Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

ΕΣΟΑ


ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΣΟΑ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»






Αναμνηστική φωτογραφία, από την επίσκεψη στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού, αντιπροσωπείας της ΕΣΟΑ. Διακρίνονται εξ αριστερών προς τα δεξιά: Η Ειδ. Γραμματέας του ΣΕΟ Σοφία Παπαδοπούλου, ο Γεν. Γραμματέας της ΕΣΟΑ Γιώργος Λιβέρης, η Ειδ. Γραμματέας της ΕΣΟΑ Αγγελική Εξάρχου, ο Αν. Ταμίας της ΕΣΟΑ Διονύσης Λιβέρης, η Αντιπρόεδρος του ΣΕΟ Εύη Μωραϊτίδου και ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΟΑ Γιάννης Παληός.

Πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής 1/6, η προγραμματισμένη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΟΑ, επίσκεψη ενημέρωσης στο ανεγειρόμενο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», στον παλαιό Ιππόδρομο.
Η 6μελής αντιπροσωπεία, σε ένα μικρό πούλμαν, συνοδευόμενη από τον επιμελητή ενημέρωσης επισκέφθηκε όλους τους χώρους της ανεπτυγμένης έκτασης, όπου παλαιά ήταν το δέλτα των εκβολών   στη θάλασσα, του ιστορικού ποταμού Ιλισού. Ως εκ της φύσης του ο χώρος είχε από την αρχαιότητα παραποτάμια καλλιεργούμενα χωράφια και συσσωρευμένες επιχωματώσεις.
Ο σχεδιασμός προβλέπει δυο διακριτές λειτουργίες βασικών σύγχρονων πολιτιστικών εκφράσεων, αλλά κατ’ επιλογή, σε ενοποιημένο χώρο. Είναι η νέα Λυρική Σκηνή(με μεγάλη σχολή χορού) και η μεταφορά, σε ανάπτυξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Προφανώς η απόφαση να μην διαχωριστούν τα κτίρια προήρχετο από την επιθυμία του Ιταλού σχεδιαστή Ρέντζο Πιάνο, να υπάρξει αρκετός χώρος και για ένα πάρκο. Θα είναι με φυτά μεσογειακού χώρου, όπου θα κυριαρχεί η ελιά. Προτιμήθηκε η λύση αυτή καθώς προσφέρει ταχύτερη λειτουργία, αντοχή στη γειτονική αλμύρα και ενοποίηση με τον περιβάλλοντα χώρο. Προβλέπεται ότι περισσότερα από 1.200 δέντρα, μεγαλωμένα ήδη σε φυτώρια, θα μεταφερθούν στο χώρο.
Οι εργασίες του βασικού κτιρίου προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, από εκατοντάδες εργάτες, με 15 μεγάλους γερανούς και με δραστηριότητες Κυριακές και εορτές. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βρει τις εφαρμογές τους στο βασικό  κτίριο, κυρίως στην οροφή της Λυρικής Σκηνής, η οποία θα είναι μεγαλοπρεπής σε κλασσική αρχιτεκτονική. Εξωτερικά προτιμήθηκε σε ευρεία έκταση το μοντέρνο «στιλπνό» εμφανές μπετόν, χωρίς κατασκευαστικούς (εξωτερικούς) σχεδιασμούς, λόγω της αυστηρότερης μορφής του κτιρίου. Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι οπαδοί των γκράφιτι θα σεβαστούν το χώρο και τη δαπάνη των 600 εκατομμυρίων του Χορηγού.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει συμφωνία και για τη διαμόρφωση του χώρου μέχρι την παρακείμενη παραλία, όπου η εγκατάλειψη είναι προφανής. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια εξαιρετική συνολική προσφορά που θα αναδεικνύει την πρωτεύουσα, ενώ θα διασώζει τα εκεί Ολυμπιακά Ακίνητα φέρνοντας το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στις κορυφαίες θέσεις των Ελλήνων Ευεργετών. Προβλέπεται ότι το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» θα έχει ολοκληρωθεί το προσεχές έτος.
Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου