Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012Τέλος εποχής για Ομπράντοβιτς 
ύστερα από 13 χρόνια στον ΠΑΟ

«Εις το επανιδείν, Ζοτς»
του Γιωργου Bαλαβανη

Δύσκολα ακούγεται και ακόμα δυσκολότερα μπορεί να γίνει πιστευτό ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έβαλαν τέλος στη συνεργασία που είχαν τα τελευταία 13 χρόνια, η οποία απέφερε τη βαριά «κληρονομιά» των πέντε ευρωπαϊκών τίτλων, ένδεκα πρωταθλημάτων Ελλάδας και 7 κυπέλλων.

Στην κοινή ανακοίνωση του χωρισμού, είναι αδύνατο να αποτυπωθούν τα συναισθήματα. Στο σημείο που η αλήθεια μοιάζει με... ψέμα, το οποίο δεν θέλει να πιστέψει κανένας φίλος του Παναθηναϊκού, ο πιο επιτυχημένος ξένος προπονητής στο ελληνικό μπάσκετ αποφάσισε να χαράξει άλλη πορεία, σε μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της καριέρας του.

Το διαζύγιο του Παναθηναϊκού και του Ομπράντοβιτς είναι «βελούδινο», αλλά η είδηση δεν παύει να είναι δυσάρεστη ακόμα και σε όσους δεν συμπάθησαν τον «Ζοτς», παρά την παραδοχή του μεγάλου έργου του.
Η κοινή ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και του Σέρβου τεχνικού μαρτυρεί τον φιλικό χωρισμό, που δεν παύει, όμως, να είναι επώδυνος και για τις δύο πλευρές.

Γιατί ο Παναθηναϊκός χωρίς τον Ομπράντοβιτς (και τον Ιτούδη) θα είναι μια πολύ διαφορετική ομάδα απ’ αυτήν που καταξιώθηκε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και πάντα θα συγκρίνεται άνισα με το βαρύ παρελθόν του Ζοτς. Γιατί ο ίδιος ο «χρυσοδάχτυλος» τεχνικός θα πρέπει να βρει τις ίδιες, ιδανικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις από τη διοίκηση της επόμενης ομάδας του για να συνεχίσει να προσθέτει τίτλους στο παλμαρέ του. 

«Σίγουρα το όνομά του θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού ως ένας από τους κύριους συντελεστές των μεγάλων επιτυχιών», αναφέρει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που προτίμησε να μην αποχαιρετήσει τον «Ζοτς», αλλά ευχήθηκε να συνεργασθούν και πάλι στο απώτερο μέλλον.

Στο σκέλος της δήλωσής του, ο Ομπράντοβιτς δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει αιτίες και αφορμές της αποχώρησής του. «Πιστεύω πως ό,τι συμβαίνει σε μια οικογένεια πρέπει να μένει μέσα σε αυτήν. Γιατί όπως λέει και ο σοφός ελληνικός λαός, “τα εν οίκω, μη εν δήμω”. Αναμφίβολα θεωρώ πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτή μου η απόφαση είναι η καλύτερη δυνατή για όλους».

Συνολικά στο ελληνικό μπάσκετ, η προσφορά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι η παρακαταθήκη της προπονητικής φιλοσοφίας του, το ήθος που είχε εντός κι εκτός γηπέδων και η συνέπεια της καθημερινής δουλειάς του.

Το ψυχολογικό δέσιμο των φίλων του Παναθηναϊκού με τον Ομπράντοβιτς ήταν και ο μοναδικός μοχλός πίεσης για τη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας. Το «γυαλί» είχε δεχθεί αθόρυβα «ραγίσματα», γιατί τον τελευταίο χρόνο ούτε η διοίκηση του Παναθηναϊκού ούτε (σε μικρότερο ποσοστό) ο Ομπράντοβιτς χειρίστηκαν σωστά τις όποιες πιθανότητες υπήρχαν για την ανανέωση της συνεργασίας τους.

 Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν χρήματα από τη διοίκηση, θα έπρεπε οι χειρισμοί να ήταν αντίθετοι από όσα σπασμωδικά έγιναν τις τελευταίες ημέρες...

Η επόμενη ημέρα στον πάγκο του Παναθηναϊκού είναι προς το παρόν άγνωστη, ενώ για τον Ομπράντοβιτς, πιθανή πρόταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναμένεται να τον βάλει σε σκέψεις για να μη μείνει εκτός γηπέδων τον επόμενο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου