Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

ΤΟ ΡΙΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ  
ΤΟΥΣ 74+ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΣ


 Του Γιώργου Λιβέρη
Η Ολυμπιακή μας Αποστολή αρχίζει ήδη να λαμβάνει τον οριστικό σχηματισμό της. Όχι πως είναι ολοκληρωμένη η σύνθεση της αλλά πλέον είναι γνωστά τα Αθλήματα και τα πρόσωπα των Αθλητών, ίσως με κάποιες ενδεχόμενες νέες εισόδους. 

Βεβαίως σε αναμονή η συμμετοχή στα προκριματικά του Μπάσκετ και η επιλογή των 13 παιχτών του Πόλο. 
Είναι ενδιαφέρον ότι από τους 74 προκριθέντες 33 έχουν ήδη μετάσχει μια φορά. Μετά την επιλογή που θα έχουν οι πολίστες, ασφαλώς αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί και πιθανόν να φθάσει και τους 36 ή 37, δηλαδή στο 50% της συνολικής Αποστολής.  
Το ποσοστό είναι μεγάλο. Από ατομικής πλευράς δείχνει την αγάπη των Αθλητών για το Άθλημά τους και την επιθυμία τους να ξανασυμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως από την πλευρά του εθνικού μας Αθλητισμού το θέμα έχει πολλά αρνητικά στοιχεία καθώς σε μια τετραετία δεν μπορούσαμε ν’ αναδείξουμε αντικαταστάτες των ήδη υπαρχόντων πρωταθλητών. 
Κορυφαίος με την 4η συμμετοχή του ο Παναγιώτης Γκιώνης του Πινγκ Πονγκ, όπως και η Τζένη Σκαρλάτου στην Ιστιοπλοΐα με 2 ήδη συμμετοχές το 1996 και το 2000. Εδώ εκφράζεται πλήρως η παράδοση ότι η Ιστιοπλοΐα δεν έχει ηλικία, δεδομένου ότι η Σκαρλάτου είναι η μεγαλύτερη όλων των επιλεγμένων μέχρι σήμερα Αθλητών.  
Από την άλλη πλευρά η Ιστιοπλοΐα διεκδικεί και δεύτερη πρωτιά, με την Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έχει ήδη 2 Ολυμπιακά Μετάλλια (είναι η μόνη ) με ένα Χρυσό από το 2004 κα ένα Χάλκινο από το 2008. Τώρα θα ακολουθήσει το νέο πνεύμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για μικτά πληρώματα (ή αγωνίσματα) και θα «τρέξει» με τον επίσης Ιστιοπλόο Μιχάλη Πατενιώτη στην μικτή κατηγορία «Nacra17» 
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η συγκίνηση που προκαλούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στους Αθλητές του Απόδημου Ελληνισμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε 3-4 που ήδη έχουν προκριθεί και πιθανόν να υπάρξουν και άλλοι.  
Βέβαια δεν αναφέρομαι τόσο στην Κατερίνα Στεφανίδη γιατί η Αθλήτρια της Φιλοθέης έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε μετά το γάμο της στης ΗΠΑ. Όμως ο Νίκος Σκαρβέλης στην Σφαιροβολία και η Αλεξία Πάππας στα 10.000μ. είναι παιδιά ελληνοαμερικανικών. Εάν προκριθεί το Μπάσκετ ο Νικ Καλάθης θα ανήκει στην κατηγορία αυτή.  

 Κατά Άθλημα οι συμμετοχές μας γενικά έχουν ως εξής μέχρι τώρα: 
ΣΤΙΒΟΣ: 18 Αθλητές (9 Αθλήτριες) σε 11 αγωνίσματα με πλουσιότερη συμμετοχή στο Μαραθώνιο και το Επί κοντώ από 3 Αθλητές.   
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: 11 Αθλητές (3γυναίκες) σε 6 αγωνίσματα με το ελεύθερο στις μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις να κυριαρχεί στις συμμετοχές μας.  
ΣΥΝΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ: Με 2 κοπέλες στο Ντουέτο. 
ΠΟΛΟ: Με τους 13 άνδρες που θα επιλεγούν. 
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Με 7 Αθλητές (2 γυναίκες) σε 4 αγωνίσματα, 3 κατηγοριών.  
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Με 2 Σκοπευτές: ένας άνδρας και μια γυναίκα, σε εντελώς διαφορετικά αγωνίσματα. 
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Στην τετράκωπο ανδρών και στο διπλό σκίφ γυναικών. Σύνολο 6. 
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: 9 Αθλητές με τις γυναίκες να υπερέχουν συντριπτικά αφού οι άνδρες είναι μόνο 2 και το Ανσάμπλ έχει ένα σύνολο από 5 γυμνάστριες.  
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: 2 Αθλητές σε ένα αγώνισμα, αυτό της αντοχής.  
ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Με 2 κοπέλες. 
ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: Με τον Παναγιώτη Γκιώνη. 
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΛΗ: Με την Μαρία Πρεβολαράκη 
Συνολικά τα Αθλήματα, μέχρι στιγμής είναι 12 με 48 άνδρες και 26 γυναίκες στην Αποστολή. Πιθανόν αυτά να αυξηθούν. Π.χ ένα από τα υποψήφια Σπορ είναι και το Τένις, όπου η Μαρία Σάκκαρη (κόρη της Olympian Αγγελικής Κανελλοπούλου) προετοιμαζόμενη εντατικά σε σχολή στην Ισπανία, επιδιώκει την είσοδό της στις 100 καλύτερες παίκτριες του κόσμου. Στην περίπτωση αυτή θα έχει ελπίδες συμμετοχής στους ΟΑ του Ρίο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου