Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012


«Οχι» των Ομοσπονδιών σε ΔΕΚΟ

Ψήφισμα εξέδωσαν οι αθλητικές ομοσπονδίες με το οποίο ζητούν να συνεχιστεί η κρατική επιχορήγηση για να μην σβήσει ο ελληνικός αθλητισμός και ζητούν να μην υπαχθούν σε καθεστώς ΔΕΚΟ. 
Λίγο παραπάνω από δύο ώρες κράτησε η σύσκεψη που συγκάλεσε στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Σπύρος Καπράλος. Με εξαίρεση τον ΣΕΓΑΣ (στίβος) και την ΕΟΚ (μπάσκετ) που διαχώρισαν την θέση τους και δεν θέλουν να υπαχθούν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όλες οι υπόλοιπες αποφάσισαν να ζητήσουν την ένταξη τους, όχι όμως σε καθεστώς ΔΕΚΟ. Επίσης αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με  την Πολιτεία και τα κόμματα. 

Ήδη πάντως από την Πέμπτη είχε γίνει το πρώτο βήμα για να  βρεθεί η λύση , αφού η κυβέρνηση είχε πάρει πίσω το έγγραφο που άναψε φωτίες στις ομοσπονδίες.
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:
Στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συγκεντρώθηκαν σήμερα οι Αθλητικές Ομοσπονδίες προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό, που αφορούν στο καθεστώς της οικονομικής επιχορήγησης και λειτουργίας τους. Μετά από διεξοδική συζήτηση εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:
1) Εμείς οι Αθλητικές Ομοσπονδίες πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Ζητούμε να συνεχιστεί η κρατική επιχορήγηση προς τον αθλητισμό και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα η άθληση της ελληνικής νεολαίας αλλά και η παράδοση των επιτυχιών των αθλητών και αθλητριών μας, σε όλες τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, όλα τα παραπάνω επιτάσσει το Σύνταγμα της Χώρας με το άρθρο 16.
2) Καμία Αθλητική Ομοσπονδία δεν επιθυμεί να υπαχθεί στο καθεστώς λειτουργίας των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ). Επιθυμούμε να συνεχιστεί το καθεστώς που προβλέπει ο υπάρχων Αθλητικός Νόμος, με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες να διατηρούν την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο τους, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
3) Επιθυμούμε τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού να διοχετεύονται για τον πραγματικό αθλητισμό και όχι μόνο σε λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες.
4) Θέλουμε και επιζητούμε, όπως άλλωστε κάναμε και μέχρι σήμερα, τον έλεγχο της Πολιτείας ώστε να γνωρίζει ο Έλληνας φορολογούμενος πού πηγαίνουν τα χρήματα του, πάντοτε κάτω από καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας.
5) Αποφασίσαμε τη σύσταση Επιτροπής η οποία θα ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και με τους αρχηγούς των κομμάτων, με θέμα συζήτησης την χρηματοδότηση του αθλητισμού, ώστε να συνεχίσουν οι Αθλητικές Ομοσπονδίες να είναι ενταγμένες στον προϋπολογισμό του Κράτους. Μόνον έτσι μπορεί να συνεχιστεί το έργο τους για την διάδοση και την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.
6) Τέλος, εάν τα παραπάνω συνιστούν υπαγωγή στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, η συντριπτική πλειοψηφία των Αθλητικών Ομοσπονδιών τάσσεται θετικά στο ενδεχόμενο αυτό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου