Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
ΓΙΑ 5η ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ;
Γράφει ο Γιώργος Λιβέρης

       Για πρώτη φορά λάβαμε μέρος στο τουρνουά Μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων το 1952 στο Ελσίνκι.
       Τότε η συμμετοχή ήταν ελεύθερη, όπως είχε καθιερωθεί από το 1936 που εισήλθε στο Πρόγραμμα.
       Το 1952 δήλωσαν συμμετοχή 23 χώρες σχεδόν όλες από την Ευρώπη με ελάχιστες, από άλλες ηπείρους ( Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή,  Βραζιλία, Μεξικό, Κορέα και φυσικά ΗΠΑ).  Ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε μετάσχει και το 1948 στο Λονδίνο, διότι είχαμε,  μια πολύ καλή ομάδα την ιδία του 1952 αλλά στο νεανικό της.
      Το 1952 η ομάδα των 13 παικτών βασίσθηκε σε 4 παίκτες του Παναθηναϊκού, 4 του Πανελληνίου, δυο της ΧΑΝΘ και τους αφους Σπανουδάκη.
      Η ομάδα δεν μπόρεσε να βρει τον προγραμματικό της εαυτό και δεν προχώρησε, οι παίκτες δεν βρήκαν την απαραίτητη χημεία. Έκτοτε πέρασαν 44 χρόνια μέχρι να μας δοθεί νέα ευκαιρία.
      Φυσικά από το 1956 είχαν αρχίσει οι προεπιλογές για να προκριθούν οι 16 ομάδες (από το 1976 έγιναν 12)για τα τελικά του Ολυμπιακού τουρνουά.
      Προκριθήκαμε το 1996, και το 2008 ενώ το 2004 ως διοργανώτρια χώρα περάσαμε κατ΄ ευθείαν στους 12.
     Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι και στις 3 φορές  κατάλαβε την 5η θέση. Σε αξιολόγηση ίσως το 1996 στην Ατλάντα κάναμε την καλύτερη μας εμφάνιση γιατί είχαμε 5 νίκες και 3 ήττες ενώ στην Αθήνα το 2004 είχαμε 4 νίκες και 3 ήττες με τους αγώνες του Πεκίνου το 2008 να κατεβαίνουμε στις 3 νίκες – 3 ήττες.
       Το 2012 δεν μπορέσαμε να μετάσχουμε τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου καθώς δεν περάσαμε στο κριτήριο της Βενεζουέλας.
      Φέτος μας περιμένει το κριτήριο της Ιταλίας.
     Ας δούμε τώρα τους παίκτες που τίμησαν τα ελληνικά χρήματα στις 4 διοργανώσεις.

1952 ΕΛΣΙΝΚΙ
     Στέλιος Αρβανίτης, Γιάννης Λάμπρου, Παναγιώτης Μανιάς, Φαίδων Ματθαίου, Νίκος Μήλας, Κώστας Παπαδήμας, Αναστάσιος Πεταλίδης, Αριστείδης Ρουμπάνης, Γιάννης Σπανουδάκης, Αλέξανδρος Σπανουδάκης, Μίμης Στεφανίδης, Τάκης Ταλιαδώρος, Θεμιστοκλής Χολέβας.

1996 ΑΤΛΑΝΤΑ
      Κώστας Αγγελίδης, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Λευτέρης Κακιούσης, Εύθυμης Μπακατσιάς, Νίκος Οικονόμου, Κωστας Παταβούκας, Ευθύμιος Ρεντζιάς, Γιώργος Σιγάλας, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου και Δημήτρης Παπανικολάου.
  
 2004 ΑΘΗΝΑ
       Φραγκίσκος Αλβέρτης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Νίκος Ζήσης, Μιχάλης Κακιούζης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Θόδωρος Παπαλουκάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Τσαρτσαρής, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Χατζηβρέττας και ο Δημοσθένης Ντικούδης.

2008 ΠΕΚΙΝΟ
      Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Δημήτρης Διαμαντίδης , Γιάννης Μπουρούσης, Θόδωρος Παπαλουκάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Μιχάλης Πελεκάνος, Γιώργος Πρίντεζης, Βασίλης Σπανούλης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Κώστας Τσαρτσαρής, Αντώνης Φώτσης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος και Νίκος Ζήσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου