Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Οι αναγκαίες ενέργειες για τη σωτηρία του ΠΑΟΑνακοινώθηκαν 
από το Σωματείο Φίλων τουΠαναθηναϊκού.
Μια σειρά αναγκαίων ενεργειών στις οποίες θα προβεί το Σωματείο Φίλων του Παναθηναϊκού σε συνεργασία με τους μετόχους της ΠΑΕ ΠΑΟ στο αμέσως προσεχές διάστημα, έγιναν γνωστά από το Σωματείο Φίλων του Παναθηναϊκού. Μεταξύ αυτών η συμφωνία μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών του 54,72 των μετοχών της ΠΑΕ, ιδιοκτησίας Γιάννη Βαρδινογιάννη ενω συμφωνείται η αποδέσμευση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την ΓΗΠΕΛ ΑΕ, τις μετοχές της οποίας αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης έναντι συμβολικού ανταλλάγματος 1 ευρώ.


• Στην επαναληπτική Γ.Σ. του ΠΑΟ στις 08.05.2012 εκλέγεται με συμφωνία των πλειοψηφούντων μετόχων και σε συνεργασία με τα ιδρυτικά στελέχη του σωματείου προσωρινή διοίκηση διάσωσης στην ΠΑΕ.
• Υποβάλλεται στο Πρωτοδικείο το καταστατικό του σωματείου για την έκδοση εγκριτικής δικαστικής απόφασης, όπως απαιτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
• Συνάπτεται συμφωνία μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών (54,72%) των μετοχών της ΠΑΕ, ιδιοκτησίας Γιάννη Βαρδινογιάννη. Το ποσοστό θα διατεθεί στο σωματείο, άρα στους οπαδούς και φίλους της ΠΑΕ.
• Παράλληλα, συμφωνείται η αποδέσμευση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την ΓΗΠΕΛ ΑΕ, τις μετοχές της οποίας αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης έναντι συμβολικού ανταλλάγματος 1 €. Η ΠΑΕ αποδεσμεύεται από κάθε υποχρέωση που σχετίζεται με τη ΓΗΠΕΛ. Εφόσον δεν υπάρξει δυνατότητα εξώδικης επίλυσης του θέματος του γηπέδου, θα εξετασθεί η δικαστική επιδίωξη των αξιώσεων και της ΠΑΕ κατά του Δήμου Αθηναίων.


• Σημειώνεται, ότι ομάδα φίλων του Παναθηναϊκού έχουν ήδη συγκεντρώσει και θα εισφέρουν άμεσα οικονομική βοήθεια στην ΠΑΕ προς αντιμετώπιση των επιτακτικών αναγκών και υποχρεώσεών της. Η οικονομική αυτή εισφορά κεφαλαίου θα αποτυπωθεί προς όφελος του σωματείου, το οποίο και θα καταστεί διαχειριστής των δικαιωμάτων μόλις ολοκληρωθεί η ίδρυσή του. Η προσπάθεια συγκέντρωσης οικονομικής βοήθειας μέχρι την έναρξη λειτουργίας του σωματείου θα συνεχισθεί, καθώς είναι απαραίτητη για τη διάσωση του ομίλου.
• Μόλις καταστεί νομικά εφικτό, θα αρχίσει η εγγραφή μελών για τη συγκέντρωση του απαραίτητου κεφαλαίου που θα εισφερθεί στην ΠΑΕ για τη διάσωσή της ως αύξηση κεφαλαίου. Με την εισφορά του κεφαλαίου αυτού, το σωματείο θα αποκτήσει ταυτόχρονα με παραχώρηση το σύνολο των μετοχών ιδιοκτησίας κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη.
• Όλα τα μέλη του σωματείου είναι ισότιμα και κατέχουν δικαίωμα μίας ψήφου. Τα μέλη αποτελούν και τη Γενική Συνέλευση του σωματείου, η οποία αποφασίζει για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του, εκλέγει τη Διοίκηση του σωματείου και συνακόλουθα μέλη της διοίκησης της ΠΑΕ.
• Κάθε οικονομική δραστηριότητα θα είναι δημόσια και προσβάσιμη σε όλους μέσω διαδικτύου. Η διεθνής εταιρεία Deloitte έχει αναλάβει την προετοιμασία του σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο και θα χειρίζεται προς απόλυτη διασφάλιση των αναγακίων όρων διαφάνειας κατά τη λειτουργία του φορέα.


• Το πλήρες καταστατικό του σωματείου, καθώς και τα προνόμια των μελών και υποστηρικτών θ’ ανακοινωθούν πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν από τη διαδικασία έναρξης εγγραφών στο σωματείο.
Το Σωματείο Φίλων του Παναθηναϊκού
Την ίδρυση του σωματείου φίλων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (ΠΑΟ) ανακοίνωσαν τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου.
Σκοπός του σωματείου, είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας της ιδιοκτησιακής δομής της ΠΑΕ ΠΑΟ, της οικονομικής βιωσιμότητας και ευμάρειας της ΠΑΕ και η διασφάλιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης του Παναθηναϊκού.
Στο πλαίσιο αυτό, το σωματείο καλεί του φίλους του Παναθηναϊκού συμμετέχουν με την συνδρομή τους στην χρηματοδότηση ενός εύρωστου συλλόγου, αποκτώντας το δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκησή του.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του σωματείου, η κατάσταση της ΠΑΕ είναι οριακή. Μέχρι σήμερα το σωματείο κατάφερε τα ακόλουθα:


1. Τη συμφωνία αλλά και τη σύμπνοια των μετόχων της ΠΑΕ οι οποίοι θα προχωρήσουν την ερχόμενη Τρίτη σε εκλογή προσωρινής διοίκησης. Εξασφαλίζουμε, επίσης, τους πρώτους αναγκαίους οικονομικούς πόρους.
2. Με σειρά επαφών προσπαθήσαμε ν’αποτρέψουμε τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την Ευρώπη. Εμείς, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Η επίλυση του θέματος είναι πλέον αποκλειστικά, αρμοδιότητα της UEFA και της ΕΠΟ.
3. Εκπονήσαμε σχέδιο αλλαγής της ιδιοκτησιακής δομής του ΠΑΟ που επιλύει σειρά ζητημάτων. Τα βασικά σημεία του σχεδίου θα τ’ ανακοινώσουμε με δελτίο τύπου που ακολουθεί.
Στην ιδρυτική διακήρυξη αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
«Το Σωματείο Φίλων του Παναθηναϊκού που ιδρύουμε σήμερα, 3 Μαίου 2012 στην Αθήνα, είναι η έκφραση της απλής, άμεσης και ειλικρινούς βούλησης των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού να αναλάβουν,, την τύχη της ομάδας στα χέρια τους εφαρμόζοντας και στη χώρα μας ένα επιτυχημένο μοντέλο. Να επαναφέρουν τον Παναθηναϊκό εκεί που πρέπει: στη κορυφή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εμείς, οι φίλοι του Παναθηναϊκού, είμαστε άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα και διαφορετικές γενιές. Μας συνδέει, όμως, κάτι ισχυρό: η αγάπη γι’ αυτόν τον μοναδικό στην ελληνική ιστορία Σύλλογο γι’ αυτό κι αποφασίζουμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.


Ο Παναθηναϊκός μας μαστίζεται από μια πρωτοφανή οικονομική και διοικητική κρίση που όμοια του δεν έχει υπάρξει ξανά στην ένδοξη ιστορία του. Οι αιτίες πολλές, γνωστές και χιλιοειπωμένες, αλλά ήσσονος σημασίας στην παρούσα φάση. Με την οικονομική και αγωνιστική απαξίωση του Παναθηναϊκού πιο κοντά από ποτέ, τους μετόχους διχασμένους και τα προβλήματα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, δεν μπορούμε και δεν θα αφήσουμε το Παναθηναϊκό μόνο του.
Ο Παναθηναϊκός ήταν σε κάθε του βήμα πρωτοπόρος. Η πρώτη ομάδα που ξεπέρασε τα σύνορα, η πρώτη που έφερε ξένους τεχνικούς να διδάξουν ποδόσφαιρο, η πρώτη που έφερε στα ελληνικά γήπεδα χλοοτάπητα, η πρώτη που απέκτησε σύγχρονο προπονητικό κέντρο και ακαδημίες, η πρώτη ελληνική ομάδα ευρωπαϊκού επιπέδου και ευρωπαϊκών φιλοδοξιών, η πρώτη ομάδα που απέκτησε οργανωμένο σύνδεσμο οπαδών, τη «Θύρα 13». Πρωτοπορεί ξανά. Γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που εισάγει το μοντέλο της ομάδας λαϊκής βάσης, της ομάδας που χρηματοδοτείται από τους ίδιους της τους φιλάθλους, ανάλογα με την οικονομική δύναμη του καθενός, και δίνει στους φιλάθλους της δικαίωμα συμμετοχής, δημοκρατικά και ισότιμα, στην διοίκησή της.
Στόχος αυτού του Σωματείου είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου φορέα διαλόγου, έκφρασης, ενημέρωσης και δράσης όλων των φίλων του Παναθηναϊκού.
Προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας της ιδιοκτησιακής δομής του ΠΑΟ, η οικονομική βιωσιμότητα και ευμάρειας της ΠΑΕ και η διασφάλιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης του Παναθηναϊκού.
Πρόθεση μας είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του Σωματείου στη Διοίκηση του Παναθηναϊκού.


Όραμα μας είναι να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που του αξίζει: στην κορυφή της Ελλάδας και όχι μόνο.
Η αναγέννηση του Παναθηναϊκού στηρίζεται στις αρχές που από το 1908 ως σήμερα έκαναν την ομάδα αυτή ξεχωριστή γι’ αυτό και δίνουμε στο σωματείο το όνομα του ιδρυτή του, Γιώργου Καλαφάτη.
Το σωματείο μας, λοιπόν, εδράζεται στις ακόλουθες αρχές:
- Ο Παναθηναϊκός είναι ο πρεσβευτής του «ευ αγωνίζεσθαι». Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι. Είναι ένας ισχυρός κοινωνικός δεσμός. Η ομάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κυριακάτικο ραντεβού. Είναι μια συλλογική ταυτότητα. Κι αυτό που προσφέρει στους οπαδούς της είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από την χαρά της νίκης. Δίνει την χαρά να ανήκεις σε μια κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται ένα κοινό πρότυπο ζωής. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού μοιράζονται την αγάπη για μια ομάδα που θέλει να κερδίζει ή να χάνει μέσα στο γήπεδο, με την αξία της και μόνον. Μια ομάδα που αντιστέκεται στην δίδυμη κατάρα της διαφθοράς και της βίας, που μαστίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός δίνει με συνέπεια την μάχη για την κάθαρση των αθλητικών θεσμών, την οικονομική και θεσμική εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, και την αποβολή της βίας από το γήπεδο. Η συμμετοχή σε πράξεις βίας είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Παναθηναϊκού.
- Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής. Από την ίδρυσή του ως τώρα, ο σύλλογος είναι ένας φάρος για τον ελληνικό αθλητισμό, φυτώριο μεγάλων ταλέντων, βασικός τροφοδότης των εθνικών ομάδων, πρωταγωνιστής. Οι πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του γράφτηκαν από γενιές σπουδαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, που είχαν την φιλοδοξία της διεθνούς διάκρισης. Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που στηρίζεται στο ελληνικό αθλητικό ταλέντο


- Ο Παναθηναϊκός έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η φιλοδοξία της διάκρισης στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός θα διεκδικεί πάντα, και με συνέπεια, τις διεθνείς δάφνες.
Πλάι σε αυτές τις απαράγραπτες αρχές, προσθέτουμε μία ακόμη:
Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα των φίλων του, των ανθρώπων που έχουν τα χρώματά του και την ιστορία του στην καρδιά τους. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού συγκροτούμε σωματείο με στόχο να συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων στην χρηματοδότηση και την διοίκηση της ομάδας.
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού συμμετέχουν με την συνδρομή τους στην χρηματοδότηση ενός εύρωστου, ισχυρού συλλόγου, αντάξιου της ιστορίας του και των υψηλών φιλοδοξιών των οπαδών του. Οι φίλοι του Παναθηναϊκού αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην διοίκησή του, αναδεικνύοντας τους εκπροσώπους τους, με ίσο δικαίωμα ψήφου, ανεξάρτητα από το ύψος της οικονομικής συμμετοχής ενός εκάστου. Στόχος είναι η οικονομική διαχείριση να υπακούει σε κανόνες χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, με έλεγχο και διαφάνεια. Στόχος είναι η διοίκηση να αναδεικνύεται δημοκρατικά, να ασκείται με επαγγελματισμό και να λογοδοτεί στους φίλους της ομάδας. Στόχος είναι οι αγωνιστικοί στόχοι της ομάδας να ανέβουν επίπεδο.
Πίσω από το Σωματείο δεν κρύβεται τίποτα άλλο πέρα από το προφανές: Η αγάπη του κόσμου του Παναθηναϊκού για την μεγαλύτερη και πιο ιστορική Ομάδα της Ελλάδας.
Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά όχι για τα παγκόσμια. Εκατοντάδες ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανήκουν εκεί που πρέπει: στους φιλάθλους τους και στον κόσμο τους, μακριά από προσωπικές επιδιώξεις, συμφέροντα και οφέλη. Πίσω από μας δεν κρύβεται «κάποιος» αλλά ΟΛΟΙ, την διακυβέρνηση του Παναθηναϊκού δεν πρέπει να την έχουν κάποιοι αλλά ΟΛΟΙ, το μέλλον του Παναθηναϊκού δεν πρέπει να είναι απόφαση μερικών αλλά ΟΛΩΝ μας.


Καλούμε λοιπόν όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού να συμμετάσχουν σε μία κοινή, ανιδιοτελή προσπάθεια για τη διατήρηση της ιδέας και της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε από μηχανής Θεοί.
Ήρθε επιτέλους η ώρα που όλοι εμείς που αγαπάμε τον Παναθηναϊκού θα σταθούμε δίπλα στην ομάδα της καρδιάς μας.»
Τα Ιδρυτικά μέλη του Σωματείου
1. ΚΑΜΑΡΑΣ Αριστείδης
2. ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ Ιωάννης
3. ΑΒΡΑΝΤΙΝΗΣ Αναστάσιος
4. ΒΕΡΒΕΣΟΣ Δημήτρης
5. ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ Παναγής
6. ΓΟΝΤΙΚΑΣ Δημήτρης
7. ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ Βίβιαν
8. ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ Γιάννης
9. ΗΡΕΙΩΤΗΣ Γιάννης
10.ΚΑΜΙΝΗΣ Γιώργος
11.ΚΑΝΕΛΛΗ Λιάνα
12.ΚΟΣΙΩΝΗ Σία
13.ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ Λαυρέντης
14.ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ Αθηνά
15.ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ Γιάννης
16.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος
17.ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Αλέξης
18.ΠΟΛΕΜΗΣ Λεωνίδας
19.ΣΙΟΥΦΑΣ Χαράλαμπος
20.ΤΣΙΜΑΣ Παύλος
Πηγή: skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου