Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΑΞΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ 
ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤ 

Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης 


Κακώς. Πολύ κακώς, όμως αυτόματα, πάντα υπάρχει σύγκριση μεταξύ Μπάσκετ και Ποδοσφαίρου στον Ευρωπαϊκό χώρο. 
Ένθεν και ένθεν οι απόψεις. Από τις πλέον απλές μέχρι τις πολύπλοκες αντιπαραθέσεις. 
Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα κανείς συσχετίζει τα διάφορα Σπορ και ακόμη δυσκολότερα τις εποχές. 
Πάντως οι 6 κατακτήσεις του Παναθηναϊκού στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα Μπάσκετ Συλλόγων και ο θρίαμβος της Εθνικής Ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό του 2004 ερεθίζουν τους αμφισβητίες. 
Δεδομένο ότι στον Ευρωπαϊκό χώρο τα δυο Αθλήματα ακολουθούν μια δική τους πορεία που είναι εντελώς ξεχωριστή. 
Το Ποδόσφαιρο π.χ άρχισε από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Δηλαδή ήταν ήδη γνωστό και αγαπητό εδώ και 130 χρόνια, άσχετα εάν μέχρι τότε ουδεμία διεθνής οργάνωση υπήρχε. Αντίθετα το Μπάσκετ εισήλθε στους 11ους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 με καλύτερη ομάδα της Ευρώπης την Πολωνία στην 4η θέση. 
Στη μακροβιότερη διοργάνωση Ποδοσφαίρου που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες (119 χρόνια) το Ποδόσφαιρο έχουν κατακτήσει 13 Εθνικές Ευρωπαϊκών χωρών (Βρετανία, Δανία, Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Ουγγαρία, ΕΣΣΔ, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Γαλλία και Ισπανία) με τη Νορβηγία και στις γυναίκες. 
Αντίθετα στο Μπάσκετ το έχουν κατακτήσει μόνο 2 χώρες: ΕΣΣΔ (Α – Γ) και Γιουγκοσλαβία. 
Να εξαιρέσουμε τις αντιπροσωπευτικές ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες Μπάσκετ ή Ποδοσφαίρου που η αδυναμία τους τις κάνει μη υπολογίσιμες και οι οποίες είναι οι εξής: Ανδόρα, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ, νησιά Φερόες. 
Μια διευκρίνιση είναι απαραίτητη πριν προχωρήσω. Στον Αθλητισμό γενικά αναγνωρίζονται περισσότερες Εθνικές Ομάδες από όσες χώρες περιλαμβάνονται στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Π.χ η ΔΟΕ δέχεται στους Ολυμπιακούς 208 χώρες, η FIBA 218, η IAAF 215, η FIFA 2012 κ.λ.π. 
Στην Ευρώπη καταμετράται αθλητική υπόσταση 51 χωρών (με το Ισραήλ), χωρίς να υπολογίζεται η Σκωτία, η οποία πάντως έχει δικό της πρωτάθλημα. Εκτός από τις Ευρωπαϊκές Χώρες που έχουν διακριθεί στους Ολυμπιακούς σε Ποδόσφαιρο ή Μπάσκετ, υπάρχουν άλλες 18 με υπολογίσιμη (λιγότερο ή περισσότερο) αθλητική δράση. Αυτές είναι οι εξής: Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Δανία, Κύπρος, Κόσσοβο, Σκόπια, Ιρλανδία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ελβετία, Σουηδία και Σλοβακία. 
Στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ μετείχαν στα προκριματικά 24 ομάδες και ανάμεσα σ’ αυτές δεν ήσαν π.χ η Ρουμανία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο κ.λ.π. που έχουν αξιόλογο Μπάσκετ. Αντίθετα μετείχαν χώρες που διακρίνονται  το ίδιο καλά σε αμφότερα τα Σπορ. Π.χ η Ιταλία το 1937 κέρδισε το Ευρωμπάσκετ, η Γαλλία το 1948 κατάκτησε το Ασημένιο Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, η Σερβία συνεχίζει την μεγάλη ιστορία της Γιουγκοσλαβίας, η Γερμανία κ.λ.π 
Σ’ αυτές τις χώρες με τη διπλή αξιοσύνη, το 2004 περιλαμβανόμαστε και εμείς ως χώρα, μικρή αλλά ικανή, αφού είχαμε κερδίσει τόσο Ευρωμπάσκετ, όσο και το Ευρωπαϊκό Ποδοσφαίρου τη χρονιά εκείνη. Αλλά από τότε έχει τρέξει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες του Τίβερη. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου