Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Οι παίκτες που χρειάζεται ο ΟμπράντοβιτςΟ Τόλης Κοτζιάς γράφει για την υπόθεση της παραμονής του «Ζοτς» στον Παναθηναϊκό και τους παίκτες που χρειάζεται για να επαναφέρει την ομάδα στις επιτυχίες.

Η αγωνία έχει φθάσει στο κατακόρυφο: δεν έμειναν πολλές ώρες για να μάθουμε αν Παναθηναϊκός και Ομπράντοβιτς θα συνεχίσουν ή όχι την κοινή ένδοξη πορεία τους. Αυτή, που άρχισε το καλοκαίρι του 1999, όταν ο Ζοτς, σε ηλικία 39 ετών, είχε κατάμαυρο μαλλί. Πλέον είναι 52 χρόνων, το μαλλί του δεν είναι τόσο πυκνό, αφήστε δε, που έχει ασπρίσει. Αυτή, που έχει μείνει αναλλοίωτη είναι η αξία του. Αναλλοίωτη γράψαμε; Λάθος. Είναι πολύ μεγαλύτερη από τότε, που είχε αφήσει την Μπενετόν και το Τρεβίζο για να έρθει από τα μέρη μας, στο ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό.

Αυτή η αξία είναι κι εκείνη, που τον τοποθετεί στην κορυφή των Ευρωπαίων προπονητών και τον κάνει περιζήτητο για τα καλύτερα «μαγαζιά» της Ευρωλίγκας. Η Φενέρ, η Εφές, η ΤΣΣΚΑ ψάχνουν ή θα ψάξουν για τον πάγκο τους τον καλύτερο προπονητή της αγοράς και αυτός είναι ο Ομπράντοβιτς. Τον θέλει, βέβαια, και τον παραθέλει και ο Παναθηναϊκός, μόνο, που όπως δηλώθηκε και επίσημα το βράδυ του Σαββάτου από τους διοικούντες, η διαφορά στο μπάτζετ, που προσφέρει η ομάδα και που θέλει ο προπονητής, δεν είναι μικρή. Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη θα μάθουμε αν αυτή η διαφορά είναι αρκετή για να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο πλευρών.

Η πιάτσα βουίζει και αναφέρει πως πρέπει να θεωρούμε δεδομένο το διαζύγιο, σε μία τέτοια σχέση, όμως, πρέπει να περιμένουμε, να μην βιαζόμαστε.

Η περιβόητη διαφορά στο μπάτζετ για τον Παναθηναϊκό της επόμενης σεζόν είναι καθώς λέγεται τέσσερα εκατομμύρια. Μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά δεν είναι. Αν λέγαμε ότι ο Παναθηναϊκός δίνει 21 εκατομμύρια ευρώ και ο Ζοτς ζητάει 25, δεν θα υπήρχε πρόβλημα για τον κορυφαίο προπονητή. Τώρα, όμως, υπάρχει με τα νούμερα να είναι 12 και 16 αντίστοιχα. Στο 12 συμπεριλαμβάνεται και η εφορία, το οποίο σημαίνει ότι Ομπράντοβιτς και παίκτες πρέπει να κοστίσουν περίπου 7 εκ. ευρώ. Γίνεται ανταγωνιστική ομάδα με αυτά τα δεδομένα; Όλα γίνονται, ειδικά από την στιγμή, που μιλάμε για τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης.

Ο τελευταίος, όμως, φαίνεται να μην θέλει να μπει σε μία ακόμη πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με αυτή, που είχε φέτος. Οι Γιαννακόπουλοι από την πλευρά τους παντελονάτα και ξεκάθαρα λένε ότι αυτά έχουμε, αυτά δίνουμε. Προσοχή: μιλάμε για τους ανθρώπους, που έχουν δώσει το «είναι» τους για να είναι ο Παναθηναϊκός η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Κάποια πράγματα, όμως, έχουν τα όρια τους. Και τα όρια οι Γιαννακόπουλοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα ξεπεράσουν πλέον.

Και ο Ομπράντοβιτς βέβαια έχει το δίκιο του, αφού δεν είναι εύκολο να φτιάξει ομάδα με περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ. Τσάκα, τσάκα τα 3 θα τα πάρει αυτός και ο Διαμαντίδης. Τι μένει για 13 ακόμη παίκτες και λοιπό σταφ; Πάνω, κάτω 4. Καταλαβαίνει κανείς ότι τα περιθώρια είναι μικρά. Όχι, όμως, ότι δεν γίνεται ανταγωνιστική ομάδα. Το θέμα είναι πόσο ανταγωνιστική μπορεί να γίνει....

Με δικούς μας υπολογισμούς, κρατώντας Βουγιούκα, Περπέρογλου και Καϊμακόγλου (παίκτες απολύτως απαραίτητοι για τη νέα προσπάθεια) πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω από 1 εκ. ευρώ. Παίρνεις και τον Μπράμο και έχεις έναν καλό ελληνικό κορμό. Αν πάρεις και Ζήση, Σχορτσανίτη (ή έναν από τους δύο), ε τότε αγγίζεις το τέλειο. Το πρόβλημα είναι οι ξένοι και οι κοινοτικοί. Εκεί χρειάζονται πολλά χρήματα (για να πάρεις εγγυημένα καλούς παίκτες) και παίρνοντας τους Έλληνες, που προαναφέραμε, το ταμείο ελαττώνεται σημαντικά.

Από την άλλη δεν μπορείς να πας και πάλι σε λύσεις Σμιθ (κυρίως) και Λόγκαν, όχι τόσο για να αντιμετωπίσεις τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα, όσο για να είσαι τρομερά ανταγωνιστικός στην Ευρωλίγκα. Εκεί, λοιπόν, θα είναι το πρόβλημα με τα 7εκ.: στους ξένους και τους κοινοτικούς. Για να πάρει τέσσερις πολύ καλούς ξένους και κοινοτικούς, χρειάζεται παραπανω από 2.5 εκ ευρώ. Τα κουκιά δεν βγαίνουν...

Όπως και να έχει, όλα αυτά είναι -πιο πολύ- προσωπικές εκτιμήσεις για την περίπτωση που μείνει ο Ομπράντοβιτς και κληθεί να διαχειριστεί το μπάτζετ των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ας περιμένουμε, όμως, να γίνει το κρίσιμο ραντεβού και μετά θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο χειροπιαστά: με ή χωρίς Ομπράντοβιτς.http://www.sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου