Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ''ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ  ΠΑΙΧΝΙΔΙ''
Νίκος Γεωργόπουλος

Το ποδόσφαιρο, είναι παιχνίδι. Πάει και τελείωσε. Ότι και να γίνει ότι και να κάνουμε αυτό δεν αλλάζει. Προσπαθούν να το συκοφαντήσουν, να το διασύρουν, να το φορτώσουν σαν υπαίτιο για ότι κακό μας συμβαίνει. Χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό εξακολουθεί να είναι παιχνίδι. Το λαϊκότερο και δημοφιλέστερο παιχνίδι παγκοσμίως.

Ποτέ δεν έφταιξε το ποδόσφαιρο για όλες τις αλητείες που συμβαίνουν επ ονόματί του. Έχει δύναμη το ποδόσφαιρο. Τεράστια δύναμη. Ακριβώς αυτή τη δύναμη, αυτή την επιρροή, που έχει στους λαούς της γης, είναι που εκμεταλλεύεται το Μεγάλο Κεφάλαιο. Ξεστρατίζοντας την αγάπη του κόσμου, μετατρέποντάς την σε πόλεμο. Το ποδόσφαιρο είναι η ίδια η ζωή.

 Τα παιδιά του κόσμου δεν χρειάζονται ξένες γλώσσες για να συνεννοούνται μεταξύ τους στο παιχνίδι. Στα γήπεδα του κόσμου όλοι μιλούν την ίδια γλώσσα. Το ποδόσφαιρο, ανήκει σε όλους, εκπροσωπεί όλες τις κοινωνικές τάξεις, όλα τα κόμματα. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει «δικό του». Είναι το μοναδικό άθλημα που για να το παίξεις πρέπει να αποφασίσεις το «εγώ σου» να το βάλεις στην υπηρεσία του «εμείς». Αλλιώς φεύγεις. Η συνεργασία με τους συναθλητές σου είναι αυτή που θα σε ανυψώσει, που θα σε αποθεώσει. Όμως από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα.

 Γιατί δεν είναι ποτέ δυνατόν αυτό το «παιχνίδι», αυτή η αστείρευτη πηγή πλουτισμού να περάσει απαρατήρητη από το Κεφάλαιο. Δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη παθιάζονται με την μπάλα ταυτίζοντας τη ζωή τους με την «ομάδα». Και το άθλημα, το παιχνίδι, το ποδόσφαιρο αρχίζει να γίνεται «ρουλέτα», στημένα παιχνίδια, στοιχήματα κλπ. Οι πολυεθνικές εταιρίες γνωρίζουν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται. Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν ενσωματώσει το ποδόσφαιρο στις δουλειές τους. Το ίδιο και οι κυβερνήσεις, ο υπόκοσμος, οι τζογαδόροι και όλο το κακό συναπάντημα. 

Σήμερα το ποδόσφαιρο βρίσκεται στα χέρια της άρχουσας τάξης η οποία και καθορίζει με τους ανθρώπους της μέσω των μεγάλων ποδοσφαιρικών οργανισμών, UEFA - FIFA τον τρόπο λειτουργίας του. Περιφρονώντας τους ανθρώπους των κερκίδων που όμως τους χρησιμοποιούν για τα συμφέροντά τους. Και το περίεργο της υπόθεσης ποιο είναι, ότι το ποδόσφαιρο, το παιχνίδι δεν έχει απολύτως καμιά ευθύνη για ότι συμβαίνει γύρω του. 

Είναι εντελώς αθώο. 

Για αυτό και λατρεύεται για αυτό και ανήκει σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να του βάλει ταμπέλα, δεν έχει ιδιοκτήτη. Είναι ένα παιχνίδι απρόβλεπτο στο οποίο όλα μπορούν να συμβούν, για αυτό και γοητευτικό. Το ποδόσφαιρο είναι αθώο.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 40. Κατοχή – Εμφύλιος στην Οδό Ασκληπιού, χωμάτινος τότε δρόμος, μεταξύ Τσιμισκή και Βουλγαροκτόνου ήμασταν καμιά δεκαριά πιτσιρικάδες μέσα στις σφαίρες και το χαλασμό με τις μανάδες μας να φωνάζουν, εμείς με ένα πάνινο τόπι χαλάγαμε τον κόσμο. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Γι αυτό και λατρεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου