Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Παναθηναϊκός: Και οι πρίγκιπες θέλουν το πριμ τους

Παναθηναϊκός: Και οι πρίγκιπες θέλουν το πριμ τους
Ένα εύκολα εξηγήσιμο παράδοξο αποτελεί το γεγονός πως όσο μεγαλύτερη η κρίση και όσο λιγότερα λεφτά έχει ο κόσμος, τόσο αυξάνεται ο τζόγος. Οι περισσότεροι αναζητούν την ουρανοκατέβατη, την εύκολη λύση που θα τους αλλάξει τη...

Παναθηναϊκός: Και οι πρίγκιπες θέλουν το πριμ τους
Ένα εύκολα εξηγήσιμο παράδοξο αποτελεί το γεγονός πως όσο μεγαλύτερη η κρίση και όσο λιγότερα λεφτά έχει ο κόσμος, τόσο αυξάνεται ο τζόγος. Οι περισσότεροι αναζητούν την ουρανοκατέβατη, την εύκολη λύση που θα τους αλλάξει τη ζωή σε μια στιγμή. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις ομάδες. Όσο μεγαλύτερα (μη αγωνιστικά) προβλήματα αντιμετωπίζουν, τόσο πιο πρόθυμοι είναι οι οπαδοί τους να πιστέψουν και να υιοθετήσουν ουρανοκατέβατες λύσεις που τους υπόσχονται τα εκατομμύρια των ονείρων τους. Μόνο που, όπως συμβαίνει και στις διάφορες λοταρίες, εκατομμύρια παίζουν, ένας (και αν) είναι ο τυχερός. Πρόκειται για το σημείο στο οποίο βρίσκουν πάτημα οι διάφοροι Τσάκες αυτού του κόσμου, υποσχόμενοι λύση και ελπίδα στο αδιέξοδο. Κάτι αρκετά εύκολο, αν έχεις φροντίσει προηγουμένως να αναλάβεις το… franchise των Σαουδαράβων πριγκίπων στην Ελλάδα. Ήδη ο Βλάσης Τσάκας έχει εμφανίσει δύο πρίγκιπες, μία πριγκίπισσα και ένα πριγκιπάκι. Ο πρώτος, ο Αλ Σαούντ, σύμφωνα με τον Τσάκα, τον κορόιδεψε και τελικά δεν είχε τα λεφτά που υποσχόταν, η πριγκίπισσα και το πριγκιπάκι έκαναν μια guest εμφάνιση υπό άκρα μυστικότητα, πήραν φανέλες του Παναθηναϊκού για ενθύμιο και εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο, και απέμεινε ο πρίγκιπας Φεϊζάλ, ο οποίος τουλάχιστον εμφανίστηκε αυτοπροσώπως και παραχώρησε δύο συνεντεύξεις Τύπου στα ελληνικά ΜΜΕ. Εκείνο που μάλλον ξεκαθάρισε, μετά και τη δεύτερη εν Ελλάδι εμφάνισή του, είναι πως ο ίδιος δεν… καίγεται ακριβώς να αποκτήσει τον Παναθηναϊκό ή οποιοδήποτε άλλη ελληνική ομάδα. Εκείνο που παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο είναι το κατά πόσο διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα ή όχι, το οποίο σε τελική ανάλυση είναι και αδιάφορο, από τη στιγμή που δεν πρόκειται να τα βάλει στον Παναθηναϊκό. 
Η συγκεκριμένη δυσκολία εξακρίβωσης αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα των ουρανοκατέβατων σωτήρων. Πόσo μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με πρίγκιπες της Σαουδικής Αραβίας, σχετικά με τους οποίους, λόγω γλώσσας, αλφαβήτου, διαφορετικών… αργιών και κουλτούρας, είναι σχεδόν αδύνατο να διασταυρωθεί το οτιδήποτε. Και εκεί εστιάζεται η «μαγκιά» του Βλάση Τσάκα: η προηγούμενη ανάλογη απόπειρα, που είχε ως μπροστινό τον Μπάμπη Κοζώνη και στόχο την ΠΑΕ ΑΕΚ, άργησε κάπως μεν, ωστόσο τελικά ξεγυμνώθηκε πλήρως, αφού, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, στις ΗΠΑ με λίγο ψάξιμο μπορείς να καταλάβεις τι είναι και ποια οικονομική δυνατότητα έχει ο εκάστοτε υποψήφιος επενδυτής. Αν όχι από τους δημοσιογράφους, σίγουρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ήτοι τους μετόχους της εκάστοτε ΠΑΕ.
Δώστε για να βάλω
Στην περίπτωση του Κοζώνη οι πραγματικές διαθέσεις των εκπροσώπων του, οι οποίοι ουσιαστικά ήταν εκείνοι που ήθελαν να αναλάβουν τις τύχες της ΠΑΕ ΑΕΚ, φάνηκαν στην πρόταση που έκανε για να αναλάβει: ήτοι να αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, αλλά παράλληλα να πάρει μια εγγυητική επιστολή τραπέζης (που ισοδυναμεί με χρήματα) από τους παλαιούς μετόχους, ώστε να είναι εξασφαλισμένος σε περίπτωση που στον έλεγχο που θα γινόταν τα χρέη αποδεικνύονταν μεγαλύτερα απ’ όσα του έλεγαν. Σε απλή μετάφραση, τα χρέη σίγουρα θα αποδεικνύονταν μεγαλύτερα και ο Κοζώνης και οι συν αυτώ ουσιαστικά ήθελαν να διαχειριστούν τα έσοδα της ΑΕΚ έχοντας το «μαξιλαράκι» των χρημάτων της εγγυητικής. Ήθελαν να διοικήσουν με τα λεφτά των προηγούμενων. 
Η ίδια αίσθηση μένει και από την πρόταση που κατέθεσε ο Βλάσης Τσάκας μέσω του πρίγκιπα Φεϊζάλ. Ουσιαστικά, ζητείται από τους μετόχους να τους δώσουν το 67,5% των μετοχών της ΠΑΕ και 12 μέλη στο Δ.Σ. Τα συγκεκριμένα νούμερα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Βάσει του καταστατικού της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από το 2008, όταν και έγινε πολυμετοχική, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση. Τουτέστιν να συμφωνεί το 67,5% των μετοχών της ΠΑΕ. Ο επόμενος όρος αναφέρει να γίνει οικονομικός έλεγχος για τον τελευταίο χρόνο. Αν γίνει, είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί απόκλιση στα νούμερα, η συμφωνία των 142 εκατ. ευρώ (28 για την κάλυψη του χρέους, 100 για το γήπεδο και τα υπόλοιπα για μεταγραφές την επόμενη διετία) θα κινδυνέψει να τιναχτεί στον αέρα και ο κόσμος θα βράζει με τους παλαιούς μετόχους, οι οποίοι θα πιεστούν έτσι να καλύψουν τη διαφορά για να μη χαλάσει η συμφωνία και να δώσουν στην πριγκιπική διοίκηση το… πριμ που χρειάζεται. 
Πρόκειται για το μοναδικό λογικό σενάριο, το οποίο αποφάσισαν –με τεράστια καθυστέρηση– να αποκαλύψουν οι βασικοί μέτοχοι του Παναθηναϊκού (Παναθηναϊκή Συμμαχία, Βγενόπουλος, Πατέρας, Πολέμης) με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, μέσω της οποίας καλούν τον πρίγκιπα να κάνει άμεσα τον έλεγχο και στη συνέχεια να βάλει τα 28 εκατ. ευρώ που διατείνεται πως έχει δεσμευμένα για τον Παναθηναϊκό σε αγγλική τράπεζα μέσω ΑΜΚ, ώστε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Η διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων είναι προφανής: ο Τσάκας και ο πρίγκιπας λένε «δώστε μας την ΠΑΕ να βάλουμε χρήματα» και οι μέτοχοι απαντάνε «βάλε χρήματα να πάρεις την ΠΑΕ». 
Η διαφορά είναι η ίδια με αυτήν που, σε απείρως μικρότερο επίπεδο, παρουσιάστηκε στα γκάλοπ που παρήγγειλε ο Γιάννης Αλαφούζος για να διαπιστώσει αν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού προτίθενται να ενισχύσουν το εγχείρημα της Παναθηναϊκής Συμμαχίας: στα λόγια και στις προθέσεις όλοι είναι εύκολοι να δώσουν. Το πρόβλημα έρχεται όταν καλείσαι να βάλεις το χέρι στην τσέπη, όπως φάνηκε και από την αρνητική και… θιγμένη στάση του πρίγκιπα Φεϊζάλ στην πρόταση των μετόχων. Πόσο μάλλον όταν, σε αντίθεση με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και την πρόθεσή τους να βοηθήσουν την ομάδα τους, οι προθέσεις κάθε άλλο παρά αγνές δείχνουν…
http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=7363

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου