create your own banner at mybannermaker.com!

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012


«Απόψε εις τον Παναθηναϊκό»

Το GreenZone παρουσιάζει τα ονόματα που είχε κατά καιρούς το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και κάνει την πρότασή του σε όσους θέλουν να το κατεδαφίσουν...

Όταν η «Λεωφόρος» φιλοξένησε το πρώτο ντέρμπι ανάμεσα στο Τριφύλλι και τον Ολυμπιακό, το 1925, ονομαζόταν «γήπεδο του Παναθηναϊκού». Μετά τον πόλεμο οι εφημερίδες το αποκαλούσαν απλώς «Παναθηναϊκός»! Το 1980 πήρε το όνομα του ανθρώπου που έκανε τον σύλλογο πρώτο σε όλα τα σπορ και που ο στόχος της ζωής του ήταν η ανύψωση του ελληνικού αθλητισμού, του Απόστολου Νικολαΐδη...

«Απόψε εις τον Παναθηναϊκό»... Με αυτές τις λέξεις ο Τύπος προλογίζει τα αθλητικά γεγονότα που διαδραματίζονται στο χορτάρι του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας της μεταπολεμικής Ελλάδας, κατά το 1946.

Το GreenZone θυμάται...

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μελέτη της ονομασίας του ιστορικού γηπέδου. Από το 1924 και μετά, όταν η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε να χρησιμοποιείται ο χώρος της Περιβόλας, όπως ονομαζόταν, επ' αόριστον από τον Παναθηναϊκό, ο φίλαθλος κόσμος, οι αθλητές, οι παράγοντες, οι εφημερίδες αποκαλούσαν το γήπεδο ως «το γήπεδον του Παναθηναϊκού».


Μέχρι και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή, ο χώρος είχε μετατραπεί από χωράφι σε ένα στολίδι, μέσα στο οποίο ο εγχώριος αθλητισμός έζησε στιγμές δόξας και από παιδί έγινε έφηβος και σταδιακά ένας ώριμος, γεμάτος εμπειρίες άνδρας.


Μέσα από εμπνεύσεις των μεγάλων ηγετών του Παναθηναϊκού το γήπεδο έγινε χώρος πρωτοποριών που μόνο μπροστά πήγαιναν τον αθλητισμό της Ελλάδας. Χτίστηκε με μεράκι αλλά και κόπο, με χρήματα από την τσέπη αθλητών. Παράγοντες όπως οι Απόστολος Νικολαΐδης και Μιχάλης Παπάζογλουέφεραν προβολείς και έμαθαν στο κοινό πως το ποδόσφαιρο παίζεται και τη νύχτα. Έφεραν χλοοτάπητα και ανέβασαν την ποιότητα της στρογγυλής θεάς. Έχτισαν το πρώτο κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών.


Η σημαία με το Τριφύλλι έμεινε όρθια να ανεμίζει μέχρι και τον πόλεμο του ’40. Τότε ήρθε η ώρα για τον Παναθηναϊκό να θυμίσει και το κοινωνικό του πρόσωπο. Το γήπεδό του, μέχρι να καταληφθεί πλήρως από τους Γερμανούς ήταν χώρος αντιστασιακής δράσης. Το 1944, πριν ακόμα οι κατακτητές αποχωρήσουν, υψώθηκε «εις τον Παναθηναϊκό» η γαλανόλευκη σημαία.


Απόψε εις τον Παναθηναϊκό


Ακόμα και την μαύρη περίοδο του Εμφυλίου ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να πρωτοπορεί και να υπηρετεί μέσω του γηπέδου του τον ελληνικό αθλητισμό. Το 1946 έφερε 15 υπερσύγχρονους προβολείς από την Αμερική και το θέαμα νυχτερινών αγώνων, όχι μόνο ποδοσφαίρου αλλά ακόμα και μποξ, για τη διχασμένη Ελλάδα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο.


Την ίδια χρονιά ο Τύπος σταμάτησε να το αποκαλεί ως «το γήπεδον του Παναθηναϊκού». Το αντικατέστησε με το «Παναθηναϊκός». Το ίδιο το γήπεδο ονομαζόταν πλέον Παναθηναϊκός! Ήταν τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Όμιλο της Αθήνας που είχε πάρει το όνομά του.


Η φίλαθλη Ελλάδα γνώρισε και αγάπησε μέσα από τη «Λεωφόρο» δεκάδες άγνωστα αθλήματα. Σκοπός του Παναθηναϊκού δεν ήταν απλώς να είναι πρωταθλητής σε όλα τα σπορ, αλλά και να τα διαδίδει στην πατρίδα. Μέχρι και αθλήματα που δεν καλλιέργησε ο ίδιος ο σύλλογος, όπως για παράδειγμα το μπέισμπολ (1946), παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά «εις τον Παναθηναϊκό».


Δεν είναι τυχαίο που το 1980 ο Γεώργιος Ράλλης αποφάσισε να βαφτίσει το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης». Του έδωσε το όνομα του παράγοντα που παρόλο που προτιμούσε να μένει στην αφάνεια, φρόντισε να υλοποιήσει το όραμά του: έκανε το Τριφύλλι πρώτο σε όλα τα αθλήματα, τα οποία εξέλιξε και παρέδωσε απλόχειρα στη φίλαθλη κοινότητα.


Το GreenZone προτείνει


Φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο δήμος Αθηναίων να αμφισβητεί ευθέως τη ζωντανή ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ιστορία που γράφτηκε και γράφεται στο πέρασμα 80 ετών.


Φτάσαμε στο σημείο η πολιτεία να μην ενδιαφέρεται για τα ελάχιστα ιστορικά μνημεία της, αλλά να βάζει ως προτεραιότητα πολιτικά παιχνίδια και συμφέρονται παραγόντων και κατασκευαστών.


Φτάσαμε στο σημείο εγκαταστάσεις κουτσουρεμένες για τον Ερασιτέχνη και ένα εμπορικό κέντρο να είναι σημαντικότερα από το ιστορικότερο ελληνικό γήπεδο. 


Προτείνουμε λοιπόν, μέχρι την αποφράδα ήμέρα της κατεδάφισης της Λεωφόρου να αλλάξει ονομασία ο χώρος και να αποκαλείται πλέον «γήπεδο του δήμου Αθηναίων». Μήπως και σταματήσουν να τρίζουν τα κόκκαλα του Απόστολου Νικολαΐδη. Έτσι κι αλλιώς, μπροστά σε συμφωνίες εκατομμυρίων οι ιεροσυλίες και η καταπάτηση κάθε αξίας έχουν πάψει να μετράνε. Ο «Πατριάρχης», άλλωστε δεν θα παρεξηγούσε ποτέ μία τέτοια κίνηση. Ήταν παράγοντας που δεν τον ενδιέφερε η δημοσιότητα.


Όταν έρθει η ώρα του γκρεμίσματος για να χτιστεί στη θέση του... πάρκο, προτείνουμε ο «χώρος πρασίνου» να ονομαστεί παρκο «Γιάννης Βαρδινογιάννης». Όχι τίποτε άλλο αλλά να μην ξεχάσει ΠΟΤΕ ο κόσμος ποιος ήταν ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και πού τον οδήγησε ο νυν μεγαλομέτοχός του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου