Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


ΕΝΑΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΦΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ
 Wernher_von_Braun
του Γιώργου Λιβέρη

Ο πατέρας των διαστημικών πυραύλων Φον Μπράουν, όταν «απήχθη» (με τη θέλησή του) και την οικογένειά του, από τα εργαστήρια της ηττημένης Γερμανίας, για να εργασθεί στις ΗΠΑ ζήτησε βοηθούς.
          Στο διαστημικό πρόγραμμα «Απόλλων» ένας από τους βοηθούς του ήταν ο Έλληνας  Στέργιος Δημητριάδης, υιός του Θεοδώρου ή Θεοδοσίου Δημητριάδη,ο οποίος συνεργάσθηκε στενά στη δημιουργία των πυραύλων «Γκλεν» και του διαστημικού προγράμματος «Απόλλων».
          Ο πατέρας Θεόδωρος Δημητριάδης από τους πρωτεργάτες δημιουργίας του Παναθηναϊκού, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, 

ενώ ήταν και αναπληρωματικός παίκτης στην ομάδα Ποδοσφαίρου που είχαν σχηματίσει οι Καλαφάτης – Νικολαΐδης και αγωνίσθηκε τότε για πρώτη φορά στο εξωτερικό.
          Ο Στέφανος Δημητριάδης γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα και αφού τελείωσε τη Μαθηματική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πήγε για μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, όπου όχι μόνο παρέμεινε αλλά εντάχθηκε στο επιτελείο του Φον Μπράουν στην προσπάθεια κατάκτησης του διαστήματος.
          Είναι ίσως ελάχιστα γνωστό ότι ο Φον Μπράουν είχε πραγματοποιήσει μια σύντομη επιστημονική επίσκεψη στην Ελλάδα όπου του δόθηκε η ευκαιρία στην ομιλία του να αναφερθεί στο όνομα του Στέφανου Δημητριάδη και να τον χαρακτηρίσει  ως μια παγκόσμια φυσιογνωμία που βοήθησε στην επίλυση του προβλήματος της προωθητικής δυνάμεως των διαστημικών πυραύλων.

3 σχόλια:

  1. Οι πληροφορίες είναι πάνω κάτω σωστές. Το ονομα του είναι "Στεργιος" όχι Στεφανος και δεν νομίζω πως αυτός που εμφανίζεται στη φωτογραφία είναι ο Θεόδωρος, δεν είχε ποτ'ε του μούσι κατά τα λεγόμενα του Στέργιου ο οποίος ζεί στην Καλιφόρνια. Αλέξανδρος Κιτροέφ akitroef@haverford.edu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σε σας για την προβολή μιάς άξιας Παναθηναϊκής οικογένειας. Θα ζητήσω από τον καθηγητή Δημητριάδη επιπρόσθετες πληροφορίες, φωτογραφίες κα. Αλέξανδρος Κιτροέφ akitroef@haverford.edu

    ΑπάντησηΔιαγραφή