create your own banner at mybannermaker.com!

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΒΟΛΕΣ

Παραγωγική δαπάνη
Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου

«Αν δοθεί ένα εκατομμύριο ευρώ για τον αθλητισμό, τον ερασιτεχνικό, φυσικά, τότε το κράτος θα γλιτώσει 20 εκατομμύρια, τα οποία θα έδινε για την υγεία».
«Τάδε έφη» όχι ο Ζαρατούστρα, αλλά ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υφυπουργός. Ενας άνθρωπος που «έχει φάει με το κουτάλι» τα γήπεδα, και ως παίκτης και ως προπονητής, και γνωρίζει όσο λίγοι τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός σε όποιον ασχολείται μαζί του.

Γνωρίζει πολύ καλά τι λέει ο κ. Ιωαννίδης. Το έχουμε γράψει κι εμείς κατ’ επανάληψη. Δεν απαιτείται να ξέρει κάποιος πολλά για τον αθλητισμό. Λογική χρειάζεται να διαθέτει. Οποιος αθλείται, χωρίς τις υπερβολές του πρωταθλητισμού, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει υγιής έως τα γηρατειά του από όποιον για τελευταία φορά φόρεσε αθλητικό παντελονάκι στο... σχολείο. Ως εκ τούτου, ο υγιής άνθρωπος έχει σαφώς λιγότερες ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και το κράτος θα δαπανά λιγότερα χρήματα γι’ αυτόν. Οπερ έδει δείξαι.

Επειδή, λοιπόν, ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγων γνωρίζει «από πρώτο χέρι» τα οφέλη που δίνει η άθληση, οφείλει να πείσει τους συναδέλφους του επί των οικονομικών θεμάτων, ότι οι δαπάνες για τον αθλητισμό είναι παραγωγικές. Μπορεί να μην αποδίδουν βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι βέβαιο πως θ’ αποδώσουν μελλοντικά.

Τι συμβαίνει, όμως, τα τελευταία χρόνια; Λόγω της οικονομικής κρίσης, ο αθλητισμός υποχρηματοδοτείται. Και δεν εννοώ τον πρωταθλητισμό. Μπορεί να θεωρείται ότι αυτός αποτελεί τον καθρέπτη του αθλητισμού μιας χώρας, στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι. Διότι αν ήταν, τότε η χώρα μας, με βάση τις επιτυχίες της στο άθλημα επί 12 έτη, θα είχε γερές βάσεις στην άρση βαρών. Αποδείχθηκε πως δεν είχε. Ο αθλητισμός, λοιπόν, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, πράγματι υποχρηματοδοτείται.

Τα περισσότερα κρατικά στάδια, κολυμβητήρια και γυμναστήρια έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Ο,τι χαλάει δεν επιδιορθώνεται. Προμήθειες οργάνων δεν γίνονται. Επιχορηγήσεις στα σωματεία δεν δίνονται πλέον. Πολλά από αυτά, δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αν συμβεί τούτο, το κύτταρο του αθλητισμού θα πεθάνει.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, κινδυνεύει να χαθεί το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά. Η καρδιά του ελληνικού πρωταθλητισμού, αλλά και του λαϊκού αθλητισμού. Ο Αγιος Κοσμάς πρέπει να παραμείνει στη θέση του ή να κατασκευασθούν ανάλογες εγκαταστάσεις στο μέτωπο της παραλίας. Στο αθλητικό κέντρο κάθε εβδομάδα βρίσκουν αθλητικό «καταφύγιο» χιλιάδες άνθρωποι από την Αθήνα και τον Πειραιά. Κάθε ημέρα εκατοντάδες παιδιά από σχολεία μπαίνουν στο ΕΑΚΝΑΚ και παίζουν ανέμελα. Οχι μόνο δεν πρέπει να «χαθεί» ο Αγιος Κοσμάς, αλλά να φτιαχτούν κι άλλοι «Αγιοι Κοσμάδες», μικρότεροι έστω, σε όλες τις πόλεις των χώρας.

KATHIMERINH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου