Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

«Λουκέτο σε όλα τα αθλήματα το 2013»

Αδύνατον να υπάρξει αθλητισμός με αυτές τις περικοπές, τόνισαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών


Της Σπυριδουλας Σπανεα

«Κραυγή αγωνίας» για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού έβγαλαν οι παράγοντες των ομοσπονδιών, οι οποίοι τόνισαν ότι εάν εφαρμοστούν οι περικοπές, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, την 1-1-2013 θα μπει «λουκέτο» σε όλα τα σπορ. «Βγάζω κραυγή αγωνίας και λέω δεν πάει άλλο. Λένε για χορηγίες, πού τις είδαν; Ακόμα και οι μεγάλες ομοσπονδίες δεν μπορούν να βρουν χορηγό», τόνισε ο Γ.Γ. της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της ξιφασκίας, Μανώλης Κατσιαδάκης.

Οι νέες περικοπές των προϋπολογισμών στις ομοσπονδίες έχουν τρομάξει τον κόσμο του αθλητισμού, καθώς μοιάζει αδύνατον να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Χθες, όλοι οι εκπρόσωποι του χώρου συγκεντρώθηκαν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή προκειμένου να ενημερώσουν για τα προβλήματα που έχει φέρει η οικονομική κρίση στα σπορ.

Σύμφωνα με αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός, σχεδόν, τα 2/3 από τα χρήματα που θα δίνει η Πολιτεία θα πηγαίνουν στα μισθολόγια των υπαλλήλων. «Είχαμε μείωση 50% το 2010, το 2011 και το 2012 στα χρήματα που δίνει το κράτος. Από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί καμία ομοσπονδία δεν πήρε περισσότερα από το 75% του ποσού που είχε, αρχικά, οριστεί. Αυτό, βέβαια, δεν μας ενόχλησε, διότι, όπως όλοι οι Ελληνες, ξέραμε ότι πρέπει να υπάρξουν και σε εμάς περικοπές.

 Σήμερα, όμως, δεχόμαστε μια βάρβαρη επίθεση καθώς, για το 2013, η μείωση φτάνει το 80%. Στις ομοσπονδίες υπάρχουν 335 εργαζόμενοι. 

Για τη μισθοδοσία τους απαιτούνται τα 9.000.000 ευρώ, άρα για τον υπόλοιπο ελληνικό αθλητισμό μένουν περίπου 5.000.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανάπτυξη, ούτε πρωταθλητισμός. Θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα. Είμαστε, πλέον, εκτός των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε για μετάταξη υπαλλήλους που απορροφούν όλο τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της γυμναστικής, Θανάσης Βασιλειάδης.

Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών ζήτησαν να επανενταχθούν στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, οι περικοπές να γίνουν σταδιακά μέχρι το 2016 και να υπάρξει ποσόστωση από τον ΟΠΑΠ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία των μελών της ΕΟΕ, με τον αθλητισμό ασχολούνται 1,5 εκατ. οικογένειες. «Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό, έχει να κάνει με παιδιά και νεολαία.

 Παγκόσμιοι δείκτες λένε ότι για ένα ευρώ στον αθλητισμό κερδίζεις επτά ευρώ από την υγεία. Είναι ντροπή να πηγαίνει στον αθλητισμό μας μόνο το 0,007% του προϋπολογισμού. Εάν ψηφιστούν οι περικοπές, μας τελείωσαν! Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Πάμε για λουκέτο από 1-1-2013, καθώς δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και θα σταματήσουμε όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες», τόνισε ο πρόεδρος της κολυμβητικής ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ενώ ο κ. Κατσιαδάκης, ο οποίος είναι και σύμβουλος του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, υπογράμμισε: «Η απόφαση ήταν ειλημμένη. Τέρμα τα χρήματα στον αθλητισμό. Αυτό είχαν αποφασίσει χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες. Είναι τρομακτικές οι συνέπειες και αυτό πρέπει να βγει προς τα έξω. Ο καινούργιος χρόνος θα μας βρει με κλειστές ομοσπονδίες. Δεν είναι απειλή αυτό, είναι η πραγματικότητα. Δεν θα έχουμε χρήματα να κάνουμε αγώνες και καμία άλλη δραστηριότητα».

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου