Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

AΘΛHTIΣMOΣHμερομηνία δημοσίευσης23-09-12
Ο ελληνικός αθλητισμός σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Αναβρασμός με τις ομοσπονδίες 
και τους φορείς γενικής κυβέρνησης

Των Ν. Α. Κωνσταντοπουλου - Σπυρ. Σπανεα

Εντός ή εκτός Γενικής Κυβέρνησης; Τι θα ήταν καλύτερο για τις αθλητικές ομοσπονδίες από πλευράς επιχορήγη.ης; Το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό τις διοικήσεις των ελληνικών αθλητικών ομοσπονδιών. Και τις δίχασε. Οι περισσότερες επιθυμούσαν και επιθυμούν να ενταχθούν στη Γενική Κυβέρνηση (Γ.Κ.), κάποιες, λίγες, θέλουν να παραμείνουν στο σημερινό καθεστώς. Στη Γ.Κ. περιλαμβάνονται όλοι οι φορείς του Δημοσίου, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά., οι οποίοι υποχρεωτικά επιχορηγούνται από το κράτος. Τούτο σημαίνει πως, εάν οι ομοσπονδίες εντάσσονταν σε αυτήν, θα είχαν εξασφαλισμένη μια μικρή, έστω επιχορήγηση. Γι' αυτό η πλειοψηφία των προέδρων το επιθυμεί, κάτι που τελικά δεν θα γίνει. Αρχικά, πάντως, οι ομοσπονδίες εντάχθηκαν, τελικά, όμως, τις έβγαλαν από τη Γ.Κ. Κατά την άποψη κάποιων προέδρων, τούτο εξυπηρετεί το υπουργείο Οικονομικών.

«Η μη ένταξη στη Γ.Κ. αποτελεί τον ενταφιασμό του ελληνικού αθλητισμού. Μας έβγαλαν επειδή κάποιοι πρόεδροι δεν θέλουν τον έλεγχο και κάποιοι υπάλληλοι βαριούνται να δουλεύουν παραπάνω, για να βγάζουν κάθε τρεις μήνες τα στοιχεία που θα χρειάζονταν. Οι φορείς της Γ.Κ. ανήκουν στις μεταβιβαστικές δαπάνες των υπουργείων και στον προϋπολογισμό του κράτους. Τα υπουργεία είναι υποχρεωμένα να επιχορηγούν τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το κράτος εγκρίνει τους προϋπολογισμούς και βάσει αυτών πορεύεσαι. Κάθε τρίμηνο υποχρεωτικά θα κάναμε απολογισμό. Τα τυχόν ελλείμματα δε, θα έμπαιναν στο έλλειμμα της Γ.Κ. Αλλά μας έλεγαν να μην έχουμε ελλείμματα. Θα έμπαινε, έτσι, μια τάξη. Με το καθεστώς στο οποίο βρισκόμασταν και παραμένουμε, φυσικά και καταρτίζεις προϋπολογισμό και κάνεις απολογισμό για όσα χρήματα πήρες, με τη διαφορά, ότι αν το κράτος έχει χρήματα και θέλει, σου δίνει. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν έλθει τα πάνω κάτω. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με προ τριετίας λογικές», λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πιγκ πογκ, Μανώλης Κολυμπάδης.

«Η ένταξη στη Γ.Κ. ήταν ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσεις μια επιχορήγηση, έστω μικρή. Ας μπουν όσες ομοσπονδίες επιθυμούν. Θεωρώ, πως για τις μικρές, όπως η δική μας, είναι καλύτερο να ενταχθούν. Γιατί, πλέον, υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: Η ΓΓΑ δεν διαθέτει τόσα χρήματα όσα παλιά. Πάντως, με διαδικασίες ΔΕΚΟ, δεν νομίζω, πως οι ομοσπονδίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν», τονίζει ο πρόεδρος της Ξιφασκίας, Μανώλης Κατσιαδάκης.

«Δεν νοείται στη χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες και που ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός είναι πολιτιστική μας κληρονομιά, να παίρνονται αποφάσεις, οι οποίες »εκτελούν» τον ελληνικό αθλητισμό», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης, Κώστας Θάνος.


O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυμναστικής (ΕΓΟ), Θανάσης Βασιλειάδης, θεωρεί ότι μία ομοσπονδία είναι αδύνατον να λειτουργήσει χωρίς να έχει εγγυημένη και καθορισμένη εκ των προτέρων οικονομική ενίσχυση και θέτει τα εξής ερωτήματα: «Γιατί η ανατροπή της αρχικής απόφασης της ΕΛΣΤΑΤ έγινε ακριβώς πάνω στη λήξη της προθεσμίας, χωρίς καν να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία των ομοσπονδιών; Ποιοι και γιατί δεν θέλουν τον οικονομικό έλεγχο; Εάν κάποιοι επιθυμούν να μείνουν εκτός φορέων Γ.Κ. -άρα και εκτός κρατικής χρηματοδότησης- ας το πράξουν για την ομοσπονδία την οποία εκπροσωπούν, χωρίς να δεσμεύονται και οι υπόλοιπες».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου