Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012


ΟΙ ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ
ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥΤου Γιώρου Λιβέρη

          Είναι αρκετοί οι αθλητές μας αυτοί οι οποίοι μετέχουν εφέτος για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρκετοί είναι νέοι στην ηλικία και στην μεγάλη επιδίωξη. Άλλοι είναι παλαιότεροι και το επιτυγχάνουν – επί τέλους – τώρα μετά από προσπάθειες ετών. Ας δούμε τους κυριότερους από αυτούς:
          ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ: Είναι 26 χρονών, επί πτυχίω φοιτήτρια της οδοντιατρικής. Άρχισε Ξιφασκία το 1998 στα 12 χρόνια της. Το 2004 ήταν 1η Μεσογειονίκης, αλλά εφέτος ανέβηκε και στο βάθρο της Ευρώπης, στη β΄ θέση. Αυτό έγινε στη Σπάθη, ενώ είχε αρχίσει την καριέρα της στο Ξίφος Ασκήσεως. Δυστυχώς μένει στην Ελλάδα και όχι π.χ στη Γερμανία όπου θα μπορούσε να γυμνάζεται μαζί με τον Νικόλας Λίνμπαχ τον καλύτερο σήμερα στον κόσμο στη Σπάθη. Πάντως προπονητικά την βοηθούν οι Γκαμπριέλ Ντούτσια και ο Μιχάλης Τσολάκης.
          ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ήταν η μεγάλη έκπληξη στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου φέτος στην Κωνσταντινούπολη. Πήρε την πρώτη θέση στο Ύψος με 2.32 και προκρίθηκε αυτόματα για το Λονδίνο. Γυμνάζεται με τον πατέρα του. Ο Στίβος στηρίζει πολλά σ’ αυτόν.
          ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και άρχισε τις επιτυχίες του από το 2002 στην Γυμνασιάδα. Γυμνάζεται πάντα με τον Δημήτρη Κυτέα που τον ανακάλυψε. Είναι πολύ σταθερός στο αγώνισμά του το Επί Κοντώ, όπου προκρίθηκε για το Λονδίνο με 5.75, ενώ στο κλειστό έχει 5.70.
          ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα και με προτροπή του πατέρα της άρχισε το Επί Κοντώ με πρώτη διεθνή διάκριση το 2005 στο Παγκόσμιο Κορασίδων. Προκρίθηκε για το Λονδίνο με 4.51 ως δεύτερη μετά την Κυριακοπούλου (4.71) και Τρίτη την Στέλλα Λεδάκη (4.50) που επίσης μετέχει για πρώτη φορά.
          ΦΙΛΑΝΔΡΑ ΕΛΕΝΗ: Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και από τα εφηβικά της χρόνια ασχολήθηκε με τα 400 και 800μ. Στα 18 χρόνια της σημείωσε 54.98 στα 400μ. (ρεκόρ Νέων), ενώ στα 17 της είχε επιτύχει 58.50 σε κλειστό Στίβο. Για το Λονδίνο προκρίθηκε με 2.00.44 στα 800μ.
          ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΣ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Γεννήθηκαν οι δίδυμοι (με τη σειρά αυτή) στις 4/2/1985 στα Σέρβια της Κοζάνης. Στο Λονδίνο θα αγωνισθούν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου. Άρχισαν τις διακρίσεις τους στην Κωπηλασία από τα παγκόσμια εφηβικά αγωνιζόμενοι μόνοι ή με ευρύτερο πλήρωμα.
ΠΡΕΒΟΛΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ: Αθηναία. Από τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές της Ολυμπιακής Αποστολής. Μυήθηκε στην Πάλη από τον πατέρα της διαιτητή – κριτή του αθλήματος. Θα αγωνισθεί στα 55 κιλά της Ελευθέρας, το μόνο στυλ που αγωνίζονται οι γυναίκες.
ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Είναι 33 ετών (γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη), αλλά μετέχει για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως έχει μεγάλες ελπίδες διάκρισης στο ατομικό. Άρχισε να κατακτά μετάλλια από το 2001 στους Μεσογειακούς και το 2002 στους Πανευρωπαϊκούς. Φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια αφοσίωσης στη Γυμναστική.
ΚΟΚΚΑΛΑΝΗΣ ΒΥΡΩΝΑΣ: Γεννήθηκε το 1985 και από το 2000 άρχισε να διακρίνεται παγκόσμια στο Μιστράλ, καθώς εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το Χρυσό στην κατηγορία κάτω των 17 ετών. Χρυσό επίσης πήρε στο Ευρωπαϊκό Νέων στη Γαλλία (2001) και Αργυρό στον Καναδά. Στην Αγγλία θα αγωνισθεί στην κατηγορία RS-X της Ιστιοπλοΐας όπως αντίστοιχα και η Αγγελική Σκαρλάτου στις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου