Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Τρία κρατούμενα και δύο απορίες

Me-and-You-PuzzleΔεν ξέρω πόση διάσταση θα δοθεί σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Την πρώτη της νέας διοίκησης, της νέας εποχής του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Αν κρίνω από τον αριθμό των δημοσιογράφων που παραβρέθησαν, μιλάμε ότι έχει χαθεί τελείως η μπάλα για το τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό στη «μάνα του λόχου». Οκτώ όλοι και όλοι, τρεις από εφημερίδες, τέσσερις από σάιτ, ένας από τηλεόραση. Αντί να μην μπορεί να χωρέσει η αίθουσα τον κόσμο. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί συνέβη αυτό. Επίσης δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της ΠΑΕ και της ΚΑΕ ή για να είμαι πιο συγκεκριμένος ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Θα είχαν καλύτερα πράγματα να κάνουν προφανώς. Όμως αυτό που ήθελαν οι διοικούντες τον Ερασιτέχνη να «περάσουν» προς τα έξω σήμερα είναι ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται βοήθεια. Από όλους. Όχι μόνο οικονομική. Αλλά και οργανωτική, και εθελοντική από ανθρώπους που δεν έχουν οφίτσιο στον Α.Ο. αλλά μπορούν να βοηθήσουν.
Ναι, ξέρω. Θα βοηθήσουν με άλλο τρόπο Αλαφούζος, Γιαννακόπουλος και κάποιοι άλλοι. Όπως π.χ. ο Λεωνίδας Πολέμης που όπως με διόρθωσαν σήμερα, έχει ήδη δώσει χρήματα στον Ερασιτέχνη και θα δώσει και άλλα (πιθανώς από τα 50.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί, αν και δεν ήθελαν να μου πουν ποσά). Θα πείραζε να έβγαινε μια εικόνα σήμερα με τρία χέρια ενωμένα (Ερασιτέχνης, ΠΑΕ, ΚΑΕ); Μπορεί κανείς να φανταστεί τη δύναμη του μηνύματος;
Τέλος πάντων, δεν υπάρχει χώρος για γκρίνια. Ο Ερασιτέχνης δεν έχει ακόμα βρει άκρη στο χάος των οικονομικών. Απόλυτα φυσιολογικό. Πλην, όμως, φάνηκε ότι υπάρχει διάθεση για τρέξιμο και οργάνωση. Ήδη έγιναν οι πρώτες κινήσεις με τον υγρό στίβο, ο οποίος πήγε σε σίγουρα χέρια (Ζώτος) με πλάνο όχι απλά βιωσιμότητας αλλά κερδοφορίας. Στη φύση των οπαδών είναι να λένε πολύ λιγότερα από όσα πράττουν. Ένα το κρατούμενο από τα σημερινά.
Δεύτερο κρατούμενο η διάθεση να μεγαλώσει ο Ερασιτέχνης. Είναι γελοίο να ψηφίζουν σε εκλογές του Παναθηναϊκού 80 τόσα μέλη. Δύο μηδενικά ακόμα και το συζητάμε εάν είναι αρκετό. Μοιραία πρέπει να μειωθεί η συνδρομή άρα και τα έσοδα του Ερασιτέχνη. Αυτό είναι μια μίζερη προσέγγιση. Γιατί εάν ο κόσμος ανταποκριθεί, αντί για 100 μέλη που έγραψε ο Ερασιτέχνης τα τελευταία χρόνια, θα γράψει 1.000 και θα βγάλει κέρδος.
Τρίτο κρατούμενο το βροντερό «ναι» στη Λεωφόρο για το νέο γήπεδο και η κόντρα στη Διπλή Ανάπλαση, ένα σχέδιο που όπως έχει αναλυθεί πλειστάκις στο Matigarrida, εξυπηρετούσε πολύ κόσμο αλλά σίγουρα όχι τον Παναθηναϊκό. Κανείς δεν ξέρει εάν είναι εφικτό να γίνει ένα νέο γήπεδο με παράλληλες εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη επί της Αλεξάνδρας και στον ευρύτερο χώρο του υφιστάμενου γηπέδου. Τουλάχιστον, όμως, γίνεται μια προσπάθεια με παναθηναϊκά και όχι επιχειρηματικά κριτήρια, γίνεται μια κινητοποίηση για το καλό του Παναθηναϊκού και όχι για το καλό μερικών… καλών επιχειρηματιών.
Γράφω ξανά ότι ο Ερασιτέχνης είναι η βάση του οικοδομήματος του Παναθηναϊκού. Εάν ορθοποδήσει και ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον ελληνικό αθλητισμό, θα έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Χρειάζεται να σταθούν όλοι δίπλα στους οπαδούς γιατί πλέον δεν υπάρχει ούτε «εγώ», ούτε «εσύ», αλλά «εμείς». Και είναι πολύ μακριά από το εγχείρημα της λαϊκής βάσης στην ΠΑΕ. Άλλη φιλοσοφία, άλλη λογική, άλλα πρόσωπα.
Για όσους θέλουν να διαβάσουν λεπτομερώς τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου ιδού:
Από την προσωπική του εμπειρία της επιτυχημένης ενασχόλησης με το τμήμα μπάσκετ γυναικών του Παναθηναϊκού, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Ηλίας Μιχαλαριάς πήρε ένα μάθημα. «Μετά από πολλές ταλαντεύσεις και έπειτα από την προσθήκη του κ. Κουτσουμπού στο τμήμα, καταφέραμε με το ¼ του μπάτζετ της σεζόν 2008-09 να πάρουμε το πρωτάθλημα. Τι σημαίνει για μας αυτό; Χρειαζόμαστε οργάνωση, παρουσία στις ομοσπονδίες και τρέξιμο. Κουτσά στραβά χρήματα υπάρχουν. Βέβαια δεν υπάρχουν όσα υπήρχαν. Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι λεφτά υπάρχουν. Κυρίως, όμως, πάσχουμε σε οργάνωση και παρουσία στις ομοσπονδίες. Υπήρξε τμήμα που είχε πανελλήνιους αγώνες και ο έφορος ήταν διακοπές. Αυτό καταλαβαίνετε τι πάει να πει για την οργάνωση που υπήρχε στον Ερασιτέχνη. Δεν φταίνε τα παιδιά του γραφεία του Παναθηναϊκού κάνουν τιτάνιες προσπάθειες, τρέχουν συνέχεια. Είμαστε ανοργάνωτοι και το πρώτο μέλημά μας είναι να οργανώσουμε τον Παναθηναϊκό», υποστήριξε.
Για πολύ κόσμο είναι ανεξήγητο πώς κάποιοι βάζουν το κεφάλι τους στην γκιλοτίνα που λέγεται Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός. «Έχουμε κάνει πολλές θυσίες για τον Παναθηναϊκό», είπε γελώντας ο Μιχαλαριάς και εξήγησε: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού και δεν θα αλλάξει ποτέ των ποτών. Ο Ερασιτέχνης δεν είναι η θύρα 13. Είναι μια παρέα οπαδών που θέλουμε να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό να βγει από ένα τέλμα που έχει περιέλθει. Δεν αναλάβαμε γιατί ήταν το όνειρό μας να διοικήσουμε ή γιατί είχαμε άπειρα λεφτά. Λεφτά εμείς δεν έχουμε. Ο Ερασιτέχνης μπορεί να λειτουργήσει έτσι για να βγάλει σε βάθος χρόνου τα έξοδά του. Δεν θέλαμε να αφήσουμε να πάει στην περιπέτεια του Πρωτοδικείου. Έτσι δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο Ερασιτέχνης και Παναθηναϊκός χωρίς τμήματα δεν είναι Παναθηναϊκός. Η πιο εύκολη λύση ήταν να πούμε ότι το κλείνουμε το μαγαζί. Αυτοί στους οποίους χρωστάμε έτσι θα έπαιρναν τα λεφτά τους το 2050. Το ζήτημα είναι να κάνουμε σωστή οικονομική διαχείριση και να φτάσουμε σε συμφωνία με όσους χρωστάμε».
Εν αρχή ην η καταγραφή της χαώδους οικονομικής κατάστασης που παραλαμβάνει η νέα διοίκηση. «Ένα από τα πρώτα μελήματα μας είναι να κάνουμε εσωτερικό λογιστικό έλεγχο και όταν μάθουμε επίσημα πού και πόσα χρωστάμε τότε θα βάλουμε κάτω τα έσοδά μας να φτιάξουμε ένα πλάνο έτσι ώστε σε βάθος χρόνου το μαγαζί να δουλεύει καλά, να έχουμε ανταγωνιστικές ομάδες, μπορεί όχι πρωταθλήτριες αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είμαστε κακόμοιρο σωματείο. Παναθηναϊκός θα πει μαχητική ψυχή. Όποτε μπορέσουμε θα κάνουμε τον Παναθηναϊκό αυτό που λέει ο ύμνος του, πρωταθλητή σε όλα τα σπορ.
Οι κεφαλές των προηγούμενων διοικήσεων δεν φταίνε για το τέλμα. Ειδικά ο κ. Μακρόπουλος με μεγάλο προσωπικό κόστος τράβηξε την κατάσταση με επιτυχία. Πραγματικά τον ευχαριστούμε γιατί ήταν πολύ δυνατός και μπόρεσε και κράτησε τον Παναθηναϊκό σε πολύ καλό επίπεδο τηρουμένων των αναλογιών. Θεωρούμε ότι θα είναι κοντά μας στη νέα προσπάθεια γιατί είναι ένας μεγάλος Παναθηναϊκός. Υπάρχουν πάρα πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού που θέλουν να βοηθήσουν. Ήδη κάποιοι έχουν έρθει να μας πουν να βοηθήσουν υλικά. Ο λογιστικός έλεγχος γίνεται έτσι. Έχουμε πολλή εθελοντική εργασία και θέλουμε τη συμμετοχή του κόσμου», επεσήμανε.
Ο Ερασιτέχνης κάνει άνοιγμα στον κόσμο της ομάδας για να μεγαλώσει το σύλλογο (στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν λιγότερα από 100 μέλη…) και βέβαια να αποκομίσει έσοδα. «Ανακοινώνω ότι από την επόμενη εβδομάδα μικραίνει η συνδρομή στα 60 ευρώ στον Ερασιτέχνη και όποιος θέλει εγγράφεται με απλή αίτηση και φωτοτυπία ταυτότητας. Μπορεί ο οποιοσδήποτε Παναθηναϊκός να γίνει μέλος. Επίσης σε καθένα από τα ομαδικά αθλήματα θα βγει ένα διαρκείας κόστους 30 ευρώ αλλά και ένα ενιαίο διαρκείας 70 ευρώ. Για όσους μπορούν να βοηθήσουν παραπάνω θα βγει VIP εισιτήριο 100 ευρώ για το κάθε άθλημα», υποστήριξε ο Μιχαλαριάς.
Ακολούθησαν ερωτήσεις:
-          Ο πρώτος στόχος ποιος είναι;
«Το ζήτημα είναι να γίνει ένα συνολικό πλάνο και να τρέξουμε την κατάσταση. Έχουν έρθει χρέη πολλαπλάσια μόνο και μόνο γιατί δεν εκπροσωπηθήκαμε σε δικαστική διαμάχη και από εκεί που χρωστάγαμε 10 δραχμές τώρα έχει πάει 30. Σκοπός είναι να μην δημιουργηθούν νέες εκκρεμότητες και σιγά- σιγά να μειώσουμε το χρέος».
-          Θα βγουν ονόματα για το ποιοι φταίνε για την οικονομική κατάσταση του Ερασιτέχνη;
«Θα βγει πότε έγιναν ποια χρέη και τότε ο κόσμος θα μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του».
-          Πότε τελειώνει ο λογιστικός έλεγχος;
«Σίγουρα θα πάρει όλο το υπόλοιπο του καλοκαιριού οπότε από Σεπτέμβριο θα κάνουμε το πλάνο μας.  Γι΄ αυτό και είμαστε πολύ φειδωλοί για τα πλάνα μας. Μας καίνε τα ομαδικά αθλήματα αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος να χαλάσει θα πετύχουμε να μην χρωστάει ο Παναθηναϊκός τίποτα μετά το τέλος αυτής της σεζόν, όπως σε μεγάλο βαθμό έκανε η διοίκηση Μακρόπουλου. Υπάρχει ένα μικρό υπόλοιπο από την ΠΑΕ που θα μπει τώρα γιατί είμαστε σε συνεννόηση με την ΠΑΕ».
-          Πού βρισκόμαστε στο θέμα της σύμβασης με την ΠΑΕ για την εκμίσθωση της Λεωφόρου;
«Είμαστε σε συζητήσεις, έχουμε καλό επίπεδο συνεννόησης και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε ποσά».
-          Υπάρχουν ενέργειες στα σκαριά για άλλα έσοδα;
«Εκτός από τη συνδρομή εκπονείται χορηγικό πρόγραμμα για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε χορηγούς. Τυπώνουμε ένα ενημερωτικό. Θα είναι επίσης οι συνδρομές στις ακαδημίες. Δεν γίνεται να έχεις στην κολύμβηση 730 παιδιά και να μην έχεις έσοδα. Θα αλλάξει και ο τρόπος καταβολής των συνδρομών. Σκεφτόμαστε να γίνουν κάποια έργα στη Λεωφόρο για να στηριχθούν περισσότερο οι ακαδημίες».
-          Με την ΠΑΕ υπάρχει συνεννόηση για περαιτέρω βοήθεια;
«Είμαστε διοίκηση εδώ και μόλις δύο εβδομάδες και έχουμε οργασμό ιδεών. Έχουμε πολλές σκέψεις. Θέλουμε να λειτουργήσουμε ενωτικά. Πάνω απ’ όλα είμαστε οπαδοί και αυτό κάποιες φορές λένε ότι είναι μείον μας. Θέλουμε να λειτουργήσουμε σαν την κόλλα που θα λειτουργήσει σαν να είμαστε ένα. Υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με όλους τους φορείς του Παναθηναϊκού και για πρώτη φορά μπορεί να υπάρξει στην πραγματικότητα το ενιαίος και αδιαίρετος».
-          Εγκαταστάσεις πέριξ της Λεωφόρου έχετε σκεφτεί;
«Είμαστε η ομάδα της Αθήνας και έχουμε μηδέν ώρες σε κλειστά γυμναστήρια της Αθήνας. Δεν γίνεται ο Ερασιτέχνης να έχει τόσο άσχημη αντιμετώπιση από το Δήμο Αθηναίων. Έχουμε χρέος 2.000 ευρώ στο Δήμο και το έχουμε διακανονίσει και αυτό που πήραμε είναι κάποιες ώρες για το Γουδί. Μπορούμε να δημιουργήσουμε κλειστό, άπλετος χώρος πίσω από το γήπεδο της Λεωφόρου».
-          Για την Κυψέλη έχετε κάνει κάτι;
«Έχουμε συμφωνία με τον Πανελλήνιο. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Υπάρχει επίσης η προοπτική δημιουργίας ενός νέου πολυχώρου. Μπορεί να έχουμε μια συνεργασία με το ΟΑΚΑ για το στίβο. Στόχος είναι να υπάρξουν ακαδημίες του Παναθηναϊκού σε όλη την Ελλάδα».
-          Ποια η θέση σας για το θέμα του γηπέδου και της Διπλής Ανάπλασης;
«Καλώς ή κακώς έχουν υπογραφεί κάποια πράγματα υπό άλλες συνθήκες και δεν θέλω να τα κρίνω. Θέση μας είναι να μην φύγει ο Παναθηναϊκός από τη Λεωφόρο και επιθυμία μας το νέο γήπεδο να γίνει στη Λεωφόρο. Και να πρασινίσει όλη η Αλεξάνδρας από την Κηφισίας έως το Πεδίο του Άρεως. Υπάρχει κοινή γραμμή για πρώτη φορά στο θέμα του γηπέδου στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Θα προσπαθήσουμε να φύγουμε από τη Διπλή Ανάπλαση και να προστατέψουμε απόλυτα τα συμφέροντα του Ερασιτέχνη, σεβόμενοι πάντα τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν. Διερευνούμε νομικά όλες τις πτυχές του θέματος».
Για το τέλος ο Μιχαλαριάς άφησε το μήνυμά του στον κόσμο, «Όλοι μαζί οι φίλαθλοι μπορούμε να βγάλουμε τον Παναθηναϊκό από το τέλμα. Το καράβι έχει ανάποδους ανέμους αλλά θα το φέρουμε σε ίσιο δρόμο». Όσο για τον Καρανάσο επεσήμανε: «Όσοι θέλουν να βοηθήσουν, εδώ είμαστε. Ο Παναθηναϊκός χτίζεται. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα νέο οικοδόμημα και έχουμε την ανάγκη της βοήθειας όλων.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου