Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012


Η κουβέντα για το πάπλωμα (ή αλλιώς μια Α.Μ.Κ. σαπουνόπερα)

«Scripta manent, verba volant». Από τις αγαπημένες μου εκφράσεις στη δημοσιογραφία. Εξ ου και πάντοτε θα προτιμώ την εφημερίδα και τα σάιτ από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Μ’ αρέσει ο άλλος να θυμάται και τα καλά και τα άσχημά μου. Για να μπορούμε να συζητήσουμε επ’ αυτών που υπάρχουν αποδείξεις. Όχι «θυμάσαι τότε που έλεγες ότι…» γιατί πού να θυμάσαι μια συγκεκριμένη έκφραση που είπες πριν πέντε μήνες. Αλλά «θυμάσαι τότε που έγραφες ότι…» γιατί και να μην το θυμάμαι ακριβώς, ανατρέχω και το βρίσκω στο αρχείο μου.
Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει από χθες στην υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ας ξεκινήσουμε διαβάζοντας αυτό εδώ. Γραμμένο στην ημερομηνία που έμμελε ποικιλοτρόπως να σημαδέψει τους επόμενους μήνες του Παναθηναϊκού. Γιατί η 9η Μαρτίου και η Γενική Συνέλευση των μετόχων τα είχε όλα. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος έβγαινε μπροστά για πρώτη φορά ως μοναδικός ενδιαφερόμενος να σώσει τον Παναθηναϊκό. Και έπαιρνε μεγαλύτερες ευθύνες εξ όσων του αναλογούσαν. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έπαιζε άμυνα απέναντι σε αυτή την επίθεση, κάνοντας τον Κινέζο στο θέμα της ΓΗΠΕΛ. Ο Γιάννης Αλαφούζος έριχνε προειδοποιητική βολή μέσω του Γιάννη Παναγιωτίδη. Και ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης εμφανίζονταν για τελευταία φορά, κομίζοντας μια πρόταση που ποτέ δεν προχώρησε.
Όπως θα διαβάσατε στα παραπάνω κείμενα η αύξηση είχε περιθώριο 4+1 μηνών. Ήτοι 9 Αυγούστου τελειώνουν όλα. Αυτή είναι η ημερομηνία που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για όσα θα διαβάσετε και θα ακούσετε. Επίσης ήταν γνωστό ότι οι παλαιοί μέτοχοι μπορούν να βάζουν χρήματα χωρίς την ύπαρξη ενημερωτικού φυλλάδιου. Μόνο που αν δεν υπάρξει ενημερωτικό φυλλάδιο και δεν ανοίξει επίσημα η Α.Μ.Κ. δεν θα μετοχοποιηθούν ποτέ τα όποια χρήματα βάλουν οι μέτοχοι. Παράδειγμα: ο Πολέμης έχει βάλει 200.000 ευρώ ήδη. Αν δεν βγει ενημερωτικό φυλλάδιο (κάτι που θα ξεκαθαρίσει σύντομα), θα πρέπει να θεωρηθεί είτε ότι τα έχει βάλει ως δωρεά (αλλά θα πρέπει να πληρώσει και αντίστοιχο φόρο) είτε ότι τα έβαλε ως ταμειακή διευκόλυνση. Όπου ταμειακή διευκόλυνση, βάλτε τη λέξη δάνειο. Θα πρέπει να του επιστραφούν κάποια στιγμή, δηλαδή.
Κάτι άλλο πιο βασικό είναι οι νέοι μέτοχοι. Δεν ξέρω πόθεν προκύπτει ότι “δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν οπότε είναι τυπικό το θέμα του ενημερωτικού φυλλαδίου”. Καταθέτω προσωπική εμπειρία. Αρκετοί φίλοι του Παναθηναϊκού μου έχουν στείλει μηνύματα στο Facebook ότι δεν θέλουν να βάλουν χρήματα στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία» γιατί δεν εμπιστεύονται τη διαδικασία, αλλά επειδή θέλουν να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό, επιιθυμούν να αγοράσουν μετοχές. Με ελάχιστο όριο συμμετοχής στην ΑΜΚ τα 99 ευρώ, όποιος θέλει μπορεί να πάρει ας πούμε 300 μετοχές και να έχει τη συνείδησή του ήσυχη ότι βοήθησε το Τριφύλλι. Αν δεν βγει ενημερωτικό φυλλάδιο, αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Θα πάμε σε νέα Γ.Σ. μετόχων με πλειοψηφία πια της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» και εκεί μένει να δούμε: α) ποια θα είναι η τιμή ανά μετοχή, β) αν θα μπει πλαφόν συμμετοχής και τι ύψος θα έχει. Θα ρισκάρω μια πρόβλεψη. Μπορεί να πέσω -πολύ- έξω. Βλέπω να αρχίσει από την αρχή μια ΑΜΚ τον Σεπτέμβριο η οποία δεν θα έχει πλαφόν για να τρέξει γρηγορότερα η διαδικασία.
Νομίζω ότι αυτό που δεν έχει αξιολογηθεί σωστά είναι η στάση της μερίδας του κόσμου του Παναθηναϊκού που δυσκολεύεται να πειστεί από την «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Αυτοί περιμένουν το κάτι παραπάνω για να κλείσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το όνομα Βαρδινογιάννης. Θα περίμεναν ας πούμε εν προκειμένω να έχει συνταχθεί μετά από δύο μήνες λειτουργίας του Σωματείου αυτό το διαβόητο ενημερωτικό φυλλάδιο. Δεν είναι δα και τόσο χρονοβόρα διαδικασία. Είναι γνωστό αυτό από τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που είχαν πλαφόν. Τώρα βλέπουν από πίσω δάκτυλο Βαρδινογιάννη. Σωστό ή λάθος, αυτό βλέπουν. Θα πει κανείς ότι ο Αλαφούζος δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Ίσως. Αλλά μπορεί να γίνει μια καλύτερη προσπάθεια. Ας πούμε θα μπορούσε να είχε δοθεί στη δημοσιότητα το συμφωνητικό μεταβίβασης των μετοχών.
Ο δρόμος είναι δύσκολος. Και έχει ανηφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου