Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

ΑΑΑ


O ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ


111APOSTOLOS-KONTOS-FX-IANOYARIOS  
Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης

 Όταν είσαι «γέννημα θρέμμα» ενός τόπου, όσο και να σε τραβά κοντά του το Κέντρο, που τόσο δόξασες, κάποια στιγμή μετράς τις παραδοσιακές σου υποχρεώσεις, υπολογίζεις τις ευθύνες σου και επιστρέφεις στα πατρώα εδάφη, για να προσφέρεις τις δυνάμεις και τις γνώσεις που απέκτησες, εκεί που πρωτοένοιωσες τα σκιρτήματα της ζωής.
          Η αναφορά μου γίνεται για τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα, ηγέτη και άνθρωπο Απόστολο Κόντο, που στάθμισε τις συνθήκες με το κάλεσμα του τόπου του και με όλες τις δυνάμεις του έσπευσε να ανταποκριθεί ως υποψήφιος Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας.
          Είναι τόσο λαμπρή και δυνατή η πορεία του Απόστολου Κόντου στο ελληνικό Μπάσκετ που η αναφορά της θα εξαντλούσε χώρο και χρόνο. Θα ήταν όμως αδύνατον να μην αναφερθώ, έστω τηλεγραφικά, στα εξής:
          Η περίοδος 1971 – 1982, δεν ήταν η πλέον ένδοξη μόνο για τον Παναθηναϊκό με τα 9 πρωταθλήματα (με 194 νίκες) αλλά, με προπονητή τον Κώστα Πολίτη, ήταν αυτή που πιστοποίησε την ωριμότητα του εθνικού μας Μπάσκετ και της ελληνικής τεχνικής και διοικητικής ηγεσίας,μας προετοίμασε και μας χάρισε το πρώτο Χρυσό Μετάλλιο στο Ευρω – Μπάσκετ του 1987, με όσα φυσικά ακολούθησαν.
          Ο Απόστολος Κόντος δεν ήταν απλά ο πρωταγωνιστής της δεκαετίας του ’70, αλλά ακόμη ο μεγάλος σκόρερ όλων των εποχών αφού ακόμη κρατάει τα σκήπτρα με 6.815 πόντους στο ελληνικό πρωτάθλημα και 8.711 γενικά. Στα περίπου 20 χρόνια της αθλητικής του καριέρας, από τα πρώτα βήματα στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, μέχρι την Εθνική Ομάδα, υπήρξε ένα σύμβολο σταθερής αγωνιστικής δράσης, φιλάθλου πνεύματος και ηθικών αξιών.
          Είναι αυτή η μορφή πολυσυλλεκτικότητας των παικτών του Μπάσκετ που τον έκανε ιδιαίτερα κοινωνικό και φιλικό και τον προώθησε να εκφράζει και να συμβολίζει τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες. Επίσης να μεταφέρει – όπως ο ίδιος τις έχει γνωρίσει και τις πιστεύει – τις μελλοντικές τάσεις, που τόσο  έχει ανάγκη κάθε περιοχή.
          Και για μένα που πιστεύω ότι τον γνωρίζω εκ βαθέων, είμαι βέβαιος ότι οι επιδιώξεις του, με τη σημερινή νέα φιλόδοξη προσέγγιση, σε ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, είναι το αποτέλεσμα της ακλόνητης πίστης στις δυνάμεις του. Είναι η πλήρης κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και των αναγκών της για τη δημιουργική ανάπτυξη μιας αντιπροσωπευτικής δημοκρατικής ηγεσίας του ορθού λόγου και τίμιας αυτοδιοίκησης. 
          Βασικό κίνητρο του Απόστολου Κόντου αποτελεί η πολιτική δράση, αλλά με μοντέρνο σφικτό ρυθμό και στόχο την επιτυχία για το καλό του κοινού συμφέροντος.
          Η ισχύς της προσωπικότητας του Απόστολου Κόντου που τώρα αναδιπλώνεται σε νέα μορφή, εκφράζεται με τη δύναμη της φύσης ενός ανθρώπου που απελευθερώνει συσσωρευμένες αξίες και αισθήματα με μια απόλυτη  αγάπη για το καλό της γενέτειράς του. 
          Σε πρακτικό και συμβολικό επίπεδο ο Απόστολος Κόντος εκπροσωπεί σήμερα  τη Νέα Φιλαδέλφεια από την οποία απουσίαζε, αλλά ποτέ δεν έφυγε.

Ζούμε Μαζί - Απόστολος Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου