Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

Η αναγνώριση του σουτέρ

Η αναγνώριση του σουτέρ

kontos papageor

8888888

γράφει 
ο Απόστολος Κόντος
Αποκτά πλέον μεγάλη βαρύτητα στο σύγχρονο μπάσκετ η ευστοχία μιας ομάδας, με ιδιαίτερη επισήμανση στα σουτ 3 πόντων.
Πολλές ομάδες έχουν άριστους σουτέρ που δεν περιορίζονται  μόνο στους περιφερειακούς παίκτες, αλλά και στους ψηλούς της. Δεν μας εκπλήσσει  πλέον καθόλου να βγαίνουν και να σουτάρουν έξω από το καλάθι, σέντερ φόρ 2.10-2.15 μ.
Το σύγχρονο μπάσκετ απαιτεί σουτέρ με σταθερότητα και υψηλά ποσοστά σκοραρίσματος.
Το επιχείρημα – κλισέ «σήμερα ήταν στη μέρα του», για μένα προσωπικά δεν ισχύει. Δεν μπορεί ένας παίκτης να σκοράρει απ΄όλες τις θέσεις  και στον επόμενο αγώνα να τον …ψάχνεις.
Όλοι τώρα συνειδητοποιούμε ότι εάν ένας παίκτης δεν μπορεί να απειλεί το καλάθι περιφερειακά και διαθέτει μονοδιάστατη επιθετική κίνηση την διείσδυση, τότε πολύ δύσκολα θα μπορεί να πλησιάσει το καλάθι και να σκοράρει .
Στον καλό σουτέρ απαιτείται  φαντασία, σταθερότητα ,αλλά το  σημαντικότερο  όπλο του είναι η ψυχρότητα. Προϋπόθεση ενός καλού σουτέρ είναι η ποικιλία του στο παιχνίδι, δηλαδή να φεύγει στον αιφνιδιασμό, να απειλεί με διείσδυση, να παίζει πολύ καλά χωρίς μπάλα, να βάζει εύκολα καλάθια και να κινείται έτσι μέσα στον αγώνα που να κάνει τους αντιπάλους να … ξεχνούν ότι είναι σπουδαίος σουτέρ και να μη μπορούν να τον …διαβάσουν!
Ένας εκ των κορυφαίων σουτέρ του Ελληνικού μπάσκετ,  ο σπουδαίος Χάρης Παπαγεωργίου, σε μεγάλη μέρα σε είχε … σκοτώσει με 30άρες ή 40αρες (και χωρίς να υπάρχει το τρίποντο), ενώ στις λίγες μέτριες ημέρες του, σου είχε βάλει εύκολα 15-20πόντους ! Έτσι τόσο απλά… Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και τονΦραγκίσκο Αλβέρτη.
Πολλοί παίκτες σουτάρουν με υψηλά ποσοστά ευστοχίας όταν είναι ξεμαρκάριστοι. Αντίθετα με πίεση και μαρκαρισμένοι, τα ποσοστά τους πέφτουν κατακόρυφα! Ο σουτέρ ο αξιόπιστος, με πίεση ή χωρίς πίεση, σουτάρει με τα ίδια ποσοστά και σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνεται το σουτ του.
Σήμερα έχουμε εξαιρετικούς σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση, πολλούς όμως τους χαρακτηρίζει σε τι μέρα καλή η κακή βρίσκονται . 
Θα ήθελα να προσθέσω κάτι που έχει τεράστια σημασία. Στους μεγάλους αθλητές θυμάσαι τα άσχημα παιχνίδια τους. Τι να πρωτοθυμηθείς δηλαδή από τον Γκάλη, τον Γιαννακη, τον Κορωναίο κα άλλους σπουδαίους του Ελληνικού μπάσκετ, όταν το αυτονόητο ήταν τα αμέτρητα καλά παιχνίδια τους.Εύκολα λες σήμερα ήταν σε καλή ημέρα, αλλά ακόμα ποιο εύκολα λες σήμερα ήτανε σε κακή αγωνιστική ημέρα.
Ένα είναι το βασικό συμπέρασμα. Ο καλός σουτέρ, ο χαρισματικός, έχει μερικά στάνταρτ που δεν μπορεί να έχουν διακυμάνσεις. Τη μία ημέρα δηλαδή 60% - 70% (ευστοχία)  και την επομένη 10% -20 %.!  
Το μπασκετ θέλει σταθερούς σουτέρ με σταθερή απόδοση και όχι «σαν τους χαρτοπαίκτες… που ελάχιστες φορές οι τσέπες τους έχουν χρήματα  – διότι τις περισσότερες φορές είναι χαμένοι», όπως έλεγε ο σοφός, αείμνηστος Πατριάρχης του Ελληνικού μπάσκετ Φαίδωνας Ματθαίου, όταν ήθελε να καυτηριάσει τους σουτέρ που την μία ημέρα ήταν πολύ καλοί και στον επόμενο αγώνα κάκιστοι !
http://www.basketnews.gr/portal/apostolos-kontos/9373-i-anagnorisi-tou-souter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου