Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

ΘΥΡΑ 13

Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ

Τ. Μπαλτάκος: Καλά έκανε ο γιος μου
Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης          Ποτέ δεν γνωρίζεις ποιούς μπορείς να συναντήσεις ανάμεσα στους φανατικούς οπαδούς της «Θύρας 13», που γεμίζουν (κυρίως) τη μεγάλη εξέδρα, πίσω από τα γκολ – ποστ, στη δυτική πλευρά της Λεωφόρου.
          Οι χιλιάδες των νεαρών (και όχι μόνο) που ασφυκτιούν, στα μεγάλα σκαλοπάτια του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αποτελούν μια ανομοιογενή, αλλά θαυμάσια, μικρή κοινωνία της ελληνικής πραγματικότητας.
          Πόσο άλλο, μεγαλύτερο παράδειγμα χρειάζεται να έχει κάποιος, από τα τελευταία εντυπωσιακά και ατράνταχτα στοιχεία;! Τον πρόσφατα θανόντα 67χρονο διανοητή και φιλόσοφο Κωστή Παπαγιώργη που ήταν ρέκτης του Ποδοσφαίρου και της «Θύρας 13» και τον υιό Μπαλτάκο, τον 26 χρονών αξιωματικό των υποβρυχίων καταστροφών που (λέγεται ότι) είχε συλληφθεί με ένα καπνογόνο στα χέρια.
          Είναι αυτό το χαρακτηριστικό και συμπτωματικό συναίσθημα της ζωής που φέρνει πλάι –πλάι ανθρώπους με τόση διαφορά ηλικίας, φιλοσοφίας, σκέψης, θέσης, τάξης, αντίληψης αλλά ταύτισης λατρείας στο Ποδόσφαιρο και την ομάδα τους.
          Είναι αυτό που κάνει τον έγκριτο σχολιαστή Θανάση Νιάρχο, σε μια ανάλυση συσχετισμού να σημειώνει :
«Παρά το ενδεχόμενο ασυνεννοησίας τους, η αφετηρία παραμένει ενιαία» και να συνεχίζει λίγο παρακάτω : «Υπάρχει ένας κοινός τόπος όπου συναντιούνται όλοι οι άνθρωποι, σπουδαίοι και αφανείς, εγκληματίες και ενάρετοι. Σε βαθμό που να απορείς πώς αυτός ο κοινός τόπος, που είναι η αγάπη για τη ζωή, δεν γίνεται μια γέφυρα επικοινωνίας ώστε να συνεννοούμαστε καλύτερα μεταξύ μας. Γιατί χρειάζεται να αρρωστήσει κανείς και να είναι έτοιμος να πεθάνει προκειμένου να αποκτήσει μια ορατή μακροσκοπική, όταν δηλαδή τίποτα πια δεν έχει σημασία.»

          Και εμείς οι ολοκληρωμένοι φίλαθλοι, που βρισκόμαστε ανάμεσα τους, που δεν είμαστε ούτε φιλόσοφοι, ούτε βίαια σχολιαρόπαιδα, θέλουμε όλους να τους αγκαλιάζουμε και να τους έχουμε κοντά μας. Για να κερδίζουμε από τους πρώτους τη σοφία και να αποσπούμε από τους νέους τον δυναμισμό τους. Συγχρόνως δε, να προσπαθούμε όλοι μαζί να απολαμβάνουμε τη χαρά που προσφέρουν τα Σπορ. Όλα τα Σπορ. Με τη γνησιότητα και την καθαρότητα που τα εμπνευστήκανε οι προπάτορες μας και τα καλλιεργούν τώρα μόνο όσοι διαθέτουν ήρεμο βρετανικό φλέγμα.
http://palaimaxoipao1908.blogspot.gr/2014/04/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου