Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Ωρα απόλαυσης Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου


AΘΛHTIΣMOΣHμερομηνία δημοσίευσης28-07-12
ΒΟΛΕΣ
Ωρα απόλαυσης
Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου


Ολυμπιακοί Αγώνες, λοιπόν, από σήμερα, έστω κι αν, τυπικά, άρχισαν την Τετάρτη με παιχνίδια του ποδοσφαιρικού τουρνουά γυναικών. Πότε πέρασαν τέσσερα χρόνια από το Πεκίνο και πότε οκτώ από την Αθήνα. Σαν νερό κύλησαν. Μας φαίνεται σαν να ήταν χθες, που ζήσαμε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας μια από τις ωραιότερες τελετές έναρξης στην ιστορία του θεσμού.
Τα χρόνια, όμως, πέρασαν κι εμείς, μεγαλύτεροι πλέον –δεν ξέρω αν είμαστε και σοφότεροι– περιμένουμε με ανυπομονησία την ουσιαστική έναρξη των εφετινών αγώνων. Από σήμερα, λοιπόν, και για 16 ημέρες, το ενδιαφέρον και η προσοχή όλων των φιλάθλων σε όλον τον κόσμο στρέφεται στο Λονδίνο. Φυσικά, γνωρίζουμε καλά ότι οι ελληνικές αθλητικές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους θα προβάλλουν καθημερινά τις ποδοσφαιρικές μεταγραφές, αυτές που... δεν γίνονται, και μόνο αν έλθουν ελληνικές επιτυχίες θα αλλάξουν γραμμή. Ή αν ξεσπάσει κάποιο «σκάνδαλο» ντόπινγκ. Αυτά στην Ελλάδα.
Υπάρχουν, βεβαίως, πολλές ενστάσεις από πολλούς για τη μορφή των σύγχρονων Ολυμπιακών. Αφορούν, κυρίως, την εμπορευματοποίησή τους και το ντόπινγκ. Αλλά και τον «γιγαντισμό» τους. Τα αθλήματα είναι περισσότερα από 30. Αν θεωρήσουμε πως το βόλεϊ και το μπιτς βόλεϊ είναι διαφορετικά (και είναι, διότι έχουν μεγάλες διαφορές), όπως και το καγιάκ και το κανό, τότε μιλάμε για 33 αθλήματα. Και τούτο αν υπολογίσουμε ως ένα τις ποδηλασίες: δρόμου, πίστας, ορεινή και ΒΜΧ. Σκεφθείτε, δε, ότι το 2016 θα προστεθούν (ακριβέστερα, θα επανέλθουν μετά πολλά χρόνια) το γκολφ και το ράγκμπι.
Η ΔΟΕ για πολλούς λόγους, κυρίως εμπορικούς, αλλά και ψηφοθηρικούς, εξέθρεψε και υπέθαλψε τον γιγαντισμό αυτόν. Ωραία είναι σχεδόν όλα τ’ αθλήματα. Αλλά πρέπει όλα να περιλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Με τη λογική αυτή, γιατί δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα και τα υπόλοιπα; Και οι Ολυμπιακοί να διαρκούν ένα... έτος, ώστε ν’ απλώνονται τ’ αθλήματα στη διάρκειά του και να μπορούν οι φίλαθλοι να τα παρακολουθούν.
Κατά την άποψή μας, τα αθλήματα πρέπει να περιοριστούν πολύ. Να παραμείνουν μόνο τ’ ατομικά και αυτά όχι όλα και όχι με όλα τ’ αγωνίσματά τους. Αλλά αυτό είναι άλλης ώρας συζήτηση. Τώρα έχουμε τους Αγώνες. Ας τους απολαύσουμε. Παρά τις ενστάσεις.
Το αρχαίο πνεύμα, ο «αγνός πατέρας του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού», έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. Το γνωρίζουμε πολύ καιρό. Τούτο, όμως, δεν μεταβάλλει την άποψή μας σχετικά με την απόλαυση που προσφέρει ο αθλητισμός. Εστω ως ένα «σόου». Γνωρίζουμε τι συμβαίνει, δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε, όσο και αν γράφουμε, δεν κλείνουμε τα μάτια, αλλά καθόμαστε και απολαμβάνουμε τους αγώνες. Και θαυμάζουμε τους υπεραθλητές. Διότι, όσα φάρμακα κι αν δώσεις σ’ ένα μουλάρι, άλογο κούρσας δεν θα γίνει...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου