Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013SOS: Καρκίνος από γενετικό ντόπινγκ!


Πανικός έχει προκληθεί από το αγωνιώδες μήνυμα της WADA προς όσους αθλητές κάνουν χρήση ενός παράνομου και τοξικού σκευάσματος γενετικού ντόπινγκ που προκαλεί καρκίνο!

 Γράφει ο Βασίλης Γαλούπης.  


Η WADA έκανε μια κίνηση που δεν την συνηθίζει. Κτύπησε το καμπανάκι με αγωνιώδη ανακοίνωσή της προς τους αθλητές μετά την ανακάλυψη ότι γίνεται ευρεία χρήση μιας ουσίας της μαύρης αγοράς, που είναι ιδιαιτέρως τοξική και προκαλεί διάφορα είδη καρκίνων, όπως έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές έρευνες.


Η προειδοποίηση της WADA γίνεται ακόμα πιο σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή η ουσία βρίσκεται ήδη στην απαγορευμένη λίστα. Απλά τώρα φαίνεται να διαπιστώθηκε η έκταση του προβλήματος.

Όγκοι με οποιαδήποτε δόση!
Το φάρμακο αρχικά δημιουργήθηκε από μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία για να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό να καίει λίπος για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες ή πρωτεϊνες.
Το 2006, όμως, διαπιστώθηκε μετά από τεστ σε ποντίκια ότι σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΟΣΗ το σκεύασμα δημιουργούσε τρομερά γρήγορα καρκινικούς όγκους σχεδόν σε όλα τα όργανα. Συμπεριλαμβανομένων του ήπατος, της κύστης, του στομαχιού, του δέρματος, του θυρεοειδούς, της γλώσσας, των ωοθηκών, των όρχεων και της μήτρας.
«Φριχτά τα αποτελέσματα»
Εκπρόσωπος της εταιρείας δηλώνει σήμερα ότι «το σκεύασμα ποτέ δεν βγήκε επίσημα στην αγορά, αφού σταμάτησε το 2006 η όποια διαδικασία μετά τα φριχτά αποτελέσματα των ερευνών». Ήταν πασιφανές, δηλαδή, ότι είναι τοξικό για τον οργανισμό κι έτσι η εταιρεία θεώρησε ότι δεν χρειάζεται καν περαιτέρω κλινικές δοκιμές, αφού είχε φανεί η σύνδεση που υπήρχε μεταξύ ουσίας και όγκων. 
Δεν ανιχνευόταν η ουσία
Το 2009 η ίδια η εταιρεία, σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα το γνωστό επιστημονικό περιοδικό New Scientist, προειδοποίησε επίσημα την WADA σχετικά με τους κίνδυνους για την υγεία των χρηστών κι έτσι ο παγκόσμιος οργανισμός αντιντόπινγκ πρόσθεσε το φάρμακο στην λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες. Έστω κι δεν είχε τότε η WADA τον τρόπο καλά – καλά ακόμα να ανιχνεύει την ουσία στα ούρα.
Η ουσία έχει τον κωδικό GW501516. Αυτός είναι ο κωδικός που έδωσε η εταιρεία όσο η διαδικασία βρισκόταν στην φάση των προκλινικών δοκιμών. Όταν το 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργαστηριακές αναλύσεις για τις παρενέργειες και διαπίστωσαν περί τίνος πρόκειται, η εταιρεία σταμάτησε εκεί και δεν πέρασε ποτέ σε κλινικές δοκιμές.
WADA: Γίνεται χρήση, βρίσκουμε θετικούς…
Στην ανακοίνωσή της η WADA μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί στην μαύρη αγορά και χρησιμοποιείται από αθλητές. Οι παρενέργειες είναι τόσο σοβαρές που η WADA κάνει το σπάνιο βήμα να προειδοποιήσει όσους κάνουν χρήση για τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία τους. Η φαρμακευτική εταιρεία απέσυρε το φάρμακο από τις δοκιμές και τερμάτισε την έρευνα όταν ανακαλύφθηκε σοβαρή τοξικότητα. Η έγκριση για κλινικές δοκιμές δεν δόθηκε και δεν πρόκειται να δοθεί ποτέ γι’ αυτή την ουσία. Οι αρμόδιες αρχές αντιντόπινγκ έχουν ήδη διαπιστώσει πως έχει γίνει χρήση από αθλητές, αφού έχουν βρεθεί θετικά δείγματα σε ντόπινγκ κοντρόλ (σ.σ. χωρίς ωστόσο να κατονομάσει αθλητές)».
Το σκεύασμα
Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την WADA κι εγχώριοι οργανισμοί αντιντόπινγκ έχουν ήδη κι αυτοί εκδώσει προειδοποιήσεις κάνοντας λόγο πια για το Endurobol. Μ’ αυτή την ονομασία κυκλοφορεί το σκεύασμα στην μαύρη αγορά, όπως αναφέρει και ο παγκόσμιος οργανισμός αντιντόπινγκ.
Από τις έρευνες που έγιναν φάνηκε, μεταξύ άλλων, ότι στα ποντίκια που χορηγήθηκε η ουσία διπλασιάστηκε και η επίδοσή τους στο τρέξιμο. Η εταιρεία σκεφτόταν αρχικά να διαθέσει το φάρμακο σε χάπι για χρήση κατά της παχυσαρκίας, του διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων κ.α., αφού φαινόταν να εκτινάσσει την δράση του μεταβολισμού και να επιδρά σε ορμονικούς υποδοχείς, επηρεάζοντας παράλληλα και την μυϊκή ανάπτυξη.
«Είναι γενετικό ντόπινγκ»
Σύμφωνα με όσα βγαίνουν προς τα έξω πρόκειται ουσιαστικά για ντόπινγκ τελευταίας γενιάς. Ο Μπέντζαμιν Κοχ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο τεχνολογίας του Σίδνεϊ, δηλώνει: "Είναι στην λίστα απαγορευμένων ουσιών της WADA από το 2009, αρχικά κάτω από την ταμπέλα «γενετικό ντόπινγκ», καθώς πράγματι η συγκεκριμένη ουσία παρεμβαίνει απευθείας στα γονίδια".
Ανησυχίες για το Πεκίνο το 2008
Για την ουσία εκφράστηκαν για πρώτη φορά ανησυχίες πριν από τους ολυμπιακούς αγώνες στο Πεκίνο το 2008, όταν υπήρξε έντονη φημολογία για γενετικό ντόπινγκ με την συγκεκριμένη ντόπα. Δεν είχε βρεθεί, όμως, τότε ακόμα μέθοδος να ανιχνευθεί από τα αντιντόπινγκ κοντρόλ της WADΑ. Γι’ αυτό, άλλωστε, μπήκε στην απαγορευμένη λίστα την επόμενη χρονιά, το 2009, κι ενώ είχαν ήδη αρχίσει  οι εντατικές προσπάθειες για την ανίχνευση της ουσίας.
Θα σκάσουν κανόνια;
Σήμερα πια η WADA ισχυρίζεται ότι βρίσκει θετικούς σ' αυτή την ουσία μέσω τεστ ούρων, έστω κι αν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα μέχρι τώρα όσον αφορά ονόματα. Ενδεχομένως να γίνει κάτι τέτοιο πολύ σύντομα και να σκάσουν κανόνια.
Πιθανολογείται, εξάλλου, ότι δεν αποκλείεται να γίνεται χρήση του σκευάσματος κι από άτομα που δεν είναι αθλητές, αλλά θέλουν να χάσουν βάρος.
Όπως καταλαβαίνουμε τα πράγματα είναι σοβαρά. Και για να βγει η WADA να κάνει εκτάκτως τέτοια ανακοίνωση αυτές τις μέρες είναι δεδομένο ότι έχει διαπιστωθεί σημαντική έκταση όσον αφορά την χρήση από αθλητές και δεύτερον, και σημαντικότερο, είναι διαπιστωμένος ο κίνδυνος για την υγεία.
http://www.gazzetta.gr/home/othersports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου