν τα γράφει κανείς έτσι λογικό ακούγεται να κατηγορείται. Ας θυμηθούμε κάποια πράγματα. Το Μάιο του 2010 ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το νταμπλ. Ποιος αμφισβήτησε τον τρόπο διοίκησης της ΠΑΕ; Ποιοι έθεσαν θέμα κακοδιαχείρισης, έστω και αν μετά ανασκεύασαν το χαρακτηρισμό; Ποιοι έγραφαν εναντίον του προέδρου της ΠΑΕ; Θυμάστε καλά, έτσι; Θυμάστε καλά ότι Βγενόπουλος, Ζολώτας, Ξυλάς αποχώρησαν μαζί με τον Πατέρα όταν κατάλαβαν ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ήταν αμετάπειστος στις θέσεις του να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στις ενέργειες της διοίκησης. Μ’ αρέσει που το συζητάμε σοβαρά. Ο μεγαλομέτοχος είδε για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια την εταιρία του (αφού έτσι λέει και θεωρεί τον Παναθηναϊκό) να απογειώνεται με νταμπλ, με έσοδα από διαρκείας που ούτε φαντάζονταν, με έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ, με παίκτες παγκόσμιας κλάσης στο ρόστερ, με λυμένο το πρόβλημα του παρασκηνίου. Και τι έκανε; Είπε «παιδιά αυτό δεν λειτουργεί σωστά, πρέπει να γίνει αλλιώς»! Μαγκιά του. Δικό του ήταν το μαγαζί, έκανε ό,τι γούσταρε. Τι έκανε το θυμάστε; Ανέλαβε πλήρως τα ηνία της ομάδας και έφτιαξε μια ομάδα πολύ πιο ακριβή από αυτή που παρέλαβε -τα έξοδα της οποίας ήθελε να μειώσει! Και αφού την έφτιαξε, ανακάλυψε ότι ο κόσμος δεν τον συμπαθεί! 15 χρόνια φώναζαν υπέρ των Γιαννακόπουλων οι οπαδοί και εναντίον της οικογένειας, 25.000 κόσμου συμμετείχε σε ένα συλλαλητήριο τον Απρίλιο του 2008 και ο Βαρδινογιάννης ανακάλυψε ότι ο κόσμος είναι εναντίον του και δεν τον «σηκώνει το κλίμα» τον Σεπτέμβριο του 2010, κάνοντας κάλεσμα σε Βγενόπουλο – Πατέρα να επιστρέψουν! Αυτές είναι ιστορίες όχι για μικρά αλλά για λοβοτομημένα παιδιά.
Το «έγκλημα» του ξιφομάχου ήταν ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Βαρδινογιάννη εκείνες τις μέρες. Το ίδιο και του Πατέρα. Δεν έπρεπε να γυρίσουν. Ναι, αυτό τους το χρεώνω. Γιατί γύρισαν εγκλωβισμένοι στην πρακτική Τζίγκερ, με μια ομάδα φτιαγμένη από αυτόν, με μια νοοτροπία διαφορετική και την ισορροπία του παρασκηνίου να έχει αλλάξει. Επίσης με ένα δάνειο από την Πειραιώς στην πλάτη και τα λεφτά της ΓΗΠΕΛ να μην έχουν επιστραφεί στο ταμείο της ΠΑΕ (παρά μόνο ούτε τα μισά). Ξέρω ότι εάν δεν ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα Βαρδινογιάννη θα έβγαινε φιρμάνι από τους αυλικούς και η στάμπα της προδοσίας θα τους ακολουθούσε για πάντα. Αλλά έπεσαν στην παγίδα και την έφαγαν ολόκληρη. Γιατί αμφότεροι έβαλαν τα ωραία τους χρήματα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως και ο Παύλος Γιαννακόπουλος αλλά κάποιος δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα. Ποιος; Ο Βαρδινογιάννης. Ακολούθησαν τα αυθόρμητα δημοσιεύματα με άπειρες μπηχτές και ακόμα πιο ξεκάθαρες επιθέσεις σε Πατέρα – Βγενόπουλος και η ξαφνική αποσταθεροποίηση της κατάστασης με τους οπαδούς να κάνουν επεισόδια τρεις σερί εβδομάδες. Σφάλμα σφαλμάτων του Βγενόπουλου που έφυγε τον Δεκέμβριο. Έπρεπε να μείνει και να πολεμήσει. Ναι, έκανε λάθος και του το χρεώνω. Αλλά κατανοώ ότι εάν έμενε η μάχη ήταν χαμένη αφού ο εσωτερικός πόλεμος μαίνονταν με λύσσα. Παρά ταύτα έπρεπε να μείνει έστω και αν είχε απέναντί του έναν άνθρωπο που είχε το 54,7% των μετοχών αλλά έλεγε ότι στα λεφτά λειτουργεί ως 30%.
Φτάνουμε στα της φετινής σεζόν. Ο Βαρδινογιάννης από το 30% πήγε στο 0% μέσω συνέντευξης Τύπου που μας ενημέρωσε να τον ξεχάσουμε. Από εκείνη τη μέρα του Σεπτεμβρίου έκανε ό,τι μπορούσε για να τον θυμόμαστε. Ο ξιφομάχος επανεμφανίστηκε εισπράττοντας την ειρωνεία των… γνήσιων φίλων του Παναθηναϊκού, οι οποίοι απορούσαν πως τολμούσε να τάζει πάλι λεφτά. Κανονικά για λεφτά έπρεπε να μιλάει μόνο ο Τζίγκερ που σε μια τετραετία έχει βάλει το ιλιγγιώδες ποσό των 5 εκατ. ευρώ και όχι ο Βγενόπουλος που είχε φτάσει ήδη τα 20 (μη συνυπολογίζοντας τη χορηγία για τον Χριστοδουλόπουλο). Ο Βγενόπουλος τότε έκανε κατ΄εμέ ένα ακόμα λάθος. Αντί να πει εξ αρχής «βάζω 15 και εφόσον είπες ότι δεν θα σταθείς εμπόδιο σε όποιον ενδιαφερθεί να πάρει τις μετοχές, τότε πάρε τη ΓΗΠΕΛ αγκαλιά και τρέχα». Το έβαλε σε όρους και έμπλεξε το πράγμα γιατί ορισμένοι το χρησιμοποίησαν εναντίον του. Και όμως ο Βαρδινογιάννης ήταν ξεκάθαρος όταν είπε «δεν θα σταθώ εμπόδιο σε όποιον ενδιαφερθεί». Αυτόματα στάθηκε εμπόδιο. Όχι με τη ΓΗΠΕΛ που νομίζουν οι πολλοί αλλά με τους Σαουδάραβες. Εμφανίστηκαν από το πουθενά και έτσι πια οι ενδιαφερόμενοι -δήθεν- ήταν δύο. Και μάλιστα οι χουβαρντάδες Σαουδάραβες θα έδιναν 220 εκατ ευρώ με όλα μέσα, από ΓΗΠΕΛ μέχρι προπονητήρια. Τι να μας πει ο φτωχός Μπαινοβγενόπουλος;
Είμαστε πια στις μέρες μας. Τι λέει το ραβασάκι των Τζιγκερικών; Πρώτον ότι ο Βγενόπουλος έριξε τη διοίκηση με την ενέργειά του να πάρει τηλέφωνο τον Γόντικα και να του πει «παίρνω πίσω τα λεφτά μου εάν φύγει το Δ.Σ.». Τι κριτική να του κάνω γι’ αυτό; Αφενός ο Βγενόπουλος είπε ότι μπλοκάρει τα χρήματα μέχρι να εκλεγεί νέο Δ.Σ. και ότι θα τα πάρει πίσω μόνο εάν δεν εκλεγεί νέο Δ.Σ. Έχει γιγαντιαία διαφορά. Να πω ότι δεν τον δικαιολογώ που μπλοκάρει τα χρήματά του; Δηλαδή θα ήταν σωστό να τα αφήσει έτσι χύμα να υπάρχουν στο ταμείο μιας ομάδας που δεν έχει διοίκηση και μετά να ψάχνει να τα βρει σε καμία ΓΗΠΕΛ ή τίποτα περίεργα έξοδα προς τρίτους; Αφετέρου οι παραιτήσεις των τριών μελών της πλευράς Βαρδινογιάννη είχαν προηγηθεί, όπως και αυτή του Γόντικα ακολούθως.
Παρακάτω. Ο Βγενόπουλος σκούζει λένε άνευ λόγου γιατί εάν ήθελε να σώσει τον Παναθηναϊκό, θα μπορούσε να αντικαταστήσει ο ίδιος τα μέλη του Δ.Σ. και να σχηματίσει δική του διοίκηση. Όντως θα μπορούσε. Προσέξτε τώρα. Αυτό θα σήμαινε ότι θα αναλάμβανε τις ευθύνες της ΓΗΠΕΛ αφού ο Βαρδινογιάννης δεν θα υπήρχε πουθενά ούτε καν μέσα στο Δ.Σ. Επίσης θα σήμαινε ότι οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε… καλοθελητής να προσβάλει οποιαδήποτε απόφαση του Δ.Σ. μιας και τα μέλη του δεν θα είχαν την αντιστοιχία ποσοστών (π.χ. ο Βγενόπουλος δικαιούται δύο και όχι έξι ή δέκα).
Ξέρω σε τι κατηγορούν οι απλοί φίλοι του Παναθηναϊκού τον Βγενόπουλο. Ότι δεν βγαίνει να πει «αναλαμβάνω τα πάντα, ΓΗΠΕΛ, γήπεδα, προπονητήρια, χρέη πριν τον πόλεμο, χρέη μετά, χρέη προς τρίτους, βάζω για αρχή 15, 25, 35, 45 και μετά όσα χρειαστούν εδώ είμαι». Ναι, όντως φταίει σε αυτό ο Βγενόπουλος. Φταίει γιατί δεν σπρώχνει 220 εκατ. ευρώ όπως θα έκανε ο Prince Sultan. Φταίει γιατί δεν βάζει καν τα 100 εκατ. ευρώ που λένε κάποιοι ότι έβαλε ο Μαρινάκης για να πάρει τις μετοχές του Κόκκαλη, να πληρώσει τα χρέη και να πάρει το προπονητήριο του Ρέντη και το μισό Καραϊσκάκη. Φταίει και με το παραπάνω ο μπατίρης. Αλλά καλό θα είναι να ψάξουμε πρώτα πόσα πραγματικά έβαλε ο Μαρινάκης για να έχουμε μια τάξη μεγέθους. Μήπως έβαλε συνολικά 30; Μήπως με τα 15 που λέει ότι έχει ο Βγενόπουλος θα έφτανε τα 37 που έχει δαπανήσει για το Τριφύλλι χωρίς να έχει γήπεδο, προπονητικό κέντρο;
Συγνώμη που δεν πιστεύω στις συμπτώσεις. Και πραγματικά έχουν μαζευτεί πολλές τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό. Όποτε πάει να γίνει κάτι καλό που δεν εμπεριέχει Βαρδινογιάννη, ως δια μαγείας χάνεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου