Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012


Γιάννης Αλαφούζος: "Μου φέρνουν αλλεργία οι πρίγκιπες"

    Γιάννης Αλαφούζος: "Μου φέρνουν αλλεργία οι πρίγκιπες"
O Γιάννης Αλαφούζος στο ραδιοφωνικό σταθμό Sentra:

Γιατί επιλέξατε να παραχωρήσετε συνέντευξη την ίδια ώρα με τον Φεϊζάλ;


«Αυτή τη συνέντευξη την συζητάμε εδώ και 15 ημέρες και αποφασίσαμε να την κάνουμε σήμερα. Οι ενέργειες των άλλων ανυρώπων δεν με αφορούν».

Για την φημολογούμενη πρόταση και την επιταγή 28 εκατ. ευρώ
«Πήραμε ένα γράμμα και δεν είχε καμία επιταγή. Αλλά και να είχε επιταγή δεν θα μας έλεγε τίποτα. Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται πρίγκιπες.Το τελευταίο που θέλουμε είναι να μπούμε σε διάλογο και να διασύρουμε τον ΠΑΟ».
Η πρώτη εκτίμηση για την πρώτη...
«Καμία εκτίμηση. Αύριο θα βγάλουμε μια ανακοίνωση όλοι οι μέτοχοι και θα τοποθετηθούμε. Δεν θέλουμε να χαθεί καμία επένδυση όμως τέτοια λεφτά αυτές τις εποχές είναι λίγο δύσκολο».
Αν δεν ήταν ο Τσάκας θα το βλέπατε διαφορετικά;
«Γενικά η πριγκιπική ιδέα εμένα μου προκαλεί αλλεργία. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία κυνηγιού μαγισσών. Να σταματήσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις. Προκαταβολικά να κάνουμε επικοινωνιακά τρικ και να διασύρουμε τον ΠΑΟ, αυτά δεν τα δέχομαι.
Ας κάνει ότι θέλει ο κ.Τσάκας. Όταν σοβαρευτούν και ακολουθήσουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται στον κόσμο τότε το συζητάμε.
Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα. Αν όμως ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες. Αν ήθελα να αγοράσω πχ μια ιταλική ομάδα, θα πήγαινα σε μια τράπεζα, θα τους έλεγα το σχέδιό μου, και αυτοί θα πήγαιναν στους υπευθύνους. Ασχολούμαστε περισσότερο απ' ότι πρέπει».
Για τη δήλωσή του ότι "ψάχνουμε τον πρίγκιπα"
«Ποτέ δεν βρήκαμε στοιχεία για τον πρίγκιπα. Η έρευνα από τον κ. Μακρόπουλο έδειξε ότι δεν υπήρχε πρίγκιπας. Αν υπάρχει σοβαρή προσέγγιση τότε θα τη δούμε με σοβαρότητα. Έχει ενδιαφέρον το τι θα πει σήμερα όμως δεν αλλάζει την ποιότητα και το ύφος και τη σοβαρότητα της πρότασης που έχει γίνει. Και αυτό είναι άποψη όλων των μετόχων».
Για τη Συμμαχία και τους υψηλούς στόχους στην αρχή οι οποίοι δεν επιτεύχθησαν...
«Ήταν λάθος οι εκτιμήσεις μας για τον αριθμό των μελών και κάναμε λάθος στην εκτίμηση του ποσού. Δεν φανταστήκαμε ένα νούμερο και το είπαμε. Κάναμε έρευνα και είχαμε βρει ότι οι 150.000 Παναθηναϊκοί μπορούν να συμμετάσχουν όμως είναι σαφές ότι δεν εμπιστεύτηκαν την προσπάθεια, ίσως ήταν και η συγκυρία των εκλογών στην Ελλάδα. Υπήρχε αβεβαιότητα. Πηγαίναμε καλά μέχρι και τη Μάριμπορ όμως στη συνέχεια πέσαμε».
Για το σχόλιο του Αντωνιάδη ότι η Συμμαχία απέτυχε
«Ο κ. Αντωνιάδης είναι αντιπρόεδρος και θα προτιμούσε να είναι σε ένα άλλο καθεστώς με άλλες απολαβές. Στη Συμμαχία είμαστε εθελοντές. Ο κ. Αντωνιάδης είναι επαγγελματίας και ζει από τον Παναθηναϊκό. Δεν αποτύχαμε. Η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στα μέλη. Εγώ δεν έχω καμία μετοχή. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία. Μπορέσαμε και μαζέψαμε αρκετά λεφτά στην αρχή. Πήραμε την άδεια και για το πρωτάθλημα και για την UEFA. Μπορέσαμε και περάσαμε στο Europa, κάναμε εκλογές και έχουμε το 58% των μετοχών. Σε μία ΑΜΚ τα λεφτά που μπήκαν ήταν της Συμμαχίας, του κ. Βγενόπουλου και του κ. Πολέμη».
Πιστεύουν οι άνθρωποι της Συμμαχίας στο εγχείρημα;
«Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν και πολλοί που δεν πιστεύουν. Υπάρχει όμως μια διαφορά των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και αυτών που δουλεύουν εθελοντικά».
Για την αύξηση της ΑΜΚ από 6 σε 15
«Το ποσό μπήκε για λόγους τυπικούς. Η πρώτη αύξηση ακυρώθηκε γιατί υπήρχε ένα τυπικό ελάττωμα. Δεν υπήρχε καμία είσοδος χρημάτων. Μόνο ο κ. Βγενόπουλος και ο κ. Πολέμης ανταποκρίθηκαν. Κινδυνεύαμε από παντού, μπορούσε να είχε έρθει όποιος ήθελε να βάλει λεφτά όμως δεν ήρθε κανείς».
Αν και πάλι η ανταπόκριση είναι μικρή τότε μπορείτε να πάρετε το βάρος της πτώχευσης;
«Τί να κάνω; Να φύγω; Είναι ντροπή να μου λέτε ότι δεν εξαντλούμε κάθε πρόταση που έρχεται. Είναι άλλο να μιλάμε γι αυτούς τους ανθρώπους που δεν ξέρουμε τι θέλουν. Αν θέλουν να έρθουν σοβαρά. Που είναι τα λεφτά τους; Ας έρθουν».
Για τον Τίτο Βασιλόπουλο
«Είναι από τους πιο πιστούς οπαδούς του ΠΑΟ. Θα κάνει ότι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει την ομάδα. Δεν έχει εκφράσει πρόθεση να εμπλακεί.Το μοντέλο της πολυμετοχικότητας είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μην εξαρυτάται ο ΠΑΟ από 1,2,3 ή 4 εκκεντρικούς πλούσιος. Πρέπει να είσαι εκκεντρικός για να διαθέσεις τόσα χρήματα. Η έννοια της επένδυσης συνάδει με το κέρδος.
Ο κ. Κόκκαλης έβγαλε χρήματα. Απέκτησε δύναμη μέσα από τον Ολυμπιακό και τον βοήθησε να αποκτήσει πολλά δημόσια έργα.
Στο μοντέλο αυτό ο οπαδός δίνει και δεν παίρνει. Εμείς δίνουμε και δεν παίρνουμε. Η επιθυμία μας είναι πετύχει το μοντέλο της συνεισφοράς.
Είχαμε μεγάλη απόκλιση από αυτά που πιστεύαμε όμως ας πάμε μέχρι τον Ιούνιο και θα δούμε τι πετύχαμε. Οι άνθρωποι που μπήκαν στη Συμμαχία κατάφεραν να διασώσουν τον Παναθηναϊκό».
Ο ΠΑΟ δεν κινδυνεύει άμεσα με πτώχευση. Η ΠΑΕ διαχειρίζεται τα χρέη της. Πληρώνει έναντι, μειώνουμε το κόστος. Το κόστος στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι 18 εκ. μαζί με το 45% της εφορίας.
Ο Μπουμσόνγκ φέτος δεν έχει παίξει γιατί ήταν τραυματίας. Είναι πληρωμένος μέχρι τελευταίας δεκάρας μέχρι και σήμερα.
Δυσαρέσκεια οικονομικά δεν έχει ο Μπουμσόνγκ. Ο κ. Γόντικας μου είχε πει ότι ο ποδοσφαιριστής είναι πολύ σημαντικός όμως δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο για μπαίνουμε σε θέματα ιατρικά κτλ».
Για τον βασικό συνεργάτη του κ. Παναγόπουλο που δεν εξελέγη;
«Το 60% που πήρα στις εκλογές είναι εξαιρετικό ποσοστό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκλεγμένα μέλη που παίρνουν τις αποφάσεις για τον ΠΑΟ. Αν οι οπαδοί μας πίστευαν ότι δεν πρέπει να εκλεγώ από τη μία θα απογοητευόμουν αλλά και την άλλη θα ανακουφιζόμουν. Αρκούμαι με το 60%.
Η Δημοκρατία δεν είναι τέλεια. Επιβάλει τη θέληση της πλειοψηφίας και δεν δέχεται όλες τις απόψεις της μειοψηφίας.
Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟ βγαίνει. Τα έσοδα υπερκαλύπτουν τις φετινές ανάγκες του ΠΑΟ μέχρι το τέλος της σεζόν. Θα βγάλουμε 25 εκ. με την ΑΜΚ 27 και τα έξοδά μας θα είναι 24.
Ο κόσμος στο ποδόσφαιρο δίνει πολύ περισσότερα απ' ότι είναι λογικό».
Για τις προηγούμενες διοικήσεις...
«Οι μέτοχοι έβαλαν πολλά λεφτά όμως άφησαν και πολλά χρέη. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Δεν θα βγάλει πουθενά η συζήτηση αν έπρεπε να πάρουμε τον Σισέ κτλ.
Στον ΠΑΟ υπήρχαν και επενδυτές και εκκεντρικοί πλούσιοι.
Είχαμε πολλά έσοδα. Περίπου 130 εκ. σε 3 χρόνια. Είχαν κάποιες ελπίδες που δεν τους βγήκαν. Δεν μπορούν συνέχεια να βάζουν 60 εκ.
Νομίζω πως πρέπει να γυρίσουμε τη σελίδα της εσωστρέφειας στον ΠΑΟ.
Για τον Φερέιρα
«Ο κ. Ρότσα είναι μια μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Και είμαι ευτυχής που δείχνει πως έχει πολλές ικανότητες και γύρισε την εικόνα. Δεν είναι προσωρινός και μακάρι να βρούμε στο πρόσωπό του τον ηγέτη. Ο κ. Φερέιρα, πίστευε πολύ το μοντέλο με το χαμηλό κόστος και τους νεαρούς παίκτες. Η φυσική κατάσταση είναι εξαιρετική. Όπως είδατε οι παίκτες του Ολυμπιακού έπεφταν κάτω με κράμπες κτλ. Περάσαμε τη Μάδεργουελ η οποία δεν είναι χειρότερη από τη Μάριμπορ. Με τη Μάλαγα ήμασταν καλοί. Από εκεί και πέρα κάτι έγινε.
Είχαμε πολλά προβλήματα στο πρωτάθλημα. Κάτι χάθηκε. Ίσως η μαγεία της έμπνευσης από τον προπονητή. Όχι όμως και ο σεβασμός.

Ο κ. Φερέιρα στάθηκε δίπλα στον ΠΑΟ και σε τέτοιους ανθρώπους πρέπει να παρέχουμε στήριξη μέχρι το τέλος. Μπορεί να ήταν υπερβολική η στήριξή μου. Όμως είχαμε κάποιες αλλαγές στην αγωνιστική εικόνα προς το καλύτερο. Είχαμε τραυματισμούς όπως του Χαμπιμπ Σο, ο οποίος ήρθε για να καλύψει το κενό του Σιμάο.

Ο Σο έπαθε δυο υποτροπές και μέχρι να καταλάβουμε ότι πρέπει να του πούμε σταμάτα για 2 μήνες, αυτός γινόταν χειρότερα.
Είναι ασυγκράτητος και θα το δείτε στο γήπεδο. Κάθε φορά που ένιωθε λίγο καλύτερα έτρεχε και πάθαινε υποτροπή.
Θα υπάρξουν σημαντικές λύσεις και μειώσεις σε αποδοχές ποδοσφαιριστών. Δεν μπορούμε να τα πούμε τώρα».

Που πρέπει να ενισχυθεί ο ΠΑΟ;
«Μέχρι την Κυριακή οι κουβέντες με τον Ρότσα είχαν να κάνουν με το πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα Ανυπομονω΄να μιλήσω με τον Ρότσα για την ανάπτυξη. Πρέπει να αποκτήσουμε τουλάχιστον 2 παίκτες».
Για τον Γκέκα
«Είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής που έχει αφήσει εποχή. Νομίζω πως είναι ευπρόσδεκτος στον ΠΑΟ. Εξετάζουμε πολλές λύσεις και δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Και από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Για τον Λέτο
«Προσέφερε πολλά όμως οι απολαβές του είναι πολλές. Τον πληρώνουμε ήδη έναν χρόνο χωρίς να αγωνίζεται. Θα χρειαστεί μεγάλη μείωση αλλιώς θα πρέπει να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Έγινε μια πρώτη κουβέντα για μείωση και επέκταση όμως δεν τη δέχτηκε.
Τον Φεβρουάριο θα επιστρέψει σιγά σιγά στις προπονήσεις όμως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Όμως του χρόνου θα αγωνιστεί για 6 μήνες και μετά λήγει το συμβόλαιό του».
Για επιστροφή Καραγκούνη
«Κάναμε πρόταση να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟ. Εάν αποφασίσει ότι θέλει να κλείσει την καριέρα του εμείς είμαστε εδώ».
Για Καρνέζη και Μαυρία
«Δεν έχουμε καμία πρόταση για τους ποδοσφαιριστές. Ομάδα είμαστε, παίκτες έχουμε και κάποιους από αυτούς θα τους πουλήσουμε. Ο Καρνέζης θα ήθελε και ο ίδιος, και ο ΠΑΟ έχει την υποχρέωση να του δώσει τη δυνατοτητα να αγωνιστεί σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Αν βρεθεί κάτι και θέλει και ο ίδιος τότε ο ΠΑΟ οφείλει να τον αφήσει να φύγει».
Για τον Σαμαρά
«Είναι υπέυθυνος των Ακαδημιών και κάνει πολύ καλή δουλειά και έχει και ρόλο συμβουλευτικό σε κάποια θέματα».
Για την επιστροφή στη Λεωφόρο
«Έχει αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Ο ΠΑΟ μπαίνει μέσα από τα ματς στο ΟΑΚΑ. Δίνουμε 30-40-50 χιλιάδες ευρώ.
Με τη φετινή πορεία του ΠΑΟ είναι σαφές πως οι οπαδοί που έρχονται είναι λίγοι. Η εικόνα του ΟΑΚΑ είναι θλιβερή. Δεν είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Όλα αυτά μας έκαναν να εξετάσουμε σοβαρά την επιστροφή.
Κάναμε τις μελέτες, μιλήσαμε με την ΟΥΕΦΑ και θα κάνουμε τις απαραίτητες επισκευές και θα επιστρέψουμε μέχρι ο ΠΑΟ να αποκτήσει δικό του γήπεδο.
Για το Βοτανικό
«Ο Δήμος είναι θετικός. Προσωπικά προτιμάω τη Λεωφόρο. Χρειάζονται πολλά χρήματα. Είμαστε σε επαφή με την ΟΥΦΕΑ και μπορούμε του χρόνου να παίξουμε στη Λεωφόρο τα ευρωπαϊκά ματς. Το κόστος επισκευής είναι 1 εκ. ευρώ.
Για το Βοτανικό ο Δήμος λέει πως έχει οικονομικές λύσεις και υπάρχουν τρόποι ανάπλασης περιοχών. Τα χρήματα διευκολύνουν τη δυνατότητα μιας ομάδας να αποκτήσει γήπεδο όμως με την έξυπνη διαχείριση λιγότερων χρημάτων μπορείς να έχεις τα ίδια αποτελέσματα. Μιλάμε για γήπεδο 35.000 θέσεων. Γι' αυτό απαιτούνται 1.500 τη θέση.
Η Λεωφόρος είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε. Είναι απλό. Δίνουμε γήπεδο, παίρνουμε γήπεδο.

Για την προσωπική κόντρα με τον Β. Μαρινάκη
«Δεν έχω καμία προσωπική κόντρα με τον Μαρινάκη. Τσακωθήκαμε το βράδυ που έγιναν τα όργια στο Καραϊσκάκη με τον Σισέ. Από τότε ξεκίνησε μια κόντρα που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το ΣΚΑΙ και ξεκίνησε η αμοιβαία αντιπάθεια».

«Δεν έχουμε τίποτα με τον κ. Μαρινάκη. Αν υπήρχε ανάγκη να μιλήσουμε θεσμικά βεβαίως και θα το έκανα. Δεν πάμε την κόντρα σε προσωπικό επίπεδο. Σεβόμαστε τον Ολυμπιακό, τους οπαδούς του και τους παίκτες. Δεν λέω ποτέ ότι ο Ολυμπιακός είναι πίσω από αυτά που λέω περί διαιτησία κτλ.
Το ότι ο κ. Μαρινάκης αισθάνεται ότι είναι το επίκεντρο αυτού του συστήματος λυπάμαι πολύ. Δεν έχω κινήσει εγώ τις νομικές διαδικασίες κατά του κ. Μαρινάκης. Θα καταθέσει σε λίγες ημέρες όμως αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Οι διαιτητές που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο δεν θα έπρεπε να οριστούν από την ΚΕΔ. Κανείς δεν πιστεύει στην Ελλάδα ότι η διαιτησία είναι καλή.

Η μόνη αθλητική ζώνη που έχουμε στο ΣΚΑΙ είναι 2 αθλητικές εκπομπές και στην τηλεόραση είναι 3. Όπως η nova είναι φιλοολουμπιακή έτσι ο ΣΚΑΙ είναι φιλοπαναθηναϊκή.

Το να γίνονται τα εγκλήματα κατά της ΑΕΚ και η nova να μην τα δείχνει αυτό είναι ντροπή. Αυτό είναι απόρροια μιας τάσης υπέρ του ποδοσφαιρικού κατεστημένου.

Το να πάρει ο πρόεδρος μιας ομάδας και να εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του με κάποια πράγματα (όπως είχε γίνει στον ANT1) είναι κάτι που πρέπει να γίνεται. Ο ΠΑΟ αδικείται κι εμείς δεν θα ανεχτούμε την υποτίμηση και την έλλειψη σεβασμού στην ομάδα. Δεν δέρνουμε, δεν ανατινάζουμε μαγαζιά, δεν λαδώνουμε όμως έχουμε το δικαίωμα της δημόσιας διαμαρτυρίας.

Υπάρχει κατεστημένο που ελέγχει την ΕΠΟ και την ΚΕΔ. Μπορεί να είναι οι ίδιοι οι παράγοντες της ΕΠΟ με τους μισθούς των 8.000 ευρώ. Η ΕΠΟ έχει πολλά και περίεργα έξοδα. Εικασίες κάνω. Δεν γνωρίζω.


Για ποιες φάσεις φωνάζατε για το ντέρμπι;
«Στον Πετρόπουλο ήταν πέναλτι! Αν είχε γίνει στο Καραϊσκάκη θα το είχε δώσει, γιατί θα υπήρχε φόβος. Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα βίας. Αυτά που έγιναν πέρσι στο ΟΑΚΑ ήταν απαράδεχτα, όμως δεν ακούμπησε κανείς ούτε τρίχα ποδοσφαιριστή. Δεν θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα.
Βέβαια σε κάποια ματς φέτος, δεν παίξαμε καλά όμως έχουμε συνεχώς εχθρική διαιτησία».
Για την παρουσία του Γιάννη Μώραλη στην προεδρία της Λίγκας, αλλά και την προοπτική δημιουργίας άλλης... Λίγκας;
«Ο κ. Μώραλης δεν θα έπρεπε να είναι πρόεδρος της Superleague. Εμείς δεν κάναμε καμία συζήτηση για νέα Λίγκα. Υπάρχουν βέβαια πολλά ζητήματα που απασχολούν πολλές ομάδες. Θα πάμε στην UEFA και στον εισαγγελέα. Το έγκλημα που γίνεται με την αναδιάρθρωση είναι τεράστιο.
Το γεγονός ότι η δικαιοσύνη δεν έχει καλέσει τον κ. Μαρινάκη που με αποκάλεσε σκουπίδι νομίζω πως επιβεβαιώνει αυτά που έλεγα πριν».
http://aioniapistos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου