Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

ΠΑΝΤΑ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΓΟΥΕΜΠΛΕΫΓράφει 
ο Γιώργος Λιβέρης

Τους οπαδούς του Παναθηναϊκού πάντα θα τους συνεπαίρνει το Γουέμπλεϋ και ο Ιούνιος του 1971, που άρχισε στις 2 του μηνός και κράτησε σε εγρήγορση όλο το διάστημα, καθώς αυτή η μεγάλη επιτυχία είχε στείλει στα ουράνια όχι μόνο τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά κάθε Έλληνα φίλαθλο.
Η ημερομηνία 2/6/1971 βεβαίως πρέπει να αποτελεί αντικείμενο εορτασμού, τόσο για τη διοίκηση του Ερασιτέχνη, όσο και για την ΠΑΕ. Οι Παλαίμαχοι Ποδοσφαιριστές όπως και ο Σύλλογος των Παλαιμάχων όλων των Αθλημάτων, αντιμετώπισαν το θέμα με πολύ σκέψη, αλλά μόνοι τους είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σ΄ αυτή την υποχρέωση και τον μεγαλειώδη τρόπο που πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του Παναθηναϊκού Α.Ο το 1923. 
Άνω, από τα αριστερά: Σ. Ασπρογέρακας, Γ. Καλαφάτης, Δαπέρης, Σταθόπουλος, Γεωργιάδης. Στη μεσαία σειρά: Κ. Ανδρεάδης, Κ. Δημόπουλος, Ι. Νακόπουλος. Κάτω: Α. Νικολαϊδης, Λ. Καλογερόπουλος, Π. Περαντάκος. Ονόματα ποδοσφαιριστών γνωστά στο πανελλήνιο.

Τα γεγονότα οριοθετούνται από τις ημερομηνίες και οι νέοι πρέπει να μαθαίνουν μέσα από αυτές.
Μερικά ακόμη παραδείγματα:
Στις 3/2/1908 ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός.
Στις 24/10/1970 ο Χρήστος Παπανικολάου κατέρριψε το Παγκόσμιο Ρεκόρ στο Επί Κοντώ με 5.49.
Στις 11/4/1996 στο Παρίσι ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Μπαρτσελόνα 67 – 66 και πήρε το πρώτο από τα 6 του Πανευρωπαϊκά Κύπελλα.
Στις 17/9/2000 ο Λεωνίδας Σαμπάνης κατέκτησε Αργυρό Μετάλλιο στην Άρση Βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ.
Τα παραπάνω αποτελούν 4 μόνο δείγματα από τα δεκάδες των μεγάλων διεθνών επιτυχιών των Αθλητών του Παναθηναϊκού, τα οποία δεν είναι επιτρεπτό να τα σβήνει η μνήμη στους παλαιούς και η άγνοια των νέων.
Το 1958, ήμουν φαντάρος εκτός Αθηνών και δεν μπόρεσα να χαρώ τον εορτασμό των 50 χρόνων του Παναθηναϊκού, όπως με λαμπρότητα δόθηκε η
εντολή να εορτασθεί, από τον Απόστολο Νικολαϊδη, για να αντιλαμβάνονται οι νέοι την αξία και σημασία των τεκταινόμενων.

ΟΙ ΑΘΛΗΤΑΙ ΣΤΙΒΟΥ του Παναθηναϊκού Α.Ο το 1922 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. από τα αριστερά: Πετράκος, Αντ. Καρυοφύλλης, Ρέγκλης, Θανάσης Αραβοσιτάς και Απ. Νικολαϊδης. Φημισμένοι πρωταθληταί που διακρίθηκαν σε πολλά άλλα αθλήματα. Στον ίδιο χώρο, οι ίδιοι δώσανε και τον πρώτο αγώνα Μπάσκετ στην Αθήνα το 1924.Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το γεγονός του μισού Αιώνα επιτυχιών παραθέτω αυτούσιο το κείμενο του έγκριτου περιοδικού «ΤΑ ΣΠΟΡ» του Δημήτρη Καπλάνογλου.
Το πρόγραμμα των αγώνων
της 50ετηρίδος του Π.Α.Ο
«Το αγωνιστικό και εορταστικό πρόγραμμα του πανηγυρισμού των 50 ετών του Παναθηναϊκού παρουσιάζει ομολογουμένως ζωηρότατον ενδιαφέρον, κατηρτίσθη με ξεχωριστήν επιμέλειαν από ένα πλήθος παλαιών και νέων στελεχών του μεγάλου Παναθηναϊκού συλλόγου.
Αξίζει να αναφέρωμεν μερικά ονόματα της «παλαιάς φρουράς» που έδωσαν αμέσως το παρών εις το προσκλητήριον των νέων διά την μεγαλοπρεπήν οργάνωσιν των εκδηλώσεων αυτών. Είναι οι κ.κ. Γ. Καλαφάτης, Σ. Μακρυδήμας, Γ. Παπαθανασίου, Α. Δεμερτζής, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καντώνης, Κ. Μπότασης, Δ. Δουκάκης, Ξ. Χριστοδούλου, Γ. Δελαγραμμάτικας, Κ. Νικολόπουλος, Θ. Δημητριάδης, Μ. Παπάζογλου, Ε. Σταμάτης, Π και Γ. Γιαννουλάτος κ.λ.π.
Ο Γεώργιος Βήχος σε προπολεμική  φωτογραφία,όταν ήταν πρωταθλητής Κόσμου
στο πιστόλι ταχύτητος. Αργότερα  ο Πρωταθλητής του Παναθηναϊκού έγινε ο Πρώτος
Γ.Γ.Αθλητισμού και  ο Πρώτος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκοποβολής.
Οι ανωτέρω μαζί με τους νυν αρχηγούς των διαφόρων τμημάτων του Π.Α.Ο, τους κ.κ. Κ. Μπαλτάση (ποδοσφαίρου), Α. Παντελιάδη (κλασικού αθλητισμού), Π. Λαμπρόπουλον (αθλοπαιδιών), Κ. Ανδρίτσον (κολυμβήσεως), Κ. Μαρμαρίδη (σκοποβολής), Η. Γερακάρη (ποδηλασίας), Λ. Ηλιόπουλον (πυγμαχίας) και κας Μ. Ασδέρη (επιτραπεζίου τέννις) συγκροτούν την Κεντρικής Επιτροπήν οργανώσεων των πανηγυρικών εκδηλώσεων, η δε βασική συντονιστική επιτροπή απηρτίσθη εκ των κ.κ. Α. Νικολαϊδη ως προέδρου, Λ. Πανουργιά ως αντιπροέδρου και Κ. Παπαναστασίου ως γραμματέως.
Εις την Κεντρικής Επιτροπήν εκλήθησαν να μετάσχουν επίσης στελέχη των ανωτάτων αθλητικών αρχών προερχόμενα εκ των κόλπων του Παναθηναϊκού, ως οι κ.κ. Δ. Ξηρουχάκης, γενικός γραμματεύς του ΣΕΓΑΣ, Η. Κάρμης γενικός γραμματέας της ΕΠΟ, Λ. Βγενόπουλος πρόεδρος της ΕΠΣΑ και Π. Αναστασόπουλος.
Οι αγωνιστικές εκδηλώσεις αρχίζουν με την τέλεσι των ΙΔ΄ Παναθηναϊκών διεθνών αγώνων στίβου την 23ην Ιουνίου. Εις τους αγώνας αυτούς οι οποίοι θα διαρκέσουν επί τριήμερον εκλήθησαν διάσημοι Ευρωπαίοι πρωταθληταί του στίβου, μεταξύ των οποίωναναφέρομεν τους Ρώσους Κουτς, Στεπάνωφ, Ιγνάτιεφ, Κριβονόσωφ, Τσερμπάκωφ, τους Γάλλους Μιμούν, Μακέ, Ζαζύ, Νταβίντ, Μπατιστά, τους Γερμανούς Γκέρμαρ, Λάουερ, Βιλλ Πρόυσγκερ, Λιγκάου και τους Ούγγρους Ίχαρος, Ροζαβόγκυ, Κλίκς.
Αθληταί εξ όλων των τμημάτων του ΠΑΟ καλύπτοντες την απόστασιν από Μαραθώνος εις Παναθηναίκόν Στάδιον, θα μεταφέρουν την φλόγα η οποία θα μεταλαμπαδευθή εις τον Βωμόν του Σταδίου.
Τον Αύγουστον θα οργανωθούν διεθνείς κολυμβητικοί αγώνες με την μετάκλησιν εις Αθήνας Ιταλών και Γιουγκοσλάβων κολυμβητών και Βουλγάρων παικτών του γουώτερ πόλο.
Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου εξ άλλου εις το γήπεδον του Παναθηναίκού θα διεξαχθούν αγώνες πυγμαχίας κατά τους οποίους οι καλύτεροι Έλληνες πυγμάχοι θα τεθούν αντίπαλοι των Ιταλών του συλλόγου «Χριστόφορος Κολόμβος» και των Γιουγκοσλάβων της Παρτιζάν.
Οι αγωνιστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του Παναθηναϊκού θα συνεχισθούν με την τέλεσι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του ποδηλατικού γύρου της Ελλάδος (αποστάσεως 1.000 χιλιομέτρων εις επτά ετάπ από Καβάλας εις Αθήνας) εις τον οποίον θα μετάσχουν Αιγύπτιοι ή ποδηλάτες του Λιβάνου, των Β’ Παναθηναϊκών αγώνων σκοποβολής περί τα μέσα Οκτωβρίου, με συμμετοχήν των καλυτέρων Γιουγκοσλάβων και Αιγυπτίων σκοπευτών και διεθνούς τουρνουά πινγκ – πονγκ με συμμετοχή Ευρωπαίων και Κινέζων άσσων, αρχάς Νοεμβρίου.
Οι αγωνιστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την τέλεσιν εις το σπαρμένον τον Δεκέμβριον με χόρτον γήπεδον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεγάλου διεθνούς ποδοσφαιρικού τουρνουά, εις το οποίον εκτός των ομάδων του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, θα μετάσχουν και δυο πανίσχυρα ξένα συγκροτήματα. Ήδη ως πληροφορούμεθα εγένοντο προτάσεις εις τους συλλόγους Φλαμένγκο και Κορίνθιανς της Νοτίου Αμερικής, Ρεάλ,
Ατλέτικο, του Μπιλμπάο και Μπαρτσελώνα της Ισπανίας και Βάζας, Χόνβεντ και Βόρος Λομπόγκο της Ουγγαρίας.
Αυτά από αγωνιστικής πλευράς. Μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου εις πανηγυρικήν συγκέντρωσιν παλαιών και νέων μελών του Παναθηναϊκού, θα εκφωνηθή πανηγυρικός λόγος, θα τιμηθούν δε δι’ ειδικών μεταλλίων οι συμβάλλοντες εις την πρόοδον και εξέλιξιν του ΠΑΟ κατά την πεντηκονταετίαν, από το 1908 μέχρι το 1958»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου