Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012


H πραγματικότητα του Παναθηναϊκού

«Εξω απ’ τα δόντια» μίλησε ο πρόεδρος της ΠΑΕ για τις δυσκολίες, τις προσδοκίες, το πλάνο και την «παράγκα»
Του Χρηστου Kοντου

Με τα χέρια πάνω στο τραπέζι εμφανίστηκε ο Γιάννης Αλαφούζος στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με στόχο να αντιληφθούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ότι οι δυσκολίες των καιρών δεν επιτρέπουν τη γέννηση μεγάλων αγωνιστικών προσδοκιών στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον μέχρι να καταφέρει η ομάδα να βγάλει από την πλάτη της το μεγάλο χρέος των 30 εκατ. ευρώ που την «πνίγει». Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι «πράσινοι» θα βγουν από το τούνελ, αλλάζοντας την οργάνωση και τη φιλοσοφία τους ώστε να έχουν μεγαλύτερα αγωνιστικά οφέλη με μικρότερες επενδύσεις. Οι γενικότερες συνθήκες δεν βοήθησαν να αντληθούν οι αναμενόμενοι χρηματικοί πόροι μέσω του μοντέλου της λαϊκής βάσης, αλλά ο ίδιος ευελπιστεί ότι με τη στήριξη του κόσμου και σωστή διαχείριση, η εικόνα θα είναι καλύτερη σε 2-3 χρόνια.

Κατά τον πρόεδρο της ΠΑΕ, «αγκάθι» παραμένουν τα χρέη που κληρονόμησε η τωρινή διοίκηση. Αν δεν υπήρχαν, ο εφετινός ισολογισμός θα ήταν ισοσκελισμένος περίπου στα 24 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα υποχρεωτικά πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες ώστε με αντίστοιχα έσοδα να υπάρξει σταδιακή αποπληρωμή του χρέους. Τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός θα στηριχθεί κατά βάση στα τμήματα υποδομής του και ανερχόμενους παίκτες που έστω και με μεγαλύτερο ρίσκο αποτυχίας, μπορούν να εξελιχθούν μέσα από την ομάδα χωρίς να έχουν κοστίσει μεγάλα ποσά. Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με αρχισκάουτερ μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας ο οποίος θα αναλάβει σύντομα την ευθύνη της επιλογής των ταλέντων, έχοντας εξαιρετική γνώση της παγκόσμιας αγοράς.

Ο κ. Αλαφούζος επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι στόχος του Παναθηναϊκού δεν είναι να κτίσει τη δική του παράγκα αλλά να γκρεμίσει αυτή που υπάρχει και δυναστεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά έριξε γέφυρες σε όλες τις ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο να συστρατευθούν για να υπάρξει ισονομία, τονίζοντας όμως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας τέτοιος συνασπισμός παρά μόνο ομάδες που αντιδρούν σ’ αυτήν τη νοσηρή κατάσταση, όπως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Δικαιολόγησε την απογοήτευση των φιλάθλων λόγω της αδικίας που βιώνουν χρόνια τώρα, αλλά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα κατά της βίας και των θερμών αντιδράσεων.

Μεγάλο πρόβλημα θεωρεί το ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, γι’ αυτό και επιμένει στην επιστροφή του στη Λεωφόρο. Τα έργα έχουν ξεκινήσει και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθούν μετά τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στον νόμο Μπιρμπίλη, ενώ παραμένει «ζεστός» στην προοπτική κατασκευής νέου γηπέδου αρχικά 35 χιλ. θέσεων στον Βοτανικό, με μικρότερο κόστος. Ως θιασώτης του γερμανικού μοντέλου λαϊκής βάσης, επιθυμία του είναι να συνεχίσει η ομάδα να διοικείται από τους οπαδούς της, χωρίς να κλείνει την πόρτα σε οποιονδήποτε σοβαρό επενδυτή. Μέχρι στιγμής, τόνισε, δεν έχει στα χέρια του την παραμικρή πρόταση. Αλλοι τρόποι χρηματοδότησης είναι οι ΑΜΚ, το τραπεζικό δάνειο ή τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά όπως είπε, αν δεν βοηθήσουν οι συγκυρίες και κυρίως οι οπαδοί, ο Παναθηναϊκός δεν θα παραμείνει ανταγωνιστικός. Eπλεξε πάλι το εγκώμιο του Φερέιρα και τόνισε ότι με τη στάση του διευκόλυνε πολύ την ομάδα σε οικονομικό επίπεδο.

• Η «πρώτη» του Ρότσα συνδυάστηκε με την επιστροφή των Τοτσέ, Σισοκό, Κουίνσι και Χουχούμη στο κανονικό πρόγραμμα. Ο Φερέιρα αναμένεται να πάει σήμερα στην Παιανία για να αποχαιρετήσει τους παίκτες του.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου