Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Το Λονδίνο καλεί την Εθνική


Η Ελλάδα ρίχνεται από τη Δευτέρα στη «μάχη» του προολυμπιακού μπάσκετ της Βενεζουέλας

Συνέντευξη στον Γ. Βαλαβανη

Σε εφτά ημέρες και με τέσσερις ή πέντε αγώνες, η Εθνική ομάδα θα αρχίσει μεθαύριο, στο Καράκας της μακρινής Βενεζουέλας, τη διαδικασία - εξπρές της πρόκρισής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Η φετινή προετοιμασία της Εθνικής παρομοιάστηκε με κούρσα των 100 μέτρων στον στίβο, επειδή ήταν άκρως σύντομη. Οι δυσκολίες της ήταν αρκετές, αλλά η πρόκληση της παρέλασης της Εθνικής σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πέμπτη φορά στην ιστορία της, αποτέλεσε το μεγαλύτερο κίνητρο των διεθνών παικτών και του Ηλία Ζούρου που θέλουν να δώσουν κι αυτό το καλοκαίρι, την ανάλογη συνέχεια στην 25χρονη, παρατεταμένη «άνοιξη» του ελληνικού μπάσκετ. Ο τεχνικός της Εθνικής μίλησε στην «Κ» για την προσπάθεια των 12 «κομάντος» της Εθνικής. «Είχαμε προετοιμασία, όπως στο ΝΒΑ. Με 12 προπονήσεις και πέντε φιλικά. Σε άλλες Εθνικές ομάδες, είχε προβλεφθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, ώστε οι διεθνείς παίκτες να έχουν ξεκούραση μέχρι και τριών εβδομάδων. Οι δικοί μας παίκτες είναι πολύ επιβαρυμένοι αγωνιστικά και όμως συνεχίζουν αγόγγυστα.
- Συγκριτικά με την περσινή σύνθεση της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, η «ζυγαριά» δείχνει ενίσχυση της περιφέρειας, λόγω και της απουσίας των Κουφού και Σχορτσιανίτη;
- Αυτό θα φανεί στους αγώνες του Προολυμπιακού. Η επιστροφή του Σπανούλη έχει αναμφισβήτητα μόνο θετικά στοιχεία, ενώ η βελτίωση του Πρίντεζη είναι πασιφανέστατη. Η ουσιαστική αλλαγή είναι η παρουσία τριών πάουερ φόργουορντ αντί του ψηλότερου σχήματος που είχαμε στη Λιθουανία. Θέλουμε να παίξουμε διαφορετικά στην επίθεση και να αξιοποιήσουμε ελαφριά σχήματα που θα έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο συνδυασμός των παικτών που προέρχονται από τις ίδιες ομάδες, την προηγούμενη περίοδο, βοηθά πολύ την ομοιογένεια της Εθνικής. Περιμένω τις καλύτερες δυνατές συνεργασίες απ' αυτούς.
- Η... υπερατλαντική δοκιμασία της Εθνικής στη μακρινή Βενεζουέλα, είναι έξτρα εμπόδιο στην... «πτήση» προς τον τελικό προορισμό του Λονδίνου;
- Η διαφορά ώρας των αγώνων μπάσκετ στην Κεντρική Αμερική, χρειάζεται προσαρμοστικότητα από τους Ευρωπαίους παίκτες. Το συγκεκριμένο Προολυμπιακό θα είναι... ειδικών συνθηκών, λόγω της φυσιολογικής ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί για τη φιλοξενία που θα τύχουν όλες οι αποστολές. Ομως, οι παίκτες της Εθνικής έχουν ποιότητα και ξέρουν πώς να παίζουν σε ειδικές καταστάσεις. Υπάρχει κορύφωση της διάθεσης για να παρελάσει το ελληνικό μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
- Στο Προολυμπιακό τουρνουά, υπάρχουν, ουσιαστικά, τρεις «τελικοί», μετά τα παιχνίδια του ομίλου και μια διπλή ευκαιρία για την πρόκριση. Ποια είναι η ψυχολογική αντιμετώπιση αυτών των αγώνων;
- Κανένα παιχνίδι δεν θα είναι εύκολο. Το κρισιμότερο, όμως, είναι ο πρώτος χιαστί αγώνας που είναι και ο προημιτελικός για να προκριθείς στην τετράδα. Νικάς και συνεχίζεις. Χάνεις και επιστρέφεις στο σπίτι σου. Για να κερδίσουμε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις, θα έχουμε δύο ευκαιρίες. Η πρώτη στον ημιτελικό και αν τα καταφέρουμε, θα τελειώσουμε τα... βάσανά μας, μια ώρα αρχύτερα, αλλά αν ηττηθούμε, ο μικρός τελικός θα είναι η ύστατη ευκαιρία πρόκρισης. Το άγχος, φυσιολογικά, θα κορυφωθεί και για τις δύο ομάδες. Οι Ολυμπιακοί είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να την ζήσει, όποιος έχει την ευκαιρία. Αυτό θα κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου