Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Superbasket

Αλβέρτης

Αλβέρτης, ο ειρηνοποιός

Η τωρινή εικόνα του παραπέμπει σε… Ροβινσώνα Κρούσο, ίσως και σε φιγούρα βγαλένη από την Παλαιά ή Καινή Διαθήκη. Για τους φίλους του μπάσκετ και ιδιαίτερα για εκείνους του Παναθηναϊκού, αποτελεί το «ιερό χέρι» της πορτοκαλί μπάλας, αφού η σχέση του με τα αντίπαλα καλάθια συχνά υπήρξε εξωπραγματική. Εδώ και μερικές ημέρες, ωστόσο, ο μανδύας τον οποίο έχει φορέσει ο Φραγκίσκος Αλβέρτης δεν είναι άλλος από αυτόν του ειρηνοποιού.
Του Γιώργου Μπακόλα
Μόνο τυχαία δεν ήταν η ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον «Φράνκι» από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ανεξάρτητα των προπονητικών ικανοτήτων που ο 39χρονος πρώην διεθνής άσος καλείται να αποδείξει, διαθέτει το σπουδαιότερο προσόν, ώστε να κατευνάσει τα (οξυμένα από τις τελευταίες απογοητευτικές εμφανίσεις του Παναθηναϊκού) πνεύματα: καθολικό σεβασμό και αναγνώριση από τους «πράσινους» οπαδούς.
Ποιος θα τολμήσει να στραφεί εναντίον του Αλβέρτη σε ενδεχόμενη απώλεια των φετινών υπόλοιπων στόχων της ομάδας; Κανείς βέβαια! Εκεί βρίσκεται το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα του «τριφυλλιού»: με τον προστατευτικό μανδύα του πάλαι ποτέ ηγέτη του Εξάστερου να πλανάται επιβλητικά, το υπόλοιπο τιμ καλείται να διαμορφώσει μια πιο ελκυστική εικόνα για την ομάδα, η οποία και υλικό διαθέτει και φυσικά το απαιτούμενο κύρος για να διατηρηθεί στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Η επιλογή του Αλέρτη είναι τουλάχιστον έξυπνη στην παρούσα φάση. Άπαντες τον σέβονται, είναι ο συνδετικός κρίκος της παλαιάς εποχής με τη νέα, οπωσδήποτε θα έχει πίστωση χρόνου και το πιο σημαντικό είναι πως φέρεται ικανός να αναπτερώσει την ψυχολογία στο πράσινο στρατόπεδο.
Αν μάλιστα ο Φραγκίσκος εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, ίσως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να μακαρίζει την τύχη του που πήρε αυτή την απόφαση. Ποτέ δεν ξέρεις! Πριν από πολλά χρόνια, ο Παναγιώτης Γιαννάκης ανέλαβε εν μία νυκτί ολόκληρη Εθνική ομάδα με διόλου άσχημα αποτελέσματα. Ο Σκοτ Σκάιλς μας… καράφλιασε με τις ικανότητές του στο κουτσάρισμα του ΠΑΟΚ. Πολλές φορές, το τί εμπνέεις στους παίκτες είναι πιο σημαντικό και από τα τυπικά προσόντα (διπλώματα, προϋπηρεσία κλπ). Τα παραδείγματα πραγματικά αναρίθμητα.
Ο Αλβέρτης καλείται να κολυμπήσει στα βαθιά κι αν κάποτε ολόκληρο τμήμα πόλο του συλλόγου διαλύθηκε προκειμένου ο ίδιος να ντυθεί στα πράσινα σε ηλικία μόλις 16 ετών, ίσως τώρα μπορέσει να διαλύσει τα σύννεφα που έκαναν την εμφάνισή τους στους νταμπλούχους Ελλάδας. Ο ρόλος του ειρηνοποιού δεν είναι εύκολος, δεν είναι όμως και τόσο δύσκολος για έναν παίκτη πραγματικό τοτέμ για τον Παναθηναϊκό. Ως παίκτης είχε αποδείξει ότι δε φοβόταν να αναλάβει επιθετικές πρωτοβουλίες όταν η μπάλα ζεμάταγε. Πλέον, από το πόσο του προπονητή καλείται να δώσει την ώθηση για νέες επιτυχίες.
Και ποιος ξέρει; Ίσως με τη νέα αγωνιστική περίοδο να επιστρέψει στην Ελλάδα, για λογαριασμό της ομάδας, ένα άλλο πρόσωπο, που επι πολλά χρόνια ήταν βοηθός στον πάγκο με απόλυτη επιτυχία και φέτος διαπρέπει ως πρώτος προπονητής. Το μότο «με στιλ… ελληνικό» αρέσει σε πολλούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου