Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός...


Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός...
The Economist
Τα χρυσά μετάλλια που θα απονεμηθούν αυτό το καλοκαίρι στο Λονδίνο πρόκειται να είναι τα μεγαλύτερα και βαρύτερα που έχουν δοθεί στην ιστορία των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Ζυγίζοντας 400 γραμμάρια, που ισούται με το βάρος που θα ένιωθε κανείς αν κρεμούσε μια μεγάλη κονσέρβα με φασόλια από τον λαιμό του, τα μετάλλια θα είναι δύο φορές βαρύτερα από τον μέσο όρο εκείνων που απονεμήθηκαν κατά τις πέντε τελευταίες διοργανώσεις και σχεδόν 17 φορές βαρύτερα από εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1912 στη Στοκχόλμη.
Από την άλλη μεριά, οι Αγώνες του 1912 ήταν και οι τελευταίοι στους οποίους απονεμήθηκαν χρυσά μετάλλια που ήταν από ατόφιο χρυσάφι.
Πλέον αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ασήμι με μια λεπτή επικάλυψη χρυσού. Καλό θα είναι οι νικητές στο Λονδίνο να μη δαγκώσουν με πολλή δύναμη το μετάλλιό τους διότι το ποσοστό χρυσού με το οποίο κατασκευάζονται είναι μόνο 1,5%.
Οι οργανωτικές επιτροπές των διοργανωτριών πόλεων είναι μεν εκείνες που αποφασίζουν το ακριβές σχέδιο και τη σύσταση των μεταλλίων, όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θέσει συγκεκριμένους κανόνες: τα χρυσά μετάλλια πρέπει να έχουν ένα ελάχιστο ποσοστό αργύρου 92,5% και να περιέχουν τουλάχιστον 6 γραμμάρια χρυσού. Στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι το υπόλοιπο θα είναι χαλκός.
Δεδομένης της τρέχουσας τιμής του χρυσού και του αργύρου, η αξία του χρυσού μεταλλίου την ώρα της απονομής στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αναμένεται να είναι κοντά στα 540 ευρώ. Με βάση υπολογισμούς μας, πρόκειται για πολύ περισσότερο ακριβό από κάθε άλλο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Αγώνων, σύμφωνα με τη σύσταση των μεταλλίων και τις τρέχουσες αξίες των μετάλλων που τα συνθέτουν τον καιρό που διεξαγόταν κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και με προσαρμογή στις σημερινές τιμές.
Αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι οι τιμές του χρυσού και του αργύρου βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και εν μέρει διότι τα χρυσά μετάλλια των φετινών Ολυμπιακών είναι πολύ βαρύτερα, μολονότι το επιπλέον βάρος είναι ασήμι αντί για χρυσός...
Είναι γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο άργυρος στα φετινά «χρυσά» μετάλλια θα αξίζει στην πραγματικότητα περισσότερο από τον χρυσό που θα έχουν. Αυτό πάντως αποτελεί κατά κάποιον τρόπο και μια επιστροφή στην ιστορία των Αγώνων: Κατά τους Πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896 οι νικητές έπαιρναν μόνο ένα ασημένιο μετάλλιο.
Επιπλέον, εάν τα μέταλλα των προηγουμένων Ολυμπιακών μεταλλίων εκτιμηθούν με βάση τις σημερινές τιμές τους, το χρυσό μετάλλιο του Λονδίνου θα άξιζε μόνο λίγο παραπάνω από το μισό εκείνων που απονεμήθηκαν το 1912.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου