Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016
ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ
ΔΟΞΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΗ ΘΛΙΨΗ

Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης
          Η Κυριακή 6 Μαρτίου 2016,πιθανόν να μείνει στην ιστορία του Ελληνικού, αλλά και του διεθνούς Αθλητισμού για μερικά μοναδικά ρεκόρ που την χαρακτηρίζουν  και τα οποία εκφράζουν τη δυναμική των Αθλητών, όπως επίσης για άλλα επιτεύγματα σπάνια που θα μείνουν σαν ιστορικά βήματα, αλλά και για κάποιες ενέργειες που μάλλον προκαλούν θλίψη.
          Πολύ σπάνια στο χώρο της αθλητικής οικογένειας και των επιτευγμάτων της τόσα πολλά στοιχεία, που συνθέτουν το αγωνιστικό γίγνεσθαι, κατορθώθηκε να συναθροιστούν σε μια Κυριακή, ή έστω ένα week end.
          Κατ’ αρχήν η Ομάδα Μπάσκετ του Παναθηναϊκού κέρδισε το Κύπελλο Ελλάδος 2016, ως πρώτος από τους φετινούς στόχους της. Επιτυχία του Παναθηναϊκού να το κατακτήσει, αλλά και επιτυχία της διοργανωτικής αρχής να επιτύχει έναν θαυμάσιο Τελικό, ενώ στο Ποδόσφαιρο ακόμα ψάχνουν να βρουν μια αξιοπρεπή λύση στα προβλήματά τους.
          Βέβαια είναι γνωστό ότι ήταν ο Τελικός του 41ου Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά οι ασχολούμενοι με τα στατιστικά του Μπάσκετ διχάζονται εάν ο τίτλος για τον Παναθηναϊκό ήταν ο 17ος ή 18ος, ενώ είναι βέβαιοι ότι γενικά και συνολικά είναι ο 58ος τίτλος του Συλλόγου.
          Οπωσδήποτε σίγουρο είναι ότι έκανε διαφορά στο σκορ με 47 πόντους, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 40 πόντοι από το παιχνίδι τελικού του 1987: 110 – 70 μεταξύ Άρη και Πανελληνίου.
          Ως πλέον πολύτιμος παίκτης αναδείχθηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Όχι ακριβώς για τη συγκεκριμένη απόδοσή του στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά για την τόσο πολύτιμη συνολική προσφορά του. Στο Χόλυγουντ έχουν καθιερώσει ένα OSCAR ακριβώς με αυτή την έννοια. Διότι σκεπτόμενοι τυπικά (εκεί στο Λος Άντζελες) γνωρίζουν ότι πάντα μπορεί να υπάρχει ένας Καλάθης που έτσι βρίσκεται αδικούμενος.
          Ο αγώνας είχε και ένα άλλο ρεκόρ. Ποτέ τόσοι πολλοί μπαμπάδες, έφεραν τόσα πολλά παιδιά για να τους φορέσουν τα δικά τους Μετάλλια. Φυσικά από τους 24 παίκτες (και οι 12 σκόραραν για τον ΠΑΟ) σχεδόν οι περισσότεροι έχουν παίξει, παίζουν ή θα παίξουν στην Εθνική μας ομάδα.
          Μιας που αναφέρθηκα στα παιδιά θα ήταν λάθος να μην μνημονεύσω το 2ο Παγκόσμιο ρεκόρ σε ελάχιστο χρόνο. Είναι το 5.54 στο επί Κοντώ του 17χρονου Καραλή της Κηφισιάς που αγωνιζόμενος στην κατηγορία Παίδων, το πέτυχε στην Τσεχία. Έτσι   σήμερα η χώρα μας έχει στο αγώνισμα αυτό 2 αρσενικά και 2 εκπροσώπους του ασθενούς φύλλου να κυριαρχούν στον πλανήτη. Είναι η συνέχεια αυτή του Ρήγα Ευσταθιάδη, του Χρήστου Παπανικολάου, του Γιώργου Ρουμπάνη, του Δημήτρη Κυτέα κ.λ.π.
          Στα ευχάριστα και η επιστροφή του Αργεντινού Λέτο στην Παναθηναϊκή ενδεκάδα. Όχι πως αυτή ήταν τρομερή, αλλά δεν υπάρχει κάτι καλύτερο σε κάθε συλλογική ύπαρξη να πηγαίνει ο παίκτης εκεί που νοιώθει άνετα και στις κερκίδες να γνωρίζουν ότι αυτούς τους λατρεύει.
          Τα παραπάνω είναι τα καλά και ευχάριστα. Έχουμε όμως και τα περίεργα.
          Στην Αγγλία η Λέστερ με «Μπάτζετ» 50 εκατομμυρίων και αποτυχημένο προπονητή στην Ελλάδα βρίσκεται με 5 βαθμούς μπροστά στη Βαθμολογία. Στην Ελλάδα ο ΠΑΟΚ με 35 μύρια «Μπάτζετ» περνάει έναν εφιάλτη.
          Στην Αγγλία (πάλι) τα πρακτορεία στοιχημάτων προσφέρουν τώρα, σε όσους επιθυμούν, μειωμένο το κέρδος που θα είχαν οι στοιχηματίσαντες εάν η Λέστερ βγει πρωταθλήτρια. Θέματα συμφωνίας είναι τα πάντα και συμφέρει. Αντί για 300.000 λίρες στο τέλος (εάν βέβαια τα πάρει) φύγε τώρα με 50.000 και απαλλάξου από την αγωνία.
          Αλλά υπάρχουν και τα θλιβερά. Δυστυχώς, μόνο στην Ελλάδα.
          Το Κύπελλο Ελλάδος Ποδοσφαίρου διεκόπη πριν φτάσει στην τελική φάση. Διότι η Πολιτεία φοβήθηκε ότι δεν θα έφθανε, αλλά και εάν έφθανε δεν θα τελείωνε. Η πλεονεξία να τοποθετούμε παντού τον διαιτητή Παππά μοιραία μας έφθασε στο απροχώρητο. Ο ίδιος διαιτητής για το ίδιο συμβάν έχει διαφορετική απόφαση με κριτήριο βέβαια τις προτιμώμενες εκτιμήσεις της στιγμής.
          Βεβαίως ο Υπουργός περνάει μια ταλαιπωρία, τόσο στο Γραφείο του όπου τον τυραννούν, όσο και μέσα στην άβολη κλούβα με την οποία είναι αναγκασμένος να μετακινείται. Και ενώ στην FIFA τον πρόεδρο – Λογιστή τον καθάρισαν με σύντομες διαδικασίες, στην Ελλάδα ο Ζακυνθινός Κοντωνής δεν γνωρίζει πώς θα απαλλαγεί από τον Έλληνα Λογιστή – Πρόεδρο.
          Αλήθεια δεν είναι περίεργο πως οι  Λογιστές κατορθώνουν να αναρριχώνται και μάλιστα τόσο ψηλά;

          Αλλά ας κλίσουμε με ένα ευχάριστο. Ο Κολυμβητής του Παναθηναϊκού στα 200μ πρόσθιο Δημήτρης Κουλούρης, με χρόνο 2’11’’20 εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Επί τέλους. 
Στο Ρίο ο Κουλούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου