Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

 logo-big-transp
ΤΟ ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ 1896
ΕΚΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΑ 230.000 ΕΥΡΩ

          Ο διάσημος Βρετανικός Οίκος Δημοπρασιών «Σόθμπις» πριν λίγες ημέρες παρουσίασε ένα Αργυρό Μετάλλιο των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896, το οποίο δημοπρατήθηκε έναντι του ποσού των 230.000 Ευρώ.
          Δεν έγινε γνωστός ο αγοραστής, αλλά ούτε και ο πωλητής.
          Τα Αργυρά Μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων απονέμοντο μόνο στους  πρώτους νικητές κάθε αγωνίσματος, τα οποία ήσαν 43. Οι 2οι και 3οι ουδεμία τιμητική διάκριση λάμβαναν.
          Οι χώρες οι οποίες μετείχαν στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών ήσαν 14 με τα περισσότερα Μετάλλια να έχουν κατακτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες (11) η Ελλάδα (10) και η Γερμανία (6).
          Το Αργυρό Μετάλλιο του 1896 φέρει από την εμπρόσθια όψη του τη μορφή του αρχηγού των Θεών Δία με την υδρόγειο στο δεξί χέρι του και πάνω της τη Θεά Νίκη. Στην οπίσθια όψη του υπάρχει η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα. Ένα ακριβές αντίγραφο του Αργυρού Μεταλλίου του Σπύρου Λούη είχε παρουσιάσει η ΕΣΟΑ μαζί με Ολυμπιακά Νομίσματα και Ολυμπιακά Γραμματόσημα στο «Σπίτι του Αθλητού» στο Λονδίνο το 2012 κατά την τέλεση των ΧΧΧ Ολυμπιακών Αγώνων.
          Άλλα Μετάλλια τα οποία επίσης δημοπρατήθηκαν την ίδια ημέρα από τον Οίκο «Σόθμπις» ήσαν τα εξής:
          Ποδοσφαιρικό Μετάλλιο από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966: 173.000 Ευρώ.
Χρυσό Μετάλλιο των Χειμερινών Ολυμπιακών του 1976: 71.500 Ευρώ.
Χάλκινο Μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σαιν Λούις το 1904: 23.000 Ευρώ.
Με την ευκαιρία να αναφέρουμε τα 10 ονόματα των Ελλήνων Αθλητών οι οποίοι κατακτήσανε πρώτη θέση, σε 6 Αθλήματα στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών το 18986.
ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ (ΣΤΙΒΟΣ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΟΚΙΝΗΣ (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑΣ (ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ (ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ)
ΛΕΩΝ ΠΥΡΓΟΣ (ΞΙΦΑΣΚΙΑ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (ΞΙΦΑΣΚΙΑ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ)
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ)

Να σημειωθεί ότι από το 2004 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καθιέρωσε τα Ολυμπιακά Μετάλλια από τη μια όψη τους υποχρεωτικά να φέρουν τη Νίκη του Παιωνίου, αυτή την οποία ο ΣΕΓΑΣ από μακρού χρόνου έχει καθιερώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου