Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
          του Γιώργου Λιβέρη

Ο κάθε φίλος – οπαδός – φίλαθλος, ενός Συλλόγου που διαθέτει ΠΑΕ (δηλαδή επαγγελματικό ποδόσφαιρο) και ταυτόχρονα συνεχίζει να έχει σε πορεία δράσης το αρχικό μητρικό Ερασιτεχνικό Σωματείο, πρέπει ιδιαίτερα να παραδειγματίζεται από την πρόσφατη ιστορία του  ΠΑΟΚ.
          Ο Ελληνορώσος μεγαλοεπιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης από μακρού χρόνου είχε αρχίσει να διαπραγματεύεται την αγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
          Τελευταία καθώς οι συζητήσεις προχωρούσαν οι εκπρόσωποι του Ιβάν Σαββίδη ζήτησαν για να ολοκληρωθεί  η αγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να αποκτήσουν επίσης την Μπουτίκ του Ερασιτέχνη, ένα Σουπερμάρκετ του Ερασιτέχνη, επί πλέον δε να μην καταβάλουν το ποσοστό 10% στον Ερασιτέχνη (!).
          Οι αρμόδιοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ διστακτικά άρχισαν να το συζητούν και απευθύνθηκαν στον Ερασιτέχνη.
          Οι υπεύθυνοι του Ερασιτέχνη, μονολεκτικά τους απάντησαν τα εξής:
          «Κύριοι πως μας ζητάτε να απεμπολήσουμε δικαιώματα τα οποία παραδοσιακά και βάση του νόμου κατέχουμε. Εάν το κάνουμε δεν θα βρεθούμε αύριο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης και των Δικαστηρίων με σοβαρές κατηγορίες παραχώρησης αναφαίρετων δικαιωμάτων μας;»
          Αυτά από νομικής πλευράς, το φίλαθλο πνεύμα ούτε που το εξετάζουμε. Εκείνο που συγκρατεί τους παράγοντες από παράνομες ενέργειες είναι μόνο ευθύνες.
          Οι επιχειρηματίες σε ανατολή και δύση υποστηρίζουν στυγνά τα συμφέροντά τους. Οι εναπομείναντες με φίλαθλο πνεύμα είναι μόνο αυτοί οι οποίοι μπορούν να κρατούν τις Θερμοπύλες.
          Το φίλαθλο πνεύμα στην εποχή μας υποφέρει. Υποφέρει διότι οι άνθρωποι επικεντρώνουν τις προτεραιότητές τους στην επιβίωση ή τον εύκολο πλουτισμό. Ακόμη υποφέρει διότι ο αμοραλισμός αποτελεί καθημερινή πρακτική.
          Το φίλαθλο πνεύμα περιλαμβάνεται στις ηθικές αξίες που μετά την πλήρη επικράτηση του επαγγελματισμού ξανεμισθήκαν για τους περισσότερους και παρέμειναν στους ρομαντικούς.
          Το φίλαθλο πνεύμα έχει φθάσει σήμερα να αποτελεί παρένθεση και συμβολισμό.  Ισχύει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες όπου ο φόβος της παρανομίας αναγκαστικά συγκρατεί.
          Ότι ζητούσε στη Θεσσαλονίκη ο Ιβάν Σαββίδης επιθυμούν να το έχουν όλοι οι επιχειρηματίες που ατενίζουν προς τα μεγάλα Σωματεία. Είναι το σύγχρονο σύστημα αυτό που τους ωθεί. Είναι όμως δικαίωμα και υποχρέωση των πραγματικών φιλάθλων να υπερασπίζονται με νύχια, δόντια και τη βοήθεια των νόμων, τις ηθικές αρχές τους.  
          Τελικά ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας, όταν έφθασε στο σημείο να μην μπορεί να υποχωρήσει και υπό την πίεση της ελληνικής νομοθεσίας δέχθηκε να υπογράψει συμφωνητικό καταβολής μηνιαία 50.000 ευρώ στον Ερασιτέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου