Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΒOΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦOΡΟΥ!


ΒOΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦOΡΟΥ!

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να χάσει οριστικά και αμετάκλητα την Λεωφόρο και να μην φτιάξει και γήπεδο στον Βοτανικό, προκειμένου να σωθεί το εμπορικό του Βωβού…
Ένα ακόμη πολύ έγκυρο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» ρίχνει άπλετο φως στην υπόθεση της Διπλής Ανάπλασης και στους κινδύνους ο Παναθηναϊκός να χάσει οριστικά και αμετάκλητα την Λεωφόρο και να μην φτιάξει και γήπεδο στον Βοτανικό, προκειμένου να σωθεί το… εμπορικό του Βωβού…
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, εάν το Προεδρικό Διάταγμα «έκτρωμα» περάσει από το ΣτΕ, τότε πρώτα απ” όλα θα βγει η άδεια κατεδάφισης της Λεωφόρου!
ΝΑΙ. Καλά διαβάσατε. Η άδεια κατεδάφισης της Λεωφόρου, χωρίς να προβλέπεται κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Παραθέτουμε το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», με έντονα υπογραμμισμένα τα επίμαχα σημεία:
«Στην τελική και πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται τα σχέδια για τη διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίνεται η βασική δομή του έργου υπεγράφη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το οποίο με τη σειρά του θα κρίνει αν η ερμηνεία που δόθηκε από την πολιτεία στην προηγούμενη απόφασή του, με σκοπό να διατηρηθεί το εμπορικό κέντρο Βωβού και να προστεθεί ένα κτίριο 4.800 τ.μ. για τον Δήμο Αθηναίων είναι ορθή, άρα συνταγματική.
Σύμφωνα λοιπόν με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το σχέδιο Π.Δ. εγκρίνονται τα βασικά σημεία της διπλής ανάπλασης, δηλαδή οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, η διάταξη των κτιρίων και οι όροι δόμησής τους, ο τρόπος διαμόρφωσης των ελεύθερων χώρων κ.ά. Και ταυτόχρονα ορίζεται η χρονική σειρά με την οποία θα υλοποιηθεί το σχέδιο, αλλά και ποιοι είναι οι φορείς υλοποίησης (υπενθυμίζεται ότι σε μια κίνηση τακτικής, ο Οργανισμός Αθήνας είχε επιχειρήσει να αφαιρέσει τον Ερασιτέχνη από τους φορείς υλοποίησης, πετυχαίνοντας να αναγνωρίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Δήμο Αθηναίων ως ιδιοκτήτη του γηπέδου της Λεωφόρου· ωστόσο υπαναχώρησε όταν ο Ερασιτέχνης απείλησε ότι θα διεκδικούσε την κυριότητα του γηπέδου δικαστικά).

Η επικύρωση και με Π.Δ. των βασικών σημείων της διπλής ανάπλασης προβλέφθηκε στον ν. 3983/11, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος νέων προσφυγών. Το «οικοδόμημα» της διπλής ανάπλασης είχε θεσπιστεί με τον νόμο 3481/06, ωστόσο το 2009 το ΣτΕ (απόφαση 3059/09) έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες πτυχές του: «Στην προκειμένη περίπτωση, εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων με το προβλεπόμενο γι’ αυτές ποσοστό εμπορικών και λοιπών σχετικών με αυτές χρήσεων και τους αναγκαίους χώρους σταθμεύσεως αυτοκινήτων, προβλέπονται και χρήσεις γης που συνεπάγονται την ανέγερση πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου και εμπορικού κέντρου. 

Οι χρήσεις όμως αυτές που δεν είναι συμπληρωματικές των αθλητικών εγκαταστάσεων (αλλά θεσπίσθηκαν είτε επ’ ευκαιρία της μεταφοράς στην εν λόγω περιοχή των αθλητικών δραστηριοτήτων είτε προς ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβαρύνσεως του δήμου από τη μεταφορά αυτή), συνεπάγονται μείωση των κοινόχρηστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου και επομένως οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3481/2006 είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος», ανέφερε η αρχική απόφαση. Με αυτά τα δεδομένα, η εν λευκώ συναίνεση του ΣτΕ στο νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, τόσο για τη διατήρηση του εμπορικού κέντρου Βωβού, όσο και για την προσθήκη ενός κτιρίου 4.800 τ.μ. του Δήμου Αθηναίων, με αθλητικές χρήσεις. Αν όμως αποδειχθεί ότι η ερμηνεία ήταν ορθή, τότε η διπλή ανάπλαση πολύ δύσκολα θα πληγεί εκ νέου από προσφυγές.
Εκδοση αδειών
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, πρώτο βήμα θα είναι η έκδοση άδειας κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου. Κατόπιν θα εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες για την ανέγερση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό και την ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου Βωβού και, μόλις ανεγερθούν, κατεδαφίζεται το γήπεδο της Λεωφόρουκαι δίδεται άδεια λειτουργίας στα δύο νέα κτίρια του Βοτανικού.
Η υλοποίηση του γηπέδου ποδοσφαίρου, καθώς και η δημιουργία των χώρων πρασίνου θα γίνουν με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και δεν είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του υπόλοιπου εγχειρήματος. «Η έκδοση της οικοδομικής άδειας και η εκτέλεση των εργασιών κατασκευής (σ.σ.: του γηπέδου του ΠΑΟ) θα γίνει με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του μισθωτή (σ.σ.: του ΠΑΟ)», αναφέρεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου