create your own banner at mybannermaker.com!

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού και της Αθήνας

Το "Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας - Αττικής 2021" αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού να αποκτήσει ένα σύγχρονο γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να συμβάλλει στη μετατροπή της πρωτεύουσας σε μοντέρνα μητρόπολη.

Η εκπεφρασμένη θέση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού τάσσεται υπέρ της πλήρης ανακατασκευής του "Απόστολος Νικολαΐδης" με μία σύγχρονη μορφή, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ομάδας και θα εξασφαλίσει την οικονομική εξυγίανση και βιωσιμότητα του συλλόγου.
Η ΠΑΕ συντάσσεται με τη θέση του Ερασιτέχνη και εκτιμά ότι η ανέγερση της νέας πράσινης έδρας στο χώρο της Περιβόλας είναι εφικτή υπόθεση, για αυτό και ο πρόεδρος, Γιάννης Αλαφούζος έχει αναθέσει τις μελέτες σε Άγγλο μηχανικό και έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία.
Η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής των Αμπελοκήπων και συμπεριλαμβάνει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στη δημιουργία ενός πάρκου - πνεύμονα πρασίνου με τα Προσφυγικά, το Λυκαβηττό και το Πεδίο του Άρεως.
Όσο για το Δήμο Αθηναίων, αυτός παραμένει επιδεικτικά απών και αντί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της μεγάλης ομάδας της πρωτεύουσας, ακολουθεί μία αντιπαναθηναϊκή πολιτική και αμφισβητεί τα δικαιώματα του Ερασιτέχνη.
Η Αθήνα του 2021
Τη στιγμή που η παναθηναϊκή οικογένεια έχει προκρίνει την παραμονή της στην ιστορική της έδρα, η Διπλή Ανάπλαση... προχωρά ακάθεκτη. Προ ημερών, έγινε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με προεδρεύοντα τον υπουργό, Γιάννη Μανιάτη, με θέμα το νέο "Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας - Αττικής 2021".
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων, Γιάννης Πυργιώτης, η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), Βιβή Μπάτσου, η αντιπρόεδρος του ΟΡΣΑ Δάφνη Μπαρμπαγιανέρη, καθώς επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, του ΟΡΣΑ και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού.
Το αντικείμενο αφορούσε την ανάλυση του πλάνου του ΟΡΣΑ για τη μετατροπή της Αθήνας σε μία σύγχρονη μητρόπολη. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται και η κατανομή των κονδυλίων για την κάλυψη του κόστους των εργασιών από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων.
Ενεργή η Διπλή Ανάπλαση
 
Αυτό που αφορά τον Παναθηναϊκό και προέκυψε από τη σύσκεψη είχε σχέση με τη Διπλή Ανάπλαση. Το πρότζεκτ παραμένει ενεργό και συμπεριλήφθηκε στον κεντρικό σχεδιασμό, ενώ προβλέφθηκαν τα κονδύλια που απαιτούνται για τα περιφερειακά έργα.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η όλη εικόνα του σχεδίου για την αλλαγή της Αθήνας, περιλαμβάνει το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και τη δημιουργία χώρου πρασίνου έκτασης 200 στρεμμάτων που θα εκτείνεται μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, τη διπλή ανάπλαση της περιοχής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και του Ελαιώνα που θα προσδώσει πάνω από 400 στρέμματα πρασίνου στο Αστυ, την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον Βοτανικό, τη μετεγκατάσταση των ΚΤΕΛ Κηφισού στον Ελαιώνα (ΣΥΛ), τη δημιουργία συνεχούς δικτύου από τον Ελαιώνα μέχρι τον Ρέντη, όπου μια καλή σκέψη είναι και η μετεγκατάσταση της λαχαναγοράς και η δημιουργία εκθεσιακού χώρου.
Ακόμη προωθείται η μείωση των συντελεστών δόμησης στις περιοχές κατοικίας, η μετατροπή της Βασιλίσσης Ολγας και της Πανεπιστημίου σε άξονες πεζών, ποδηλάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και ο επανασχεδιασμός των λεωφόρων Αμαλίας, Πειραιώς και Πατησίων.
Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και εφόσον τελικά υλοποιηθεί, θα μεταβάλλει ριζικά τη μορφή και τη δομή της πρωτεύουσας.
Η θέση του Παναθηναϊκού
Δυστυχώς, στη σύσκεψη δεν λήφθηκαν υπόψη οι νέες θέσεις της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και η Διπλή Ανάπλαση προχωρά με το ισχύον νομικό καθεστώς. Στον αντίποδα, το θετικό είναι ότι προβλέπονται κονδύλια για την ανάπλαση της περιοχής των Αμπελοκήπων, γεγονός που σημαίνει ότι οι χώροι πέριξ του "Απόστολος Νικολαΐδης" θα αναμορφωθούν.
Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να μεταφέρει με σαφήνεια τις θέσεις του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και να διεκδικήσει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα τον κρατήσουν στην ιστορική έδρα του, θα διατηρήσουν τα δικαιώματα του και θα εξασφαλίσουν την οικονομική αυτάρκεια και βιωσιμότητα του.
Κάθε περιοχή για να αναπτυχθεί χρειάζεται έναν πυλώνα ανάπτυξης και ο Παναθηναϊκός μπορεί παίξει αυτό το ρόλο για τους Αμπελόκηπους. Η παραμονή του, εκτός από τη συναισθηματική αξία, έχει τη δυναμική να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, μεταβάλλοντας το status quo.
Όσο για τον Ελαιώνα, εκτός από το εμπορικό κέντρο που άρχισε να αναγείρει ο Μπάμπης Βωβός και πλέον έχει περάσει στην κατοχή της Alpha Bank, αρκετές επιχειρήσεις και νοσοκομεία έχουν προγραμματίσει τη μετεγκατάσταση τους στο Βοτανικό και θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση. Κοινώς, δεν είναι αναγκαία πλέον η μετακόμιση του Παναθηναϊκού για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης.
 
Σε δημόσια διαβούλευση
Το σχέδιο βρίσκεται στο καθεστώς της δημόσιας διαβούλευσης, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει την άποψη του και να ζητήσει αλλαγές, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους του υπουργείου. Συνεπώς, επιβάλλεται ο Παναθηναϊκός να συμμετάσχει και οι ανάγκες του να γίνουν σεβαστές.
Το "Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας - Αττικής 2021" είναι η μεγάλη ευκαιρία της Αθήνας ώστε να καταστεί μία μοντέρνα μητρόπολη και συγχρόνως, η μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να αποτελέσει μέρος του σχεδίου, αποκτώντας ένα σύγχρονο γήπεδο και συμβάλλοντας στην αλλαγή της εικόνας της πρωτεύουσας.
Άλλωστε, ανέκαθεν ο Παναθηναϊκός ήταν ο καλύτερος πρεσβευτής της Αθήνας, μία συνεχής διαφήμιση για την πρωτεύουσα της χώρας και είναι αδιανόητο να μην του ανταποδοθεί το ελάχιστο των όσων έχει προσφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου