Τρίτη, 14 Μαΐου 2013


Ασπίδα ο κόσμος για Λεωφόρο 

(ή αλλιώς οι αυλικοί ξαναδιαψεύδονται)

Δύο πολύ σπουδαία σημεία ανέδειξαν τα «πηγαδάκια» -αμέσως μετά την επίσημη παρουσίαση του νέου τιμ- με τον Γιάννη Αλαφούζο. Και τα δύο αφορούν το γήπεδο. Για ένα πραγματικό σπουδαίο ζήτημα για να συζητάει κανείς στον Παναθηναϊκό.
Το πρώτο αφορά τις εργασίες στη Λεωφόρο. Οι άδειες από το ΥΠΕΚΑ ελήφθησαν και πλέον τα έργα έχουν μπει στην τελική ευθεία. Τόσο τελική ευθεία που ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού έφτασε στο σημείο να υποσχεθεί ότι και 18 Ιουλίου να χρειαστεί το γήπεδο το Τριφύλλι για ευρωπαϊκή διοργάνωση, έτοιμο θα είναι! Μάλιστα αύριο Τετάρτη, θα γίνει… media day για τα έργα στη Λεωφόρο. Άριστη εξέλιξη. Φτάνει όλα να προχωρήσουν κατ’ ευχή γιατί ας βάλουμε και δύο πληροφορίες παραπάνω.
Το πρώτο είναι ότι μου μεταφέρθηκε πως δεν είναι τόσο τα έργα αντιστήριξης που καθυστερούν όσο αυτά της τοποθέτησης των καθισμάτων για την αύξηση της χωρητικότητας όσο και τα έργα καλλωπισμού (αποδυτήρια, εσωτερικοί χώροι).
Το δεύτερο που μου είπαν αφορά τη σύμβαση με τον Ερασιτέχνη. Δεν έχει ακόμα υπογραφεί, όπως ανέφερε και ο Αχιλλέας Μακρόπουλος χθες, αλλά χρειάζεται κάτι βασικό για να υπογραφούν: να συναινέσει ο Ερασιτέχνης -δηλαδή ο Μακρόπουλος- να μην πάρει τώρα και τους επόμενους μήνες άλλα χρήματα.
Πιστεύω βέβαια ότι κάποια στιγμή θα ευθυγραμμιστούν οι… πλανήτες (όπως λεν’ και οι αστρολόγοι!) οπότε ο Παναθηναϊκός θα παίξει στη Λεωφόρο με τιμή και δόξα. Και σταδιακά ίσως σε μια Λεωφόρο πολύ διαφορετική απ’ ό,τι την έχουμε συνηθίσει.
Ας πάμε στο πιο σημαντικό από τα «πηγαδάκια». Το οποίο μάλλον διέφυγε της προσοχής μέσα στα πολλά που είπε ο Αλαφούζος. Ρωτήθηκε εάν ο λόγος που σκοπεύει να κάνει το δημοψήφισμα με το ερώτημα «Λεωφόρος ή Βοτανικός;» είναι για πίεση προς τους πολιτικούς. «Γιατί οι πολιτικοί νομίζετε ότι δεν πιέζονται;», απάντησε με ερώτημα ο Αλαφούζος. Είναι σπάνιο μεν, αλλά στην περίπτωσή μας εμφανίστηκε: μια απάντηση μέσω ερώτησης να «λέει» τόσα πολλά. Εάν η πρόθεση δημοψηφίσματος ήταν ας πούμε κάτι σαν το επιστέγασμα της λαϊκής βάσης που -τύποις κατ’ ουσία- εφαρμόζεται στον Παναθηναϊκό, τότε η απάντηση του Αλαφούζου θα ήταν κάτι μεγαλοπρεπές. Του στυλ «γιατί στον Παναθηναϊκό ο κόσμος είναι κυρίαρχος και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θέλουμε να αποφασίσει ο ίδιος». Εάν η πρόθεση δημοψηφίσματος ήταν κάτι σαν επιθυμία να εκμεταλλευτεί ο Αλαφούζος το momentum υπέρ της Λεωφόρου, τότε θα έπρεπε να λειτουργήσει με σιγουριά δικτατορικού καθεστώτος, σπρώχνοντας τον κόσμο προς τη μία – και επιθυμητή- κατεύθυνση.
Ο Αλαφούζος όμως απάντησε σαφέστατα ότι θέλει να βάλει μεγάλη πίεση στους πολιτικούς. Πίεση, όμως, σε ποιο επίπεδο; Κάτι καλύτερο για το Βοτανικό δεν μπορεί να πετύχει. Υπό την έννοια ότι αποκλείεται μια κατεστραμμένη ελληνική οικονομία να χρηματοδοτήσει και να παραδώσει έτοιμο στον Παναθηναϊκό ένα τέτοιο έργο. Άρα στρέφεται απευθείας στη Λεωφόρο. Με τον Παναθηναϊκό να χρησιμοποιεί για την επόμενη πενταετία τη Λεωφόρο, και μάλιστα μια αναμορφωμένη Λεωφόρο, ο Αλαφούζος έχει βάσιμες προσδοκίες ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν θα εφαρμοστεί κατά γράμμα. Κοινώς μετά από πέντε χρόνια η Λεωφόρος δεν θα είναι στον αέρα αλλά θα παραμείνει στα χέρια του Παναθηναϊκού. άλλωστε σε μια άλλη αποστροφή του, ο πρόεδρος της ΠΑΕ τόνισε: «Τώρα μας δόθηκε η δυνατότητα για πέντε χρόνια και αυτό θα πάει και παραπάνω. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα γιατί δεν θα υπάρξει κανείς που να τολμήσει να πάρει την Λεωφόρο. Αν χρειαστεί, να γίνει αλλαγή νόμου, να πάμε στα 7, στα 8, στα 10 χρόνια…».
Το προσέξατε ότι μιλάει για αλλαγή νόμου. Το προσέξατε ότι θέλει να πιέσει τους πολιτικούς. Κοινώς δεν είμαστε γραφικοί εμείς οι λίγοι που γράφουμε για την απειλή της Λεωφόρου μετά το πέρας της πενταετίας και ας έχει βάλει σύσσωμους τους αυλικούς του ο άνθρωπος που έμπλεξε τον Παναθηναϊκό σε αυτή τη Λερναία Ύδρα, να γράφουν όπου βρουν το αντίθετο./http://matigarrida.gr/2013/05/14/aspida-o-kosmos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου